Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3616
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19817
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95847
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žemė slepia daug paslapčių

2012 m. gegužės 5 d.,šeštadienis Nr.34 (1177)

Žemė iš tikrųjų dar slepia daug įvairių žmogaus rankų užkastų daiktų. Nebūtinai tai išsvajotieji lobiai. Neretai iškasami sprogmenys, bet kartais – ir tuščios dėžės, užmenančios mįslių – o kas gi ten galėjo būti ir kur dingo?

Per karus ir įvairias stichijas žmonės savo turtus - pinigus, brangiausius daiktus - patikėdavo saugoti žemei. Nutikdavo ir taip, kad paslėpti daiktai taip ir likdavo gulėti po žeme.

Sunku nuspėti, kas buvo užkasta didžiulėje metalinėje dėžėje prie Kampuočio ežero, kurią užkastą atsitiktinai aptiko švenčionėliškiai vyrai, per Juozapines eidami meškerioti. Juozas bakstelėjo į žemę peikena, kuri atsitrenkė į po žeme slypinčią dėžę. Apie keistą radinį jis papasakojo Vidui Trainiui, o pastarasis, pasitelkęs į pagalbą Gošą Kulikovą, ir atkasė tą „lobį“.

- Iš pradžių buvo nedrąsu pradėti kasti. Ką gali žinoti, kas ten? Kai palengva nukasėme viršutinį žemės sluoksnį ir pamatėme didelę metalinę dėžę, tapo drąsiau, - pasakojo Vaidas Trainys. – Dėžės dangtis kažkada buvęs rakinamas, bet mes spynos neradome. Galbūt kažkas, pasiėmęs tai, kas buvo paslėpta toje dėžėje, ją tiesiog paliko žemėje. Juk daugiau šimto kilogramų galinčią sverti dėžę ne taip lengva transportuoti. Beje, toje vietoje, kur mes tą dėžę iškasėme, kažkada gyveno mano tėvo šeima, bet vokiečiai sodybą sudegino, ir jiems teko išsikelti gyventi kitur.

Iškasę dėžę ir pamatę, kad ji tuščia, vyrai pardavė metalo supirktuvei. Kurgi tą parūdijusią iškaseną daugiau dėsi... Taip ir liko mįslė, kas kažkada buvo toje dėžėje – karinė amunicija, ginklai, brangenybės ar dar kas nors. Nei liudininkų, nei įrodymų nėra.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis