Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2919
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13106
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89136
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašventintas naujas Naujasalio kaimo kryžius

2019 m. rugpjūčio 14 d., trečiadienis, Nr.59(1879)

Kaimo kryžiai Lietuvoje ne vieną šimtmetį buvo vieta, kur susirinkę žmonės galėjo pasimelsti. Kaimo kryžius sutikdavo grįžtančius, išlydėdavo išeinančius. Dar ir dabar daugelyje kaimų jie yra išlikę. Tiesa, nemažai jų buvo nugriauta tarybiniais laikais, ypač ten, kur uolių Komunistų partijos veikėjų buvo. Bet nieko amžino nėra, net ąžuoliniai kaimo kryžiai pavargę nuo laiko sudūla, ima pūti. Ir ne visur jau yra kam juos sutvarkius atstatyti, juolab, naują kryžių pastatyti. O štai Naujasalio kaimo bendruomenė sugebėjo naują kaimo kryžių pastatyti, kuris buvo pašventintas rugpjūčio 10 d.

Pradėti pasakojimą norėčiau nuo žodžių, kuriuos prieš šv. Mišias perskaitė Asta Kanavinienė.

„Slenka metai, audros ūžia,

Laiko upės teka,

Kaimo kryžius susigūžęs

Mūsų žingsnius seka.

Šilais, pievomis ir kalvelėmis apsisiautusi, Naujasalio kaimo bendruomenė tęsia gražią lietuvišką tradiciją – kaimo gyventojų lėšomis, kryžkelėje į dangų pasistiebė ąžuolinis kaimo kryžius. Kaimas jau turėjo ne vieną jį globojusį kryžių. Šioje vietoje jis ketvirtas. Jau antrą kryžių sumeistravo kaimo gyventojas Vytautas Čiučiurka.

Kryžius, lyg ženklas sugrįžti į savo gimtinę. Čia į žemę krenta beriamas grūdas, šakas į saulę tiesia tavo rankomis sodintas medis, aromatą skleidžia darželių gėlės. Kryžius buvo ir yra meilės, vilties ir tikėjimo simbolis. Jis kiekvieną pakeleivį pasitinka ir palydi.

Naujasalio kaimo bendruomenė džiaugiasi, kad į kryžiaus šventinimo iškilmes susirinko ne tik kaimo gyventojai – esami ir buvę, bet ir jų vaikai, anūkai, aplinkinių kaimų gyventojai.

Dėkodami visiems, prisidėjusiems prie kryžiaus pastatymo, labiausiai džiaugiamės iškilmėse matydami gerbiamąjį kleboną Stanislavą. Nuoširdžiai prašome pašventinti kryžių ir pasimelsti už mūsų širdims artimą Naujasalio kaimą.“

- Kiekvieną dieną mes matome daug įvairiausių ženklų. Jums, ko gero, pats mieliausias ženklas – rodyklė į jūsų kaimą. Yra ženklai, kurie apriboja, perspėja, yra ženklai, kurie primena. Primena mūsų papročius, mūsų tikėjimą. Ženklas, kuriuo šiandien prašote Dievo palaimos per kunigo patarnavimą. Šis ženklas pirmiausia įpareigoja. Įpareigoja gyventi kitaip. Ženklas, kurį šiandieną mes šventiname, primena mums apie Dievo meilę mums, - prieš pradėdamas šv. Mišias kalbėjo Švenčionių parapijos klebonas Stanislav Matiukevič. Po kryžiaus pašventinimo visų laukė malonus siurprizas – Rimantas Baumila sugrojo Lietuvos himną, o jam pritarė visi susirinkę į Naujasalio kryžiaus pašventinimą.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis