Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3002
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19203
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95233
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Balandį medžiotojai skaičiavo laimikius

2012 m. gegužės 16 d.,trečiadienis Nr.37 (1180)

Miškų gausumu Švenčionių rajoną lenkia tik Varėna. Net 53 proc. Švenčionių r. teritorijos užima miškai, 3 proc. – ežerai ir upės. Kaip sakoma, ne tik miškininkams darbų ir rūpesčių užtenka, bet ir medžiotojams yra kur akis paganyti, savo taiklumą išmėginti.

Rajono teritorijoje medžioja ne tik švenčioniškiai. Dalį medžioklės plotų turi ir vilniečiai.

Kokie praėjusio medžioklės sezono, prasidėjusio 2011-ųjų balandžio 5-ąją ir besitęsusio lygiai metus, laimikiai?

Apie tai byloja duomenys, kuriuos iki šių metų balandžio vidurio pateikė 35 būreliai ir klubai, medžioję rajono teritorijoje, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūrai.

Trijų rūšių kanopiniams žvėrims – briedžiams, elniams ir stirnoms buvo nustatytos sumedžiojimo licencijos. Briedžių (patinų, patelių ir jauniklių) sumedžiota 31, elnių (patinų, patelių ir jauniklių) – 18. Daug didesnis sumedžiotų stirninų, stirnų ir jų jauniklių skaičius – 385, iš jų patinų 197.

Atskira kalba apie vilkus. Jų sumedžiojimo skaičius ir terminai leidžiami tik atskiru aplinkos ministro įsakymu. Šių pilkųjų plėšrūnų pernai visoje respublikoje sumedžiota tik 5. Po to labai trumpai trukusi jų medžioklė Lietuvos aplinkosaugos aukštųjų institucijų nurodymu staigiai nutraukta. Nutraukta gal todėl, kad Prancūzijoje ir kai kuriose kitose Vakarų Europos šalyse jų jau visai nebelikę ir Lietuva tikriausiai turi atsižvelgti į Briuselio reikalavimus arba pageidavimus.

Užregistruota, kad praėjusio sezono laikotarpiu Švenčionių rajone vilkai sudraskė 8 naminius gyvulius. Tik vieną šį plėšrūną suspėjo nušauti rajono teritorijoje medžioklės plotus turintis „Vanago“ klubas.

Iš nelicencijuotų žvėrių daugiausia sumedžiota šernų – 641, bebrų – 395, lapių – 167, mangutų – 134, kiškių – 26, kiaunių – 15, barsukų – 8, ondatrų – 2.

Daug kuklesni sparnuočių laimikiai: didžiųjų ančių – 237, fazanų – 32, rudagalvių kryklių – 6, želmeninių žąsų – 5, rudagalvių ančių – 2.
Speciali komisija, atsižvelgdama į iš anksto pateiktus apskaitos duomenis, numatė medžiojamų žvėrių skaičių naujam medžioklės sezonui, truksiančiam iki 2013-ųjų balandžio 5-osios.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis