Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1971
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12158
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88188
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prikeldami senolių patirtį iš krašto praeities puoselėjam amžinas vertybes

2012 m. gegužės 12 d.,šeštadienis Nr.36 (1179)

Nėra didesnių vertybių už Tėvynę, laisvę, papročius ir tradicijas, kultūrinį palikimą, išlaikytą tautos unikalumą. Tokia dvasia vasario ir kovo mėnesiais buvo vykdoma projekto TAPK veikla.

Paminėjome ir šventėme Lietuvai svarbias datas vasario 16 ir kovo 11. Organizavome savos kūrybos piešinių ir eilėraščių konkursus-parodas ir gražią šventę, į kurią sukvietėme rajono mokyklų, dalyvaujančių TAPK projekte komandas – Pabradės ,,Ryto“ gimnazijos, Adutiškio vidurinės mokyklos, Svirkų pagrindinės mokyklos, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos. Ilgai ruošėme Nepriklausomos Lietuvos 22-ojo gimtadienio šventę, nes sumanymas buvo organizuoti tikrą gimtadienį su ,,Dainuojančia revoliucija“. Organizuoti renginį mums padėjo ne tik mūsų vadovė Nijolė, bet ir mokytojai: Agnė Šalnienė, Daiva Černiauskienė, Diana Zubkovienė, Aleksandr Necvetnyj, Jūratė Čepulienė, Stanislava Černiauskienė. Mums pavyko. Susirinko visi kviesti svečiai. Kiekvienos mokyklos TAPK projekto grupė buvo paruošusi dainą Lietuvai –tai buvo sveikinimas Lietuvai ir mums. Po to atlikome kūrybinę užduotį: reikėjo pagaminti ,,Pasveikinimą Lietuvai“ atlikti aplikaciją ir parašyti sveikinimo tekstą. Tai daryti sekėsi puikiai. Kiekviena komanda pristatė savo darbą scenoje ir gavo dėžę saldainių, juk gimtadienis! Nepamiršome vadovų, kurie rajono mokyklose vykdo projektą –Kęstučio Lisausko, Reginos Mateikienės, Algimanto Kazdevičiaus, Larisos Ustinavičienės ir mūsų vadovė Nijolės Kapačinskienės, jiems padėkojome už perteiktą senolių patirtį ir amžinas vertybes bei įteikėme savo rankų darbo suvenyrus. Po to visi TAPK dalyviai išmoko ir padainavo iškilmingą dainą Lietuvai, o mūsų, Švenčionėlių progimnazijos, projekto vadovė Nijolė Kapačinskienė pakvietė mūsų projekto koordinatorių Kaltanėnų UTC direktorių ( kurį mes vadiname generolu) Kęstutį Lisauską kartu perpjauti gimtadienio tortą papuoštą TAPK atributika ir Lietuvos valstybės kontūru bei vėliavos spalvomis. Buvo smagu. Juk labai svarbu šiame projekte pamatyti, sužinoti, patirti kažką naujo, bet taip pat labai svarbu ir pabendrauti, ypač , kai susirinkome iš skirtingų mokyklų, skirtingo amžiaus mokiniai, o visi bendraminčiai, visi iš vieno krašto.

Kovo mėn. lankėmės pas projekto partnerius Ukmergėje. Pirmoji stotelė buvo Ukmergės kultūros rūmai. Ten susitikome su poetu, muzikantu, fotografu, aktoriumi, surengusiu virš 20 dailės (tapybos, skulptūros, piešimo, grafikos) parodų, meninių akcijų, išleidusiu 3 poezijos knygeles, kompaktinį diską ,,Lietaus lašai“ Egidijumi Daruliu. Jis –muzikinio instrumento dambrelio populiarintojas Lietuvoje. Taigi, sužinojome apie nuostabų muzikinį instrumentą dambrelį. Kai kas pirmą kartą išgirdo apie jį būtent tada. Muzikantas ant stalo buvo susidėjęs įvairių dydžių, rūšių dambrelius ir mus supažindino. Jis papasakojo atsiradimo istoriją, pademonstravo kaip ir kokius garsus galima išgauti ir nuostabiai pagrojo. Sėdėjom išsižioję iš nuostabos, kad su tokiu, atrodytų paprastu instrumentu, taip įvairiai galima pagroti.

Vėliau liejome žvakes. Įžengusius į patalpą, užplūdo medaus kvapas. Mus pasitiko moteris, kuri papasakojo apie bites, medų su jais susijusius papročius bei žvakių liejimo istoriją ir padėjo lieti žvakes iš bičių vaško. Gavome po žvakelę dovanų.

Po to keliavome į Ukmergės Antano Smetonos gimnaziją, kur buvo organizuota sutartinių šventė ,,Tūto sadūto čiutyta rūtela“, o jai pasiruošti mums padėjo muzikos mokytoja Daiva Černiauskienė. Smagu buvo išgirsi, pamatyti projekte dalyvaujančių mokyklų dalyvių atliekamas sutartines.

Tapk projekto dalyviai vasario-kovo mėn. užsiėmimų metu darė žaisliukus-kiškiukus. Patiko gaminti žaisliukus, nes reikėjo tik medžiagos ir mūsų rankų, na ir mokytojo, o juo, kaip visada buvo mūsų vadovė Nijolė. Sunkiausia buvo padaryti rankytes ir išdailinti veiduką.

Toliau gaminome, dailinome medinius šaukštus. Sunkus ir sudėtingas darbas, nes pirmiausia reikia susirasti tinkamos medienos, numatyti, kokio dydžio bus šaukštas, kokios formos, jį padaryti, išskaptuoti vidų ir gaminį dailinti. Daug dirbome švitriniu popieriumi. Reikėjo švitrinti taip, kad neliktų jokio išsikišimo, o tai nelengva. Bet gaminti buvo smagu. Savo rankomis apdorojom medį, pajutome, koks jis švelnus pasidaro po švitrinimo darbų. Deja, ne visiems pavyko pasigaminti, jiems dar viskas ateityje, nes taip buvo nuspręsta, kad kiekvienas projekto dalyvis pasigamins šaukštą. Gal ir pavyks, juk dar turime laiko...

Švenčionėlių progimnazijoje vykdomos įvairios projekto ,,Prikelkime senolių patirtį iš krašto praeities“ veiklos. Projektas TAPK (Tobulėk. Auk. Pažink. Kurk. „Neformaliojo švietimo paslaugų rėmimo sistemos sukūrimas savivaldybėse") administruojamas Švietimo mainų paramos fondo, finansuojamas Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis.

Švenčionėlių progimnazijos projekto TAPK dalyviai:
Dalius Jutelis 5a kl., Edvinas Mikštas 5akl.,
Jurgita Lukšo 7a kl., Aleksandr Šimčuk 7c kl.,
Donatas Veršelis 7c kl., Vilija Maliavkaitė 7a kl.,
Indrė Meidutė 7a kl. mokiniai

 

 
Reklaminis skydelis