Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2907
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13094
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89124
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rekonstruotas senovinis svirnas pasitarnaus žmonėms

2012 m. gegužės 30 d.,trečiadienis Nr.41 (1184)

Pabaigta daugiau kaip metus trukusi Švenčionių r. Sirvėtos regioniniame parke Šventos kaime esančio senovinio svirno pastato rekonstrukcija. Kultūros paveldo statinys buvo pertvarkytas į parko lankytojų centrą. Rekonstruojant pastatą buvo modernizuoti vidaus bei lauko inžineriniai tinklai, vidaus vandentiekis ir nuotekos, vėdinimo, apšvietimo sistemos, įrengtas geoterminis šildymas, atlikti bendrieji statybiniai ir apdailos darbai, įrengta pavėsinė, aptverta tvora, sutvarkytas gerbūvis ir aplinka. Darbus užsakė Valstybinė saugomų parkų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

Generalinio statybų rangovo UAB „LitCon“ direktoriaus Lino Piliponio teigimu, atliekant atnaujinimo darbus kultūros paveldo objekte svarbiausia buvo išsaugoti pastato autentiškumą.

Rekonstruotas svirnas priklauso Šventos dvaro statinių kompleksui. Šventos dvarą pastatė lenkų tautybės dvarininkai Civinskiai (Ciwinski) XIX a. viduryje. Dvaras yra Šventos kaimo gyvenvietėje, jo sodybos teritorija - 6,1 ha. Iš dvarui priklausančių pastatų išliko patys rūmai, koplyčia svirnas ir trys tvartai. Rūmų patalpoje pokario metu buvo įsteigta pradinė mokykla, vėliau – septynmetė, kurioje mokėsi apie 200 mokinių.

Svirnas - pats seniausias iš dvarvietei priklausančių statinių. Baudžiavos laikais jis buvo skirtas baudžiauninkams: čia jie valgydavo, miegodavo, atlikinėjo smulkius darbus. Svirno pastatą sudarė tik lauko sienos, viduje nebuvo jokių pertvarų. Pamatai ir sienos padaryti iš akmenų mūro, taip pat surišti kalkių-cemento skiediniu ir pagražinti smulkiais skaldytais akmenukais. Sienos storis apie vieną metrą. Apie 1965 m. svirne įsikūrė „Taikos“ kolūkio administracija. Pastatas buvo apleistas 1993 m. bankrutavus paskutinei čia veikusiai žemės ūkio bendrovei „Pavasaris“. 1999 m. aptvarkius aplinkinę teritoriją, pastate įsikūrė Sirvėtos regioninio parko direkcija bei turizmo ir informacijos centras.

Nuo šiol, Sirvėtos regioninio parko direkcija ir lankytojų centras glausis po vienu stogu. Lankytojų centre bus įrengta ekspozicija mitologine tematika su ąžuolų ir Lino verdenės imitacija.

„Mes patenkinti, kad mūsų įmonė sėkmingai pertvarkė senąjį svirną į šiuolaikinį lankytojų centrą pagal naujus poreikius, tuo pat metu išsaugant originalią statinio išvaizdą. Malonu, kad atnaujintas senovinis pastatas vėl galės pasitarnauti žmonėms. Sirvėtos regioninis parkas taps dar patrauklesniu turistams, o lankytojų centras moderniomis priemonėmis galės pristatyti Aukštaitijos gamtos grožį ir kultūrinius regiono ypatumus“, - sakė UAB „LitCon“ direktorius Linas Piliponis.
 

 
Reklaminis skydelis