Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3566
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13753
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89783
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono savivaldybės taryboje

2011 m. gegužės 21 d., šeštadienis Nr. 37 (1084)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

Santarvės - daugiau

Antrasis tarybos posėdis įvyko normaliai, niekas netrankė durų ir nebėgo, kaip kad iš pirmojo posėdžio. Rajono mero Vytauto Vigelio paviešintas kreipimasis į tarybos narius ir kvietimas dirbti konstruktyviai rajono gyventojų labui tikrai davė efektą – posėdis vyko gana sklandžiai, opozicija stengėsi tvardytis. Galima būtų konstatuoti, kad susitaikymo pasiekta, jei ne užgaulios ir kandžios liberalcentristų replikos, šįkart laidytos į susitaikymo idėją iškėlusį tarybos naujoką nepriklausomą kandidatą Darių Veličką ir liberalą Vytautą Bulką, bet iš jų jokio atsako nesulaukė.

 

Susikūrė frakcijos

Rajono savivaldybės taryboje įregistruotos frakcijos: Naujosios sąjungos (socialliberalų) – frakcijos seniūnas Juzefas Uziala, Lenkų rinkimų akcijos – seniūnas Zbignevas Jedinskis, liberalų – seniūnas Kęstutis Trapikas, Socialdemokratų ir Valstiečių partijų – seniūnas Regimantas Dalgėda, Darbo partija sudarė frakciją, prisijungus Vytautui Bulkai, - seniūnas Vladislav Kurilo. Darius Velička neprisijungė prie jokios frakcijos, bet priklauso valdančiajai daugumai, kurią sudaro Naujosios sąjungos (socialliberalų), Socialdemokratų ir Valstiečių partijų bei Darbo partijos frakcijos.

 

Sudaryti komitetai

Taryboje išliko visi ankstesni komitetai, į kuriuos tarybos nariai susiskirstė pagal pačių pageidavimus ir patys komitetų nariai išsirinko pirmininkus. Biudžeto, finansų ir ekonomikos komitetas pirmininku išsirinko Regimantą Dalgėdą, Verslo plėtros ir kaimo reikalų – Kęstutį Trapiką, Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas – Mariją Daugirdienę, Kultūros, švietimo, sporto, jaunimo komiteto – Bronislovą Vilimą. Teisėtvarkos ir etikos komitetas, kuriame yra 4 nariai, išsiskyrus nuomonėms, pirmininko dar neišsirinko.

Opozicijai atiduoti Kontrolės komiteto ir Etikos komisijos pirmininkų postai, pirmininkais tapo Arūnas Čenkus ir Kęstutis Savickas.

 

Reikšmingi paskyrimai

Taryba delegavo rajono atstovus – merą Vytautą Vigelį ir tarybos narį Darių Veličką į Vilniaus regiono plėtros tarybą.

Taryba delegavo merą Vytautą Vigelį ir tarybos narį Vytautą Bulką į Lietuvos savivaldybių asociacijos suvažiavimą.

Tarybos narė Marija Daugirdienė paskirta į Vilniaus teritorinės ligonių kasos stebėtojų tarybą.

Į Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro stebėtojų tarybą paskirtas rajono tarybos narys Vytautas Rastenis.

Sudaryta savivaldybės turto privatizavimo komisija, pirmininkas – Kazys Vainickas.

Sudaryta Verslo plėtros komisija, pirmininkas Vaclavas Gabrinovičius.

Sudaryta rajono savivaldybės tarybos Reglamento atnaujinimo komisija, kurios laukia didelis darbas – iš esmės atnaujinti šį dokumentą. Komisijos pirmininkė – mero pavaduotoja Raja Krupenina.

Iš administracijos direktorės pavaduotojos pareigų atleista Elena Kliukaitė ir paskirta rajono savivaldybės tarybos sekretore.

 

Patvirtinta melioracijos programa

Taryba patvirtino 2011 m. melioracijos programą. Pasak Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alberto Marmos, lėšų programai iš valstybės biudžeto skirta labai mažai – 244 600 Lt, jų pakaks vos dviem objektams. Toks skurdus finansavimas skiriamas jau antri metai. Anksčiau būdavo apie 700 tūkst. Lt.

 

Vietoj fermos iškils socialinių paslaugų centras

Patvirtintas Mečislovo Rokickio žemės sklypo Ožkinių kaime detalusis planas bei pakeista minėto žemės sklypo pagrindinė žemės naudojimo paskirtis į kitą. Vietoj dabar esančios paukščių fermos ateityje, ją nugriovus, čia turėtų iškilti socialinių paslaugų centras, planuojama sukurti 50 darbo vietų.

Priimant sprendimą, didelių prieštaravimų nekilo, tik liberalui Zenonui Zenkevičiui kažkodėl kilo smalsumas, kiek pakils sklypo vertė pakeitus žemės naudojimo paskirtį.

 

Siūloma didinti nenaudojamo NT mokestį

Nuspręsta sudaryti komisiją iš visų partijų atstovų, kuri pateiktų siūlymus dėl nekilnojamojo turto mokesčio dydžio nustatymo. Vytautas Bulka pasiūlė minimalų mokestį taikyti veiklą vykdančioms įmonėms ir didžiausią – už nenaudojamą, apleistą nekilnojamąjį turtą, kokio rajone gana daug.

Komisijos pasiūlytas mokesčio dydis įsigalios nuo 2013 metų.

 

Biudžetas, paskolos

Nuspręsta patvirtinti Švenčionių rajono savivaldybės 2010 metų biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinį. Praėjusių metų biudžetas tikslintas 5 kartus. Daugiau kaip pusė biudžeto skiriama švietimo, kultūros ir sporto finansavimui, antroje vietoje – išlaidos socialinėms išmokoms, kitos išlaidos – ženkliai mažesnės. Praėjusių metų biudžetas įvykdytas 106 proc., bet tie keli procentai viršplaninių pajamų niekis palyginti su tuo, kad planinius rodiklius tvirtinanti Finansų ministerija jį buvo sumažinusi 7 milijonais litų (20 proc.).

Nuspręsta imti iki 1,5 mln. Lt trumpalaikę paskolą (darbo užmokesčiui ir Sodros įmokoms) iš Lietuvos Respublikos finansų ministerijos rajono savivaldybės 2011 metų biudžeto laikinam pajamų trūkumui padengti, kad sumokėjus švietimo įstaigų darbuotojams atostoginius liktų laisvų lėšų projektams finansuoti. Tuo atveju, jeigu Finansų ministerija paskolos neskirtų, imti ilgalaikę iki 3 metų paskolą iki 1,5 mln. litų iš kredito įstaigų investiciniams projektams finansuoti ir savivaldybės skoloms padengti.

Rajono savivaldybės skolinimosi rodiklis yra mažesnis už šalies vidurkį, rajono savivaldybė yra 34 vietoje iš visų šalies savivaldybių.

 

Automobilius nuomosis

Savivaldybė nusprendė parduoti aukcione senus automobilius ir atsisakyti jai nebūdingų funkcijų – transporto ūkio, o automobilius nuomotis, skelbiant viešą konkursą. Teigiama, kad taip pavyks sutaupyti lėšų. Nuo spalio 1 d. įsigalioja reikalavimas automobilius ženklinti.

 

Dirbo pelningai

Savivaldybės įmonės ir įstaigos, kurių steigėja yra savivaldybė, supažindino tarybą su praėjusių metų finansinės veiklos ataskaitomis. Visų įmonių ir įstaigų veikla buvo sėkminga – metus jos baigė su pelnu, nors ir labai nedideliu.

 
Reklaminis skydelis