Mes turime 592 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6
mod_vvisit_counterŠią savaitę:32382
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114131
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nors pasiutligės atvejų ir neužfiksuota... arba Pasiutligė – mirtinai pavojinga

2019 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis, Nr.71 (1891)

Rugsėjo 28 dieną minime Pasaulinę pasiutligės dieną. Nors ir keistai skamba šis pavadinimas, gal reikėtų pridėti bent žodį „kovos“ – Pasaulinė kovos su pasiutlige diena. Bet palikime žodžių žaismą ir į pačią problemą pažvelkime rimtai, nes pasiutligė – pavojinga virusinė liga, kuria gali užsikrėsti gyvūnai ir žmonės. Liga dažniausiai plinta per įkandimus, tačiau užkratas su infekuoto gyvūno seilėmis taip pat gali patekti per pažeistą odą ir gleivinę. Išryškėjus neurologiniams pasiutligės simptomams, liga tampa mirtinai pavojinga. Prieš keletą metų ir mūsų rajone buvo ne vienas pasiutligės židinys, o kokia situacija dabar. Artėjant Pasaulinei pasiutligės dienai apie tai kalbėjausi su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju Gintaru MARKEVIČIUMI:

- Galime pasidžiaugti, kad pasiutligės atvejų Lietuvoje jau kelinti metai neužfiksuojama net tarp laukinių gyvūnų. Prie to, kad pavyko suvaldyti pasiutligę ir jos jau neužfiksuojama, didelę reikšmę turėjo laukinių gyvūnų vakcinacija, kuri vykdoma du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Rugsėjo 19 d. prasidėjo rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija. Iš lėktuvų kaip įprasta mėtomi jaukai. Tai, kad jaukai su vakcina patenka pagal paskirtį, parodo tai, kad ištyrus kritusius ar sumedžiotus mangutus ir lapes, iš 40 nuvežtų tirti pusei nustatyta, kad jie buvo suėdę jaukus su vakcina.

- Gintarai, o kokios priemonės efektyviausios apsaugant naminius gyvūnus, taip pat ir žmones nuo pasiutligės?

- Efektyviausias būdas – vakcinuoti naminius gyvūnus, o gyventojai turėtų vengti tiesioginių kontaktų su benamiais ir laukiniais gyvūnais. Vyrauja toks įsitikinimas, kad reikia pagrinde vakcinuoti šunis, na, dar katinus, bet vakcinuojami ir arkliai, ir karvės. Pasienyje gyvenantys žmonės tą daro. Mano praktikoje buvo toks atvejis, kai pasiutlige užsikrėtęs laukinis gyvūnas apkandžiojo arklį, arklys pradėjo elgtis kaip laukinis ir apkandžiojo netoliese besiganančią karvę. Karvei irgi atsirado pasiutligės požymių. Arklys vos žmogaus neapkandžiojo, laimei, to neatsitiko. Arklį teko išvežti, o karvę užmigdėm. Net ir namuose laikomą gyvūną reikėtų vakcinuoti vardan ramybės, nes pasiutligė yra mirtina liga.

- Kiekvienais metais Pasaulinės pasiutligės dienos proga vykdavo įvairios akcijos...

- Pasitarę su veterinarijos gydytojais, ir šiais metais nuo rugsėjo 28 iki spalio 4 d. Privatūs veterinarijos gydytojai ir klinikos vakcinacijos metu neims už paslaugas, o žmogui reikės sumokėti tik už vakciną, nes nemokamos vakcinos niekas netiekia, ją veterinarijos gydytojams tenka pirkti. Vakcinuojama bus darbo valandomis, tą darys visi privatūs rajono veterinarijos gydytojai ir klinikos. Norėčiau priminti, kad visi šunų, kačių ir šeškų šeimininkai savo augintinius nuo pasiutligės privalo paskiepyti kartą per 12 mėnesių arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina, pagal jos gamintojo instrukciją. Vakcinavimą atlikęs veterinarijos gydytojas į skiepų pažymėjimą arba augintinio, gyvūno pasą turi įrašyti datą ir skiepų galiojimo laiką.

- Ačiū už pokalbį.

Algis JAKŠTAS