Mes turime 385 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3157
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19358
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95388
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Parama vietos bendruomenėms

2012 m. gegužės 5 d.,šeštadienis Nr.34 (1177)

Gegužės 2 d. socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas Ukmergėje pasirašė sutartis su dar 15-os savivaldybių vadovais. Tokios sutarys su savivaldybėmis pasirašomos nuo balandžio 13 d. Ministras teigia, kad šios sutartys – tai svarbus žingsnis Vietos bendruomenių savivaldos programos, kuria siekiama skatinti bendruomenes visoje Lietuvoje aktyviai dalyvauti priimant sprendimus dėl lėšų panaudojimo, tenkinant vietos bendruomenių viešuosius poreikius, įgyvendinimui. Visoms Lietuvos savivaldybėms viešųjų poreikių tenkinimui iš valstybės biudžeto skiriama 8 mln. litų.

Trečiadienį Ukmergės rajone esančiame Taujėnų dvare iškilmingai pasirašytos sutartys su Ukmergės rajono, Anykščių rajono, Rokiškio rajono, Kupiškio rajono, Švenčionių rajono, Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Širvintų rajono, Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Pasvalio rajono, Ignalinos rajono, Visagino, Zarasų rajono savivaldybių vadovais.

Sprendimus dėl lėšų panaudojimo priims Vietos bendruomenių tarybos, sudarytos iš seniūnijų aptarnaujamų teritorijų ar kitų gyvenamųjų vietovių gyventojų, jų atstovų, šiose teritorijose veikiančių bendruomeninių organizacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų bei kitų nevyriausybinių organizacijų atstovų. Tokiu būdu bendruomenė pati galės spręsti, ką aktualu tvarkyti, įsigyti, t.y. kaip paskirstyti lėšas, tenkinant bendruomenės viešuosius poreikius. Kitaip tariant, bendruomenės, kurios puikiai žino, ko joms labiausiai reikia, galės nuspręsti, ar geriau už skirtas lėšas sutvarkyti darželio aplinką, ar padėti nepasiturinčiam bendruomenės nariui, pagerinti gyvenimo sąlygas neįgaliam žmogui, galbūt organizuoti vaikų ar senelių užimtumą, tvarkyti žaidimo aikšteles ar parkus.

Idėja graži, bet pinigai labai maži. Lėšos skirstomos pagal gyventojų skaičių, tad didžiausia dalis - 2 mln. litų – atiteko Vilniui, perpus mažiau gavo Kaunas, mažiausiai – Neringos savivaldybė. Švenčionių rajonui skirta 56,6 tūkst. Lt. Juos pasidalins 14 seniūnijų. Lėšos bus pervedamos ne iš karto, o ketvirčiais, tad artimiausiu laiku laukiama apie 18 tūkst. Lt.

Susitikimo metu ministras D. Jankauskas įteikė po obelaitę, kurią kiekvienas meras pasodins kaip bendruomenės vienybės, plėtros ir išteklių gausinimo simbolį.

„Švenčionių krašto“ inf.

 

 
Reklaminis skydelis