Mes turime 356 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1743
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17944
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93974
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nevieriškės kaimą saugos naujas kryžius

2019 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis, Nr.64 (1884)

Sunku įsivaizduoti Lietuvą be kryžių, stovinčių prie kaimų, kurie išlydėdavo išeinančius ir sutikdavo ateinančius, sugrįžtančius. Prie kaimo kryžių žmonės melsdavosi. Bet nieko amžino nėra. Laikas nepagaili net ir iš ąžuolo padarytų kryžių. Jau trečią, kiek atsimena vyresni, kryžių šeštadienį pašventino ir Nevieriškės kaime. Daug, labai daug žmonių, gal arti šimto, susirinko į naujo kryžiaus pašventinimą. Atvažiavo žmonės iš Biržų rajono, Šalčininkų rajono, Marijampolės, Visagino, Vilniaus ir kitur. Vadinasi, rūpi tiems žmonėms, kurie, kažkada palikę Nevieriškių kaimą, išėjo į gyvenimą, šio kaimo likimas. Naują kryžių padarė kryždirbys Arvydas Cicėnas. Tai jau 11 šio nagingo žmogaus padarytas kryžius. Pirmieji du stovi Ceikiniuose. Šv. Mišias aukojo ir kryžių pašventino Švenčionių parapijos klebonas Stanislav Matiukevič, giedojo Švenčionių bažnyčios choras, vadovaujamas Jolitos Budrytės-Abromavičienės, bet apie viską iš pradžių...

- Tai jau trečias Nevieriškių kaimo kryžius, kuriuos atsimename mes, vyresnieji kaimo gyventojai. Prie pirmojo kryžiaus prabėgo mūsų vaikystė, jaunystė, kolektyvizacijos metai, bet kryžius vis tiek stovėjo. Po to, kai pirmas kryžius nugriuvo, pasistatėm koplytstulpį, nors jis stovėjo neilgai, bet buvo gera, o šiandien mūsų kaimui istorinė diena. Stebuklas, kad stovi naujas, elegantiškas kryžius. Jei važiuosit ar eisit pro šalį, vis tiek pakelsit akis į viršų, į dangų. Kryžius mus lydės išeinančius, sutiks ateinančius. Noriu pirmiausia padėkoti mūsų šaunioms moterims, kurių iniciatyva atsirado šis kryžius. Noriu padėkoti kryždirbiui Arvydui Cicėnui. Dėkoju visiems, prisidėjusiems prie kryžiaus pastatymo, ir tikiu, kad šitas kryžius ilgai stovės ir telks mus, ir mes negyvensim taip, kaip gyvena varnėnai inkiluose, kaip bitės aviliuose, bet būsime  susitelkę prisimindami šią reikšmingą mūsų kaimui ir mums dieną, - prieš šv. Mišių pradžią kreipdamasis į susirinkusius kalbėjo Zenonas Duksa.

Kunigas Stanislav Matiukevič šv. Mišių metu prieš pašventindamas kryžių kalbėjo:

- Dėkokime Dievui už ženklus, kurie mus lydi kasdienybėje. Kiekvienas jūsų savo buvimu, darbais prisidėjo prie to, kad šis kryžius atsirado. Atsirado kryžius, kuris pirmiausia yra ne kančios, bet Dievo meilės ženklas. Trokštu Dievui dėkoti už jus visus, kurie sugebėjo pastatyti šį Dievo meilės ženklą. Šis kryžius atsirado ne vien nuo minties, nes nuo minties iki sprendimo yra tolimas kelias, bet tas sprendimas yra ir kryžius, kurį mes šiandieną šventiname, yra jūsų sprendimo pasekmė. Šventindami kryžių pirmiausia dėkokime Dievui už tuos gabumus, kuriais Dievas jus apdovanojo, už tą mintį, kurią skulptorius sugebėjo įgyvendinti, palikdamas dalelytę savęs šiame kryžiuje. Kiekvienas, kuris eisite pro šį kryžių ir sugrįšite, prisiminkite, kad kryžius – ne kančios, o Dievo meilės ženklas.

Bendruomenės vardu kalbėdama Jūratė Vitkauskienė, dėkodama visiems prisidėjusiems prie šios progos, sakė:

- Mes visi esame sukūrę tai, ką turime šiandien, ir tai yra ne tik grožis, dekoratyvus dalykas, bet ir bendrystės pradžia, pamatas, gal pradėsim daugiau bendrauti. Pirmiausia visų vardu noriu padėkoti klebonui ir meistrui, padariusias šį kryžių, kuris pranoko mūsų lūkesčius, dėkoju chorui, padariusiam malonų siurprizą.

Visus su gražia, prasminga švente sveikino ir LR Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis.

- Nors Lietuva dažnai vadinama kryžių šalimi, bet nemanau, kad Lietuvoje niekados nebuvo ir nebus kryžiaus statymas mada, o kryžiaus pastatymas visada eina iš vidinio poreikio, vidinio poreikio tikėjimui, - sakė LR Seimo narys Gintautas Kindurys, kuris įteikė simbolinę dovanėlę kryždirbiui Arvydui Cicėnui, o LR Seimo narys Vytautas Rastenis įteikė simbolinę dovanėlę bendruomenei. Po kryžiaus pašventinimo niekas nesiskirstė, o susirinko bendravimui prie vaišių stalo, o aš šį pasakojimą norėčiau užbaigti gero bičiulio Zenono Duksos žodžiais:

- Šis trečias kryžius gražiausias už savo pirmtakus. Visi stovėjo beveik toje pačioje vietoje. Kiekvienas kryžius, pastatytas kaime, turi didelę svarbą. Žmonės, kurie dalyvauja jo šventime, arba kurie praeidami pakels akis ir pažiūrės į kryžių, prisimins, kad jie katalikai, kad reikia būti geresniems, padėti vieni kitiems. Tikiu, kad ir mūsų kaimo žmonės bus kitokie – geresni, nei gyvenome be kryžiaus. Nes kryžius – tikinčio žmogaus gyvenime turi didelę reikšmę. Kryžius yra beveik kiekvieno tikinčiojo šeimoje. Gerai, kai mes statom kryžius, o ne mums jau numirus statomi kryžiai. Kryžiaus ženklu mus pašventina krikšto metu, kryžius ir palydi į amžinybę. Lietuvos kryždirbiai yra priimti į UNESCO. Tai irgi jau įvertinimas kaip paveldas. Kryžius yra ne tik tikėjimo simbolis, bet ir meno kūrinys. Kryžius ne tik kančios, bet ir vilties, atspirties ženklas. Kryžiaus reikšmė daugiaspalvė, kaip ir viskas gyvenime.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis