Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2283
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12470
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88500
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jeigu nerūšiuosime atliekų, mokėsime labai brangiai

2012 m. gegužės 19 d.,šeštadienis Nr.38 (1181)

Komunalininkai prašo gyventojų rūšiuoti atliekas ir į buitines atliekas nedėti žolės – nei į maišus, nei į konteinerius
 

Regioninis sąvartynas žolės nepriima

Jau keleri metai, kaip rajono komunalininkai atliekas priversti vežti už 130 kilometrų, į Kazokiškes (Trakų r.), nes šalies valdžios sprendimu visoje Lietuvoje liko tik 10 sąvartynų, visi kiti, taip pat ir mūsų rajone, sąvartynai buvo uždaryti. Visoje buvusioje Vilniaus apskrityje mūsų rajonas atliekas veža toliausiai. Dėl transportavimo atliekų šalinimas ženkliai pabrango, dar labiau jo kaina pakilo, kai šiais metais regioninis sąvartynas įvedė „vartų“ mokestį (už vieną reisą apie 250 Lt), nors buvo žadėta, kad mūsų rajonui jo netaikys, taip bent kiek sumažindami išlaidas dėl didelio atstumo.

Paskutinė žinia, sukėlusi naujų problemų, buvo tai, kad regioninis sąvartynas nepriima buitinių atliekų, jeigu jose yra žaliųjų atliekų – žolės, lapų, šakų ir pan. Keli „Švenčionių švaros“ vežti buitinių atliekų reisai buvo net grąžinti. Štai kodėl dabar atliekas surenkančių mašinų vairuotojai, kęsdami žmonių priekaištus ir prakeiksmus, prieš metant į šiukšliavežę tikrina šiukšlių maišus ir konteinerius. Komunalininkai tikisi gyventojų supratimo ir siūlo kelias išeitis.

 

Kur dėti žaliąsias atliekas?

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma pataria gyventojams iš žaliųjų atliekų pasidaryti geros kokybės komposto daržui ir sodui tręšti. Pasak jo, neprotinga žolę vežti net už Vilniaus, kai galima ją vietoje sutvarkyti. Jeigu vešime žolę už 130 kilometrų, už atliekų šalinimą mokėsime labai brangiai. Nieko nemokamo šiais laikais nėra, savaime aišku, kad už viską kažkas turi sumokėti. Šiuo atveju – paslaugos gavėjai – gyventojai.

Nenorintiems kompostuoti žaliųjų atliekų jau taip pat yra išeitis – pačiu laiku pradėjo veikti dumblo apdorojimo įrenginiai, žaliąsias atliekas priimantys tikrai nemokamai, nes jiems jos reikalingos komposto gamybai (maišomos su dumblu). Kas turi galimybes, žaliąsias atliekas gali patys nuvežti. „Švenčionių švara“ pasiryžusi ir savo transportu surinkti iš gyventojų žaliąsias atliekas ir nuvežti iki kompostavimo aikštelės.

Vienintelis prašymas gyventojams – nedėti žalienų į buitines atliekas.

 

Dirbs gyventojams patogiu laiku

Trečiadienį rašėme, kad uvusioje Pliauškių buitinių atliekų sąvartyno teritorijoje pastatyti modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai jau dirba. Pasinaudoję ES parama, įrenginius pastatė UAB „Vilniaus vandenys“, prisidėjo rajono savivaldybė. UAB „Vilniaus vandenys“ Švenčionių skyriaus vadovas Vytautas Rastenis sakė, kad dumblo apdorojimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės operatoriumi tapo konkursą laimėjusi UAB „Biastra plius“, šioje srityje dirbanti nuo 2005 metų, jai jau perduota aikštelė su visa įranga. Įmonė kompostuoja Vilniaus miesto nuotekų dumblą ir turi didelę šio darbo patirtį. Dumblas, maišant jį su žaliosiomis atliekomis, per 2-4 mėnesius perdirbamas į kompostą.

Į aikštelę jau vežamas dumblas iš Švenčionėlių ir Švenčionių valymo įrenginių, taip pat ir šakos, spygliai, žolė. Žaliąsias atliekas kol kas daugiausia veža „Švenčionių švara“, bet jau sulaukta ir gyventojų. Žaliosios atliekos priimamos nemokamai, tik reikia jas atvežti ir iškrauti.

Buvo numatyta, kad aikštelė dirbs tris dienas per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 8.30 val. iki 17 val., bet jau netruko paaiškėti, jog gyventojams toks laikas nėra patogus. Miestiečiai daugiausia pjauna žolę savaitei baigiantis, tad kompostavimo aikštelė turėtų ilgiau dirbti penktadieniais ir būtinai – šeštadieniais. „Vilniaus vandenų“ Švenčionių skyriaus vadovas Vytautas Rastenis jau buvo minėjęs, kad atliekų priėmimo laikas bus derinamas prie gyventojų poreikių. Dėl aikštelės darbo laiko pakeitimo su juo jau tariasi UAB „Švenčionių švara“ direktorius Kazimieras Džiaukštas.

 

Žaliosios atliekos turi būti be kitokių šiukšlių

Ir patiems vežant žaliąsias atliekas į kompostavimo aikštelę, ir pasinaudojant „Švenčionių švaros“ netrukus pradėsiančiu jas surinkti transportu, galioja griežtas reikalavimas – žaliosios atliekos turi būti be jokių šiukšlių – popieriaus, plastiko, butelių ir kt. Atvežtas žalienas reikia iškrauti pačiam, jeigu žolė maišuose – juos iškratyti. Operatorius atliekas pasveria (tai reikalinga dėl perdirbamo kiekio apskaitos) ir priima nemokamai.

 

„Švenčionių švara“ jau šalina ir statybines atliekas

Stambiagabaričių atliekų aikštelės dar neturime, bet Vilniaus atliekų tvarkymo centras, nors ir kelerius metus vėluodamas, priverstas vykdyti įsipareigojimą ir žada ją pastatyti iki Naujųjų metų. Kaip ir kompostavimo aikštelė, stambiagabaričių atliekų aikštelė statoma buvusio Pliauškių sąvartyno vietoje. Ten pat projektuojama ir atliekų rūšiavimo aikštelė, bet kada ji realiai bus, sunku prognozuoti. Reikia apie 1,5 mln. Lt, ieškoma finansavimo šaltinių.

Kol kas UAB „Švenčionių švara“ jau priima gyventojų užsakymus ir įvairių statybinių atliekų, taip pat ir šiferio, išvežimui. 1 tonos kaina – 80 Lt. Kai bus pastatyta stambiagabaričių atliekų aikštelė, į ją gyventojai atliekas galės vežti nemokamai.

 

Atliekos rūšiuojamos – prisidėkime prie šio darbo!

Tik pastačius rūšiavimo konteinerius, pasklido kalbos, kad neva šiukšliavežės viską suverčia kartu. Pasirodo, tai netiesa. Kadangi vis tiek būna šiek tiek priemaišų kitų šiukšlių, rūšiuotos atliekos dar kartą perrūšiuojamos, kad galima būtų jas parduoti kaip antrines žaliavas. Bet tokias atliekas perrūšiuoti jau daug lengviau ir greičiau, todėl komunalininkai labai prašo gyventojų ir toliau rūšiuoti atliekas. Jūsų darbas tikrai ne veltui.

Nors ir neturime rūšiavimo aikštelės, įmonė surado tinkamą plotą ir mišrias buitines atliekas taip pat prieš vežant į Kazokiškių sąvartyną perkrauna ir rūšiuoja, nes regioninis atliekų sąvartynas reikalauja perpus sumažinti į sąvartyną vežamų atliekų kiekį. Kaip anksčiau, suverstų į krūvą atliekų vežti jau nebegalima. Perrūšiavus į sąvartyną vežamų atliekų kiekis sumažėja trečdaliu.

Visi gyventojai gali prie to prisidėti, į buitines atliekas nemesdami plastiko, kuris sudaro apie 40 proc. atliekų tūrio, stiklo, kuris sudaro apie 40 proc. atliekų svorio, ir popieriaus, o sumesdami juos į jiems skirtus konteinerius.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis