Mes turime 426 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4054
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20255
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96285
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Per Antanines pašventinti Kaltanėnų herbas ir vėliava

2012 m. birželio 13 d.,trečiadienis Nr.45 (1188)

Jau senokai tokio sujudimo ir šventiškos nuotaikos nebuvo Kaltanėnų miestelyje, koks šurmuliavo Šv. Antano atlaidų išvakarėse, birželio 9 dieną. Ne vienas tą dieną pravažiuojantis per Kaltanėnus, ko gero, sukluso, kas gi čia vyksta, kad tiek žmonių sugužėjo, kad taip šventiškai atrodo senoji miestelio aikštė. O visa paslaptis ta, kad Kaltanėnų seniūno Tomo Rokickio iniciatyva, sulaukus kaltanėniškių ir kaimo bendruomenių palaikymo, buvo nuspręsta atgaivinti kitados garsius Kaltanėnuose Šv. Antano atlaidus ir kermošius, kurie sutraukdavo minias tikinčiųjų. Šių metų šventė turėjo ir dar vieną tikslą – Kaltanėnų herbo ir vėliavos pašventinimą, kurių įteisinio procedūromis nuoširdžiai rūpinosi buvęs seniūnas Boleslovas Kizikas.

Susitelkus daug ką galima padaryti, tai įrodo gerokai pasikeitęs miestelis ir graži, prasminga šventė, kokios Kaltanėnuose jau seniai nebuvo. Tame didelis miestelio gyventojų, „Mojaus“ (vadovė Ona Raguckienė) ir A.Braidoko vadovaujamos kaimo bendruomenių indėlis, kultūros skyriaus profesionalios konsultacijos kuriant šventės programą ir scenarijų, ir, žinoma, seniūno Tomo Rokickio entuziazmas.

Kaltanėnų istorinė praeitis turtinga ir garbinga. Istoriniuose šaltiniuose Kaltanėnai minimi nuo XV a. 4-ojo dešimtmečio, kai Lietuvos didysis kunigaikštis juos padovanojo didikams Narbutams. 1512 m. jau paminėtas Kaltanėnų dvaras, o nuo XVII a. pradžios Kaltanėnai vadinami miesteliu. 1633 m. Kaltanėnuose buvo pastatyta bažnyčia ir įkurtas Pranciškonų vienuolynas, gyvavęs iki 1832 m. Kažkurį laiką prie vienuolyno veikė apskrities, o vėliau pradinė mokykla. Dabartinė vienbokštė neogotikinė Kaltanėnų bažnyčia pastatyta 1910 metais. Kaltanėnai nuo seno garsėjo Šv. Antano atlaidais, kermošiais, kurie sutraukdavo daug tikinčiųjų net iš tolimiausių apylinkių. Antaninės gyvos ir ligi šiol, tik mastai jau ne tokie, bet gal tų Šventojo Antano atlaidų garsumą ir didingumą pavyks atgaivinti, o pirmas žingsnis jau žengtas šių metų atlaidų išvakarėse, birželio 9 dieną.

Graži šventė prasidėjo prekybos muge, kiek vėliau buvo pristatytos plenero „Žeimenos vingio prieglobstyje“ metu sukurtos skulptūros. Prasmingas buvo Kaltanėnų ąžuolo atsodinimas. Ilgus šimtmečius Kaltanėnų miestelio pasididžiavimu buvęs galingas ąžuolas prieš keletą metų pradėjo džiūti ir galiausiai buvo nupjautas. Tikėkimės, kad Kaltanėnų seniūno Tomo Rokickio ir pavaduotojo Gintauto Varnos rankomis pasodintas ąžuolas oš ne vieną šimtmetį ir savo rievių metraštyje išsaugos ir mūsų laikmečio informaciją.

2012 m. birželio 9-oji įeis į Kaltanėnų istoriją kaip diena, kai buvo pašventintas miestelio herbas ir vėliava. Kaltanėnų miestelio ir seniūnijos heraldiniame atribute – herbe – pavaizduota ežerinė lobelija ir medžioklės ragas. Į Lietuvos Raudonąją knygą įtrauktas kuklaus grožio augalėlis auga tik keliuose Kaltanėnų seniūnijos teritorijoje esančiuose ežeruose, o medžioklės ragas – tai žvilgsnis į praeitį, į Narbutų giminės, valdžiusios Kaltanėnus, laikus, nes Narbutų giminės herbe taip pat buvo medžioklės rago simbolis, bet taip pat tai ir dabartis, nes Kaltanėnai garsėja miškais ir medžioklės plotais. Šv. Mišiose, kurias aukojo Kaltanėnų klebonas Jeronimas Petrikas, dalyvavo ne tik kaltanėniškiai, bet ir nemažai svečių, tarp kurių buvo rajono meras Vytautas Vigelis, administracijos direktorė Vida Rastenienė, tarybos nariai Vytautas Rastenis ir Olegas Šapovalas bei kiti. Kai Kaltanėnų parapijos klebonas Jeronimas Petrikas pašventino herbą ir vėliavą, iškilminga procesija su Kaltanėnų vėliava priešakyje apėjo aplink bažnyčią.

Pasibaigus šv. Mišioms, visi skubėjo į senąją miestelio aikštę, kur prasidėjo koncertinė šventės programa. Jos metu žiūrovai pamatė Švenčionėlių kultūros centro garbaus amžiaus žmonių kolektyvo „Senjorai“ ir vokalinio ansamblio „Gabija“, Švenčionių kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvo „Trepsis“ ir „Aukštaitijos“ dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ jaunųjų šokėjų bei Švenčionių kultūros centro Strūnaičio filialo kapelos „Merkūna“ pasirodymus, o koncertinę programą užbaigė dainininko Radžio koncertas. Šventės dalyvius sveikino Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, o Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis įteikė Padėkas ne tik prie šventės rengimo prisidėjusiems žmonėms, rėmėjams, bet ir su Antaninėmis pasveikino šventėje buvusius Antanus. Baigėsi šventė kuokine, kurios metu galėjo pašokti įvairaus amžiaus žmonės. Šventė buvo graži ir norėtųsi palinkėti, kad ji taptų tradicine.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis