Mes turime 176 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3139
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6532
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53858
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Didėja sergamumas gripu ir peršalimo ligomis, bet skiepai tik už pinigus

2019 m. spalio 9 d., trečiadienis, Nr.74 (1894)

Didėja sergamumas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) padidėjo. Praėjusiąją savaitę, lyginant su užpraeita, registruota 4 kartus daugiau gripo atvejų.

40-ąją šių metų savaitę (2019 m. rugsėjo 30 d. – spalio 6 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 58,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Praėjusią (40-ąja) metų savaitę registruota 20 gripo atvejų ir tai keturis kartus daugiau nei užpraeitą savaitę (39-ąją). Praėjusiais metais tuo pačiu metu sergamumas buvo didesnis ir siekė 64,8 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 40-ąją savaitę registruotas Telšių administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje. Praėjusią savaitę dėl gripo hospitalizuotas vienas vaikas.

Vilniaus apskrityje 40-ąją šių metų savaitę sergamumo rodiklis buvo 60,8 atv./10 tūkst. gyventojų.

 

Nemokamų skiepų kol kas nėra

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad skiepai yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų (pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kt.).

Rizikos grupių asmenys gripo vakcina skiepijami nemokamai: 65 m. ir vyresni asmenys; nėščiosios; asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Pradėti skiepytis valstybės finansuojama vakcina bus galima iškart, kai ši pasieks gydymo įstaigas. Šiuo metu Švenčionių rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigos skiepija nuo gripo mokama vakcina. Norintys pasinaudoti šia paslauga, gali kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

 

Kitos profilaktikos priemonės

Sumažinti riziką susirgti gripu ir ŪVKTI padeda šios priemonės: dažnas rankų plovimas (ne trumpiau nei 20 sekundžių); sąlyčio su sergančiais asmenimis vengimas; masinio žmonių susibūrimo vietų vengimas; burnos prisidengimas vienkartine nosinaite ar sulenkta alkūne kosint ir čiaudint; vengimas neplautomis rankomis liesti akis, nosį, burną; geras patalpų vėdinimas; kuo dažnesnis baldų ir kitų paviršių valymas drėgnuoju būdu; tinkamas aprangos pasirinkimas; reguliarus fizinis aktyvumas.

Susirgusieji turėtų nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių ir likti namuose. Antibiotikai virusų nenaikina, todėl gripas ir ŪVKTI jais negydomos. Antibiotikai skiriami tik išsivysčius bakterinės kilmės komplikacijai.