Mes turime 507 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8546
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14956
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96705
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaimynai siūlo atnaujinti sutartį

2012 m. birželio 6 d.,trečiadienis Nr.43 (1186)

Pirmadienį rajono savivaldybėje apsilankė Lenkijos Vengrovo savivaldybės atstovai – Vengrovo miesto tarybos nariai Tadeušas Kresa ir Kšištofas Vyšegrodskis. Svečiai perdavė rajono vadovams Vengrovo vadovybės siūlymą pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. Pokalbio metu paaiškėjo, kad iš tikrųjų bendradarbiavimas tarp atskirų kolektyvų vyksta jau keleri metai. Vengrovo gyventojams gerai pažįstami mūsų garsūs kolektyvai – Bronislovo Vilimo pučiamųjų orkestras, Lolitos Vilimienės šokių kolektyvas „Žeimena“, yra ir kitų kontaktų, daugiausia su Pabradės kraštu. Svečiai sakė apskritai pavydintys mūsų rajonui tokios gausos meno kolektyvų, ypač garsiosios „Aukštaitijos“, kurios pasirodymus vengroviečiai prisimena su dideliu susižavėjimu. Lenkų siūlymu, nuspręsta tai, kas jau vyksta žmonių iniciatyva, įforminti oficialia bendradarbiavimo sutartimi ir pakylėti į aukštesnį lygmenį. Vengrovo tarybos nariai bendradarbiavimą pirmiausia numato kultūros, jaunimo poilsio mainų srityse, vėliau tikisi galbūt ir komercinių kontaktų.

Svečius priėmusios mero pavaduotojos Rajos Krupeninos teigimu, su Vengrovo savivaldybe yra buvę bandymų megzti ryšius, buvę net sutarčių, bet platesnio bendradarbiavimo pasigesta. Manoma, kad šįkart bus kitaip. Abi pusės nusiteikusios dalykiškai ir siekia aktyvios veikos, Vengrovo pasiuntiniai daug žino apie mūsų rajoną, nuoširdžiai juo domisi, yra ne kartą lankęsi. Vos paminėjus Švenčionių vaistažolių fabriką, ima girti jo arbatas ir apgailestauja, kad parduotuvėse jų pritrūksta. Kuo ne verslo idėja naujai partnerystei? Pasak svečių, esame daug kuo panašūs. Vengrovas dukart didesnis už Švenčionis, bet Lenkijoje jis laikomas mažu miestu. Vengrovo savivaldybės plotas šiek tiek mažesnis, negu mūsų rajono, nors gyventojų tankumas daug didesnis – 68 tūkstančiai gyventojų, o jiems atstovauja gerokai mažesnis tarybos narių skaičius – 19, panaši valdymo struktūra. Ir, svarbiausia, abiejų pusių teigiamas požiūris į kultūros ir dvasines vertybes, tautiškumo išsaugojimą bei noras bendrauti.

Susitikimo metu preliminariai suderintas Vengrovo delegacijos vizito į Švenčionis laikas – liepos pradžioje. Tada numatoma ir pasirašyti sutartį.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ