Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:663
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3386
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55674
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Adutiškio miškuose jau stiebiasi jaunoji ąžuoliukų karta

2011 m. gegužės 25 d., trečiadienis Nr. 38 (1085)

Medžius sodina su meile Lietuvai

Neseniai Švenčionėlių miškų urėdijos Adutiškio girininkijoje vyko akcija „Diena su ąžuolu“. Adutiškio vidurinės mokyklos mokiniai (jaunųjų miško bičiulių, jaunųjų pasieniečių būreliai) kartu su mokytoja Rita Kliševičiene, Adutiškio seniūnijos, bendruomenės, pasienio užkardos atstovai pasodino 1000 ąžuoliukų, 300 klevų ir 200 liepų. Ypač mokiniai pabrėžė, kad sodinantys medžius su meile Lietuvai, nes adutiškiečiai dideli savo tėvynės ir savo krašto patriotai.

 

Šiemetinis miškasodis su liūdesio gaidele

Ąžuolynų sodinimo akcijos buvo rengtos Adutiškio girininkijoje ir ankstesniais metais, Lietuvos tūkstantmečiui pažymėti, Petriškės kaimui atminti ir pan. Tik šiemetinė buvo su šiokiu tokiu liūdesio šešėliu, mat medelius sodino didžiuliuose pernykščio škvalo nuniokotuose plotuose. „Šiose vietose po škvalo vaizdas buvo tragiškas: aplinkui apie 30 ha miško išlaužyta, suvartyta, tarsi kokiam kapinyne ar nužudytais kareiviais nuklotame karo lauke, atrodė, kad medžių sielos ore plevena, - sakė Adutiškio girininkas Eimutis Valiukas. – Vyko čia ir ne vienas seminaras, daug buvo kalbėta apie susiklosčiusią situaciją, o visą žiemą net 8 mėnesius daugiau kaip 20 firmų su kirtimo mašinomis ir didžiuliu būriu darbininkų tvarkė vėjavartas ir vėjalaužas. Lūžo technika, darbas buvo labai sunkus, sunkios sąlygos, tačiau laiku susitvarkėme. Kirtimai bus tęsiami ir vėliau, nes išretėjusiuose medynuose atsiranda naujų vėjavartų, kai kur ėmė plisti žievėgraužiai. Dabar, kai jau iškirsti medynai, plotai, nors ir dideli, tapo normaliomis eksploatacinėmis biržėmis, atsodintas miškas – vėl kitas jausmas, dabar jau geras, nes tuščia erdvė užpildyta jaunąja karta, kuri išaugs į puikų mišką“.

 

Škvalo suniokoti medynai bus atkurti per trejus metus

Šia akcija „Diena su ąžuolu“ praktiškai ir baigėsi miškasodis Adutiškio girininkijoje. Iki škvalo augusiame mišriame eglyne, drebulyne ir beržyne, dabar 10 ha plote žaliuos ąžuolynas, paįvairintas klevais ir liepomis. Adutiškio girininkas įsitikinęs, kad Lietuvoje reikia atkurti ąžuolynus.

Iš viso po škvalo Adutiškio girininkijoje buvo plynai iškirsta 157 ha medynų, kuriuos atkurti suplanuota per 3 metus. Šiemet iš jų atkurta 50 ha, o bendras pasodinto miško plotas – 70 ha, nes tam buvo paruoštos biržės ankstesniais metais. Kitais metais numatyta atkurti 40 ha, o dar kitais – likusius 27 ha. Dar pedologiniame draustinyje ir šlapioje dirvoje palikti plotai savaiminiam atžėlimui. O 7-8 ha vėjavarų ir vėjalaužų bus žmogaus rankų visiškai neliesti – įkurta kertinė buveinė stebėti, kaip natūraliai vystysis po škvalo gamta, kaip formuosis biologinė įvairovė. Miškininkų manymu, ten turėtų gausėti drugių, vabzdžių, paukščių.

 

UAB „Timbervita“ dirba sparčiai ir kokybiškai

Labai daug darbų sparčiai ir kokybiškai Adutiškio girininkijos teritorijoje atliko šeimyninė Arūno ir Gintarės Kniežų įmonė UAB „Timbervita“. Žiemą labai sunkiomis sąlygomis čia kirtę ir tvarkę škvalo nuniokotus miškus, pavasarį jie sugrįžo jau sodinti. Šiemet ši įmonė, kurioje dirba apie 80 darbininkų, pasak E.Valiuko, labai simbolišku pavadinimu, kuris išvertus iš lotynų kalbos reiškia tegyvuoja miškas, visoje Lietuvoje pasodino apie 300 ha miško. Tai – labai daug. Prie Adutiškio miškų atkūrimo UAB „Timbervita“, kurioje dirba Anykščių ir Utenos gyventojai, taip pat svariai prisidėjo, nors ir darbo sąlygos nelengvos. Juk pirmiausia reikia išsivalyti aikšteles ir tik tada sodinti, tačiau dviem pamainomis dirbantys žmonės profesionalių ir reiklių vadovų taip surikiuoti, kad darbai vyksta sklandžiai ir kokybiškai. Dar sunkiau buvę, kai teko sodinti mišką Utenos r. molynėje, kur net kastuvas atšokdavęs. Už broką UAB „Timbervita“ direktorius p. Arūnas sakė baudžiąs itin griežtai ir negailestingai – pirmiausia ištaisomas brokas, o po to pažeidėjas lekia iš darbo...

 

Kenkėjai puola ir medieną, ir sodinukus

E.Valiuko teigimu, gana sėkmingai pavyko susitvarkyti ir nuo škvalo nukentėjusių privačių miškų savininkams, kurie tam gavo ir ES paramą, taip pat pasitelkė firmas su miško kirtimo technika. Juos visais klausimais noriai konsultavo ir urėdijos specialistai. Tik dėl uždarytų kelių (mat Adutiškio miškai gana šlapi) ir privatiems, ir valstybiniams miškininkams kyla sunkumų dėl medienos išvežimo, į kurios rietuves jau nusitaikė ir kenkėjai. Pilnai išdžiūvus žemei, atidaryti keliai, ir jau kuris laikas medienos išvežimas vyksta pilnu tempu.

Ir išvežimui paruošta mediena, ir jaunieji sodinukai periodiškai purškiami nuo kenkėjų, kurie itin suaktyvėja sausu ir šiltu oru. E.Valiukas sakė net neprisimenąs tokio miškasodžio, kad lietaus beveik nė lašo nebūtų buvę. (Kai publikacija jau buvo parengta spaudai, lietaus debesys ne kartą užsuko ir į Švenčionių rajoną, tad sodinukai taip pat gavo atsigerti – aut. past.)

 

Po miškasodžio – viktorina ir dovanos

Pasodinus nemažą plotą, talkininkams dar buvo surengta nedidelė viktorina apie mišką ir gamtą. Be to, girininkas E.Valiukas paaiškino, kad pavieniai nenukirsti medžiai palikti sėkloms, paukščiams, o neišrauti vėjalaužų stiebai – uralinėms pelėdoms, geniams. Teisingai atsakiusieji į miškininkų klausimus buvo apdovanoti papildomais prizais, visi miško sodintojai – Švenčionėlių miškų urėdijos atminimo dovanėlėmis, pavaišinti saldumynais ir gaiviaisiais gėrimais. O vyresnieji talkininkai – nepaprastai skaniais čia pat pamiškėje ant laužo pagamintais pietumis.

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis