Mes turime 356 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4253
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14440
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90470
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vlado Šarėjaus fotografijose – Pabradės miesto gyvenimo akimirkos

2012 m. gegužės 19 d.,šeštadienis Nr.38 (1181)

Fotografą Vladą Šarėjų pažįstu gana seniai. Ne kartą jis spausdino ir mano spalvotas fotografijas. Patiko kruopštumas ir skrupulingumas, su kuriuo Vladas dirbo norėdamas išgauti kuo tikresnes ir sodresnes spalvas fotografijose. O štai visai neseniai teko dalyvauti Vlado personalinės fotografijų parodos atidaryme Pabradės kultūros centre.

Kiekviena personalinė paroda autoriui rimtas išbandymas, nes tenka atrinkti ribotą skaičių fotografijų iš kelis kartus gausesnių archyvų. Iš patirties žinau, kad tą padaryti nėra lengva, juolab visada iškyla nemažai vidinių prieštaravimų, kai norisi į ekspoziciją įtraukti ir vieną, ir kitą fotografiją, o parodos koncepcija to padaryti neleidžia. Nemanau, kad lengvai fotografijas parodai atrinko ir Vladas, nors tema buvo palyginus nesunki – Pabradės miesto gyvenimo akimirkos ir akimirkos, susijusios su bendruomenės „Domus“ veikla, o Vlado Šarėjaus archyvuose tikrai ne vienas šimtas užfiksuotų akimirkų. Beje, atrenkant fotografijas Vladui reikėjo nemažai pastangų įveikti savyje studijinio fotografo prigimtį ir pasirinkti reportažinį žanrą. Bet profesionalas ir liks profesionalu nepaisant kokiame žanre dirbtum. Parodoje eksponuojamose fotografijose jaučiama pastabi profesionalo akis ir taikli ranka.

Per parodos atidarymą Vladas sakė, kad ateityje norėtų surengti visai kitokio – sau artimo žanro – studijinio portreto parodą, o toje parodoje būtų pabradiškių portretai. Iš tiesų gražus sumanymas, ir, jei jį Vladui pavyktų realizuoti, būtų unikali paroda.

Na, o parodoje, kurioje užfiksuotos Pabradės m. bendruomenės gyvenimo akimirkos, ir talkos, ir bendri darbai, ir Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vizito į Pabradę akimirkos. Vladą Šarėjų parodos atidarymo proga pasveikino bendruomenės „Domus“ pirmininkas Vaclovas Jasudas, Pabradės m. seniūnė Lucija Tunevič ir Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja, rajono tarybos narys Zbignev Jedinskij, Pabradės socialinės globos namų direktorė Nijolė Genytė ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorė Laima Markauskienė, Pabradės kultūros centro direktorė Lolita Vilimienė ir kiti. Grojo Bronislovo Vilimo vadovaujami muzikantai. Po oficialaus parodos atidarymo, pasveikinęs kolegą Vladą Šarėjų parodos atidarymo proga, paprašiau jo pasidalinti mintimis apie fotografiją, kuri jį lydi nuo mokyklos suolo gerus keturis dešimtmečius:

- Fotografuodami mes kuriame savotišką savo laiko istorijos metraštį. Malonu matyti ir užfiksuoti, kad fotografijose įvairaus amžiaus žmonės, o tai tarsi savotiškas pereinamumas. Po kurio laiko pasižiūrėjęs matai, kaip keičiasi mūsų miestas Pabradė. O kai fotografijos pakabintos viena šalia kitos, dar labiau pajunti laiko tėkmę, kuri tarsi čia pat bėgančios Žeimenos vanduo nubėga ir nebegrįžta. Fotografuoti pradėjau dar besimokydamas mokykloje, o kai reikėjo po vidurinės baigimo rinktis profesiją, pirmiausia galvojau apie teisės studijas, bet paskui pasirinkau fotografiją ir nesigailiu žengęs tokį žingsnį, nes visą gyvenimą dirbau su žmonėmis, bendravau. Neįsivaizduoju dabar savęs kitur, kitoje profesijoje. Manau, kad pasirinkdamas fotografiją atsisėdau į savo roges. Darbas patinka, o ko daugiau reikia. Visada stengiausi, kad nenuvilčiau savo užsakovų, kad žmonės liktų patenkinti fotografijomis. Visada stengiausi pasiekti kuo kokybiškesnį rezultatą ir tas man teikia profesinį pasitenkinimą, - sako Vladas Šarėjus ir atsisveikinęs nuskuba prie parodą apžiūrinčių pabradiškių, kuriems fotografijose įamžintos akimirkos taipogi kėlė malonius prisiminimus.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis