Mes turime 265 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2881
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21425
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68751
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kas yra kas rajono taryboje, ir ar rajonui gali grėsti tiesioginis valdymas?

2019 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis, Nr.71 (1891)

Temą pasiūlė skaitytojas. Tiksliau – paprašė paaiškinti, kas darosi rajone

Buvusio mero oponentai, o jie, kaip sakoma, atėję ant jo gero, dabar sėdi jo kėdėje, tuo metu vadino rajoną „mero uab‘u“. Ką gi, uab‘as, palyginti su tuo, ką matome dabar, dar būtų pusė bėdos. Dabartinei valdžiai apibūdinti turbūt geriau tiktų „individuali įmonė“, valdoma iš nepažymėto kabineto, visureigio ir kt. Bet ne apie tai kalbėjomės su priėjusiu prie mūsų garbingu Švenčionių miesto gyventoju. Net šviesus, išprusęs žmogus pasimetęs paklausė: „Ar yra dabar Švenčionių rajono taryboje opozicija?“ Mat visose demokratinėse šalyse opozicija neabejotinai yra, nes ji – demokratijos garantas. Net Baltarusijoje opozicija yra, nors ji kartais ir gauna į kaulus, bet nesunaikinama. Iki ko nusirito reikalai, kad Švenčionyse žmonėms kyla toks klausimas!

Geras klausimas - iš karto ir neatsakysi. Mūsų rajone sitaucija susidarė dviprasmiška: opozicija lyg ir yra, bet realybėje jos kaip ir nėra. Nesileisime į detales, kaip tai nutiko. Kiekvienas lai paklausia savęs, kaip balsavo, kodėl balsavo ir už ką ar už kiek balsavo, kiek tai galima vadinti „laisva valia“ arba sveiku protu pagrįstu apsiprendimu. Nuo savęs juk nepabėgsi ir nepasislėpsi. Tai liečia ir nuolankiai prie vienvaldžio sosto šiuo metu suklupusius rinkėjų „atstovus“. Kaip juokais sakė vienas asmuo, jie dabar – valdžia! Po šių žodžių turėtų sekti trinktelėjimas kumščiu į stalą...

Po virtinės teismų, daliai VRK narių aštriai kritikavus, bet teismams nusprendus, kad smegenų plovimas per medijas neturi lemiamos įtakos rinkimų rezultatams, sušaukus specialų posėdį šventą dieną – sekmadienį, savivaldybių rinkimų rezultatai vis dėlto buvo patvirtinti, nors tyrimai dar buvo nebaigti. Jie taip ir liko nebaigti, nes patvirtinus rezultatus neliko prasmės tirti. O juk viskas kabojo ant plauko – kokia buvo kilusi panika rajone. Biudžetinių įstaigų tarnautojai gavo lapus parašams rinkti, kad nebūtų naikinami rinkimų rezultatai. Vargšės bibliotekininkės net prie prekybos centro praeivius gaudė. Turbūt visi „aruodai“ buvo išgrandyti, jeigu išsigando pakartotinių rinkimų? Bet palankūs vėjai tąkart pūtė į bures - liberalų „būrelis“ atsipirko lengvu išgąsčiu.

Nuo čia prasidėjo demokratijos pakasynos rajone – net apsišvietę žmonės nebežino, ar yra opozicija, ar jau viską užvaldė viena partija.

Vis dėlto oficialiai opozicija yra, ją sudaro 2 (du) tarybos nariai. Galima būtų juokauti, kad tik vienas lauke ne karys, o čia juk du, bet ką gali priimant sprendimus du prieš 20 ar 23? Du rašau žodžiu (kaip finansiniuose dokumentuose!), kad žmonės nepamanytų, jog įsivėlė korektūros klaida. Tie du demokratijos ramsčiai– Raja Krupenina ir Konstantas Ramelis, atstovaujantys Darbo partijai. Dar 3 tarybos nariai taip pat išrinkti ne Klaipčių rinktinėje. Tai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai tėvas ir sūnus Romualdas ir Raimondas Pauliukevičiai ir Vida Rastenienė. Opozicijos narių teigimu, gaila, bet prisijungti prie opozicijos „valstiečiai“ atsisakė. Beje, ir praėjusią kadenciją, kai dar buvo daugmaž reali opozicija, kuri dar kontroliavo ir saugojo rajono valdžią nuo pagundų, „valstiečiai“ save įvardijo kaip nepriklausomus, nors pagal įstatymą visi, kas nėra užsiregistravę kaip opozicija, formaliai priskiriami prie valdančiųjų.

Matote, kokia kebli mūsų rajone valdžios matematika. Labai stengiausi atsakyti į gerbiamo gyventojo klausimą, bet rajono valdžioje toks kaltūnas, kad nieko neaišku. Aišku tik viena – šiuo metu ant menčių patiestą demokratiją saugo du opozicijos nariai. Užtat kokie! Dešimtmetį buvusi vicemerė Raja Krupenina ir visoje Lietuvoje garsus žmogus, mūsų rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis. Pagal įstatymą jiems atiteko ir dvi reikšmingos pozicijos: Etikos komisijos pirmininkė yra Raja Krupenina, o Antikorupcijos komisijos pirmininkas yra Konstantas Ramelis. Valdantieji ne iš geros valios juos paskyrė – šios dvi pareigybės priklauso opozicijai. Tik kiekvienas savo komisijoje jie tikrai tampa „vienas karys lauke“, nes kiti nariai pareigas gavę iš valdžios rankų.

Tuo paradoksai nesibaigia. Pagal įstatymą opozicijai priklauso ir Kontrolės komiteto pirmininko pareigos, bet opozicijoje yra tik du tarybos nariai. Valdantieji, matyt, sunormavo: kiekvienam po vienas pareigas, ir užvaldė Kontrolės komitetą, paskirdami jo pirmininku saviškį – Arūną Čenkų. Valdančiųjų atstovas kontroliuos, kad valdantieji nesusigundytų atgręžti pirštukų į save. Ar tai tiesėta, turėtų išaiškinti VRM, kuri Širvintų rajonui ir Panevėžiui negailestingai griežta ir grasina tiesioginiu valdymu. Šios dvi savivaldybės niekaip nepatvirtina opozicijos siūlomų Kontrolės komitetų pirmininkų, nors apie saviškių paskyrimus net kalbų nėra.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ