Mes turime 334 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4385
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29515
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76841
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionys pirmieji iš šalies savivaldybių užmezgė ryšius su Kazachstanu

2012 m. birželio 16 d.,šeštadienis Nr.46 (1189)

Praėjusią savaitę Palangoje vyko aštuntasis Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdis. Lietuvos delegacijai vadovavo ūkio ministras Rimantas Žylius, Kazachstano - užsienio reikalų atsakingasis sekretorius Rapilis Žošybajevas. Lietuvos delegacijos sudėtyje buvo ir Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, pakviestas pasirašyti sutartį tarp Švenčionių savivaldybės ir vieno Kazachstano rajono. Komisijos posėdyje pasirašytos trys sutartys. Delegacijų vadovai Rimantas Žylius ir Rapilis Žošybajevas pasirašė protokolą, kuriame apibrėžtas šalių bendradarbiavimo potencialas. Antroji sutartis – tarp Lietuvos statistikos departamento ir analogiškos Kazachstano įstaigos. Ir trečioji – Švenčionių rajono savivaldybės ir Kazachstano Respublikos Akmolinsko srities Akolsko rajono bendradarbiavimo sutartis. Vietos savivaldos lygmenyje pirmąją sutartį pasirašė Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis ir kolega iš Kazachstano Akmolinsko srities Akolsko rajono akimas (vadovas) Rašitas Alimovas.

Tarpvyriausybinio posėdžio išvakarėse Kazachstano vyriausybinės delegacijos narys Rašitas Alimovas lankėsi Švenčionių rajone. Vizito rajone tikslas buvo aptarti rajonų bendradarbiavimo sutarties sąlygas prieš pasirašant sutartį. Svečias susipažino su rajono vadovybe, pabuvojo dviejose rajono įmonėse – „Švenčionių vaistažolėse“ ir „Maltosoje“. R.Alimovui labai patiko Švenčionių rajono gamta, o aplankytos įmonės padarė gerą įspūdį, kilo minčių apie galimą bendradarbiavimą.

Iš Vidurinės Azijos šalių Kazachstano ir Lietuvos prekybinis ir ekonominis bendradarbiavimas vyksta intensyviausiai. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pagal prekybos apyvartą iš 180 Lietuvos prekybos partnerių 2011 m. Kazachstanas buvo 21 vietoje, pagal eksportą – 16, pagal importą – 28 vietoje. Kazachstano investicijos Lietuvoje pernai siekė 34 mln. Lt. Lietuvos verslininkai Kazachstane 2011 m. investavo 2,5 mln. Lt. Pasiekta nemažai rezultatyvių susitarimų su Kazachstanu transporto, mokslo, turizmo plėtros, medicinos ir kitose srityse. Ieškoma ir naujų bendradarbiavimo kelių ir būdų. Lietuva siūlo Kazachstanui glaudžiau bendradarbiauti vystant sveikatinimo ir SPA turizmą, aktyviau dalyvauti tarptautiniuose turizmo renginiuose, siekti pradėti tiesioginius skrydžius Vilnius–Almata. Rašitui Alimovui apie turizmo vystymo galimybes taip pat kilo idėjų lankantis Švenčionių rajone.

Pasirašant Švenčionių ir Akolsko rajonų bendradarbiavimo sutartis dalyvavo Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė Vida Rastenienė ir rajono savivaldybės tarybos Biudžeto ir ekonomikos komiteto pirmininkas Regimantas Dalgeda.

 

Regimantas Dalgeda: „Svarbus ir žmonių tarpusavio bendravimas“

Savivaldybė turi nemažai tarptautinio bendradarbiavimo sutarčių, daugelis jų paremtos kultūriniu aspektu. Kaip susiklostys bendradarbiavimas su naujaisiais partneriais, dar sunku spėlioti. Susitarėme, kad Akolsko rajono akimas Rašitas Alimovas atsiųs platesnį pasiūlymų paketą, tada ir matysime. Žinoma, labai norėtųsi ir ekonominio bendradarbiavimo. Galbūt plečiantis bendradarbiavimui užsimegs ir verslo kontaktų, tai daug priklausys ir nuo pačių žmonių noro bei aktyvumo. Na, o kultūriniai ryšiai, žmonių tarpusavio bendravimas, mano nuomone, taip pat labai svarbūs.

 

Vida Rastenienė: „Mūsų rajonai daug kuo panašūs“

Šiam žingsniui ruoštasi iš anksto. Inicijuodamas Lietuvos savivaldybių bendradarbiavimą su Kazachstanu, Lietuvos ambasadorius Kazachstane Rokas Bernotas pasiūlė mūsų savivaldybei pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su panašiu į mūsų Kazachstano rajonu. Buvo parinktas Akolsko rajonas, turintis maždaug tiek pat gyventojų, kaip ir Švenčionių rajonas, tiesa, jo plotas keliskart didesnis – stepės. Rajonas žemdirbiškas, sėja daug grūdinių, bet Akolsko akimas Rašitas Alimovas labai susidomėjo mūsų vaistažolėmis ir medumi. Malonu, kad turime savo išskirtinumų.

Planuojant Lietuvos ir Kazachstano tarpvalstybinės komisijos posėdį, į Lietuvos delegaciją buvo įrašytas rajono meras Vytautas Vigelis, o sutarties pasirašymas suplanuotas darbotvarkėje. Bendradarbiavimas tikriausiai prasidės nuo kultūrinių ryšių kūrimo, bet ateityje tikimasi, kad jis peraugs ir į ekonominį, turint mintyje, kad abi šalys stengiasi plėtoti ekonominius komercinius ryšius.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ