Mes turime 162 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:449
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3842
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51168
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iš gyventojų žaliosios atliekos priimamos nemokamai

2012 m. gegužės 16 d.,trečiadienis Nr.37 (1180)

Buvusioje Pliauškių buitinių atliekų sąvartyno teritorijoje pastatyti modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai jau dirba. Švenčionėlių dumblo apdorojimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės operatoriumi tapo konkursą laimėjusi UAB „Biastra plius“, šioje srityje dirbanti nuo 2005 metų. Įmonė kompostuoja Vilniaus miesto nuotekų dumblą ir turi didelę šio darbo patirtį. Kompostui naudojamos patikrintos ir atidirbtos technologijos ir metodai. Dumblas, maišant jį su žaliosiomis atliekomis, per 2-4 mėnesius perdirbamas į kompostą. Laikantis visų aplinkosaugos reikalavimų gaunamas kokybiškas, netoksiškas, geros struktūros kompostas, tinkamas laukams tręšti, želdinimo darbams, karjerų tvarkymui.

- Esame visiškai pasiruošę kompostavimui, gegužės 14 d. perdavėme aikštelę ir įrenginius operatoriui UAB „Biastra plius“. Į aikštelę jau vežamas dumblas iš Švenčionėlių ir Švenčionių valymo įrenginių, taip pat ir šakos, spygliai, žolė. Žaliąsias atliekas daugiausia veža „Švenčionių švara“, taip pat ir gyventojai, – pasakoja „Vilniaus vandenų“ Švenčionių skyriaus vadovas Vytautas Rastenis.- Noriu pabrėžti, kad iš gyventojų žaliosios atliekos priimamos nemokamai, tik reikia jas atvežti ir iškrauti.

Kol kas aikštelė dirba tris dienas per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 8.30 val. iki 17 val., bet, pasak Vytauto Rastenio, jeigu paaiškės, kad gyventojams šis laikas nėra patogus, jis gali būti keičiamas – operatorius galės pradėti dirbti vėliau ir vakare dirbti ilgiau, galbūt ir šeštadienį. Viskas priklausys nuo to, kiek gyventojai norės naudotis aikštele. Aikštelės veiklą sąlygoja ir sezoniškumas – medžių šakų daugiausia būna pavasarį, rudenį – lapų, o štai ar veš vasarą žmonės žolę, dar pamatysime. Nemažai žmonių ją kompostuoja, bet gal tik todėl, kad iki šiol nebuvo kur dėti.

Pabrėžiama, kad į kompostavimo aikštelę priimamos tik žaliosios atliekos, jokių kitų šiukšlių (popieriaus, stiklo ir kt.) jose neturi būti. Atvežtas žalienas reikia iškrauti pačiam, jeigu žolė maišuose – juos iškratyti, maišų nepriima. Operatorius atliekas pasveria (tai reikalinga dėl perdirbamo kiekio apskaitos) ir priima nemokamai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ