Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5506
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19366
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91723
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiųmetinio „Juoko sūkurio“ prioritetas – tarmės

2012 m. balandžio 18 d.,trečiadienis Nr.30 (1173)

Lietuvių kalbos turtas – tarmės

Balandžio 22 d., sekmadienį, Švenčionėlių kultūros centre nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro vyks tradicinis mėgėjų teatrų festivalis „Juoko sūkurys“. Pasak Švenčionėlių liaudies teatro režisierės Daivos Pošiūnienės, šiųmetinio festivalio prioritetas – tarmės. Tad, brangūs žiūrovai, nenustebkite! „Labai tikiuosi, kad žiūrovai teigiamai įvertins lietuvių kalbos įvairovę ir turtą – tarmes, o „Juoko sūkurys“ sėkmingai sulauks ir pilnametystės, mat šiemet jis – jau septyniolikmetis“, - sakė D.Pošiūnienė.

 

Svečiai iš užsienio

Režisierės nuomone, itin įdomus turėtų būti nuo 1985-ųjų veikiančio Gulbenės (Latvija) teatro pastatymas, kuriame pasitelkta ir nemažai specefektų, o veiksmas prasideda kelione iš Vilniaus operos ir baleto teatro ir virsta įdomiais klaidžiojimais po Europą.

Iš Balstogės (Lenkija) į Švenčionėlius turėtų atvykti jaunieji artistai – 14-16 metų jaunuoliai, kurie pakvies pasinerti į šventinių varpų gaudesį skelbiant Prisikėlimą.

 

Skuodiškiai per sezoną parodo apie porą dešimčių spektaklių

Į pirmąją Skuodo kultūros centro Žemaičių teatro repeticiją 1995 m. susirinko aštuoni aktoriai. Edmundo Untulio suburtas kolektyvas ir pirmąjį, ir visus kitus spektaklius vaidino tik žemaitiškai. Po pirmojo pastatymo E.Untulis pradėjo statyti savo paties parašytas pjeses. Šiuo keliu teatras tebežengia ir šiandien. Tragikomedija „Kurmis unt dėdėlė kelė“ 1998 m. pateko tarp pačių geriausių Lietuvos mėgėjų teatrų pastatymų ir du sykius buvo suvaidinta Vilniaus žiūrovams. 2010 m. Žemaičių teatrui buvo įteiktas prestižinis „Aukso paukštės“ apdovanojimas, kaip pačiam geriausiam Lietuvos suaugusių mėgėjų teatrui. Per 17 gyvavimo metų teatre vaidmenis jau yra sukūrę per pusšimtį aktorių. Iš viso teatras iki šių dienų yra pastatęs 23 vaidinimus.

Švenčionėliuose bus parodyta skausminga komedija „Oždrausts vaisios“, kuri gvildena atšiauraus susvetimėjimo, jausmų atbukimo, baisaus egoizmo skverbimosi į žmonių sielas žudantį poveikį. Itin smagiai žiūrovų buvo priimta lyrinė komedija „Neiprasta duovėna“, kurią teatro aktoriams per sezoną teko suvaidinti dvidešimt sykių. O šiaip per sezoną teatras vidutiniškai parodo po 15 spektaklių. Šio teatro aktorės Gražina Ronkaitienė, Jadvyga Laureckienė yra pelniusios respublikinius „Tegyvuoja teatras“ apdovanojimus, kiti – buvo jam nominuoti.

 

Repertuaro įvairovė

Trakų Karališkasis teatras 2011 m. minėjo savo kūrybinės veiklos 20-metį. Per 20 metų pastatyta 30 spektaklių. Teatras nuolatinis mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ dalyvis. Du teatro aktoriai apdovanoti „Tegyvuoja teatras“ šventės statulėlėmis bei padėkomis. Kas dvejus metus teatras organizuoja tarptautinį mėgėjų teatrų festivalį „Kanapė“, kuris 2011 m. minėjo savo 10-metį. Repertuare lietuviškos ir užsienio dramaturgijos kūriniai.

Kalvarijos sav. kultūros centro teatrui „Titnagas“ – 27 metai, kolektyvas puoselėja lietuvių nacionalinę dramaturgiją, dalyvauja įvairiuose mėgėjų teatrų festivaliuose ir šventėse. Rengia tradicinį mėgėjų teatrų festivalį „Bičiuliai“. 2007 m. teatras apdovanotas „Aukso paukštės“ statulėle (nominacija – geriausias mėgėjų teatras ir režisierius).

Kaišiadorių kultūros ir meno centro teatras „Vilties žibintas“ atšventė dešimtmetį. Yra daugelio respublikinių „Juokio“ švenčių diplomantai ir laureatai, Lietuvos televizijos projekto „Jumoro akademija“ laureatai. Švenčionėlių kultūros centro scenoje jie parodys muzikinį komišką vaidinimą „Pavasario piršlybos“.

 

Uteniškiai puoselėja savo tarmę ir kraštiečių kūrybą

Utenos kultūros centro „Žaliaduonių“ teatras įkurtas 1983 m. Švęsdamas kūrybinės veiklos dešimtmetį, teatras pasivadino „Žaliaduoniais“ (vardatėvis akt. Ferdinandas Jakšys). Pasukęs unikalia savo krašto rašytojų kūrybos linkme, teatras stato spektaklius pagal rašytojų P.Daunio, K.Čyplio – Vijūno, J.Kulnio („Utenis“), P.Panavo (Aukso paukštė už „Daumantą“), A.Gasperaičio, R.Kalyčio (trys diplomai ir pagrindinis prizas už „Atodangas“), P.Andriušio „Sudiev, kvietkeli“. Aštuoni spektakliai vaidinti vietos Rytų aukštaičių tarme („Maušos karčemą“ filmavo LTV, „Atodangas“ įrašė Lietuvos radijas). Nuoseklus teatro siekis – Utenos krašto rašytojų kūrybos sklaida, gimtosios tarmės išsaugojimas ir švietėjiška misija pristatant originalų repertuarą. Žaliaduoniečių spektakliuose yra vaidinę 115 uteniškių. Teatro 25-mečiui trupė paruošė naują spektaklį – pagal uteniškio Eriko Druskino pjesę „Susitikimas“, kuris respublikiniame „Atspindžių“ konkurse pelnė diplomą. 2011 m. kovo 26 d. Tarptautinės teatro dienos proga įvyko Sauliaus Šaltenio „Jasono“ premjera.

 

Kupiškėnų keliai tiesiasi ir į užsienį

Kupiškio rajono savivaldybės kultūros centro teatras įkurtas 1999 metais. Dviejų respublikinių dainų švenčių dalyvis. Buvo atrinktas į jungtinį dainų šventės spektaklį „Amerika pirtyje“. Rodo spektaklius Lietuvos teatrų festivaliuose ir šventėse. Kūrybiniai teatro projektai įgyvendinti Rusijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Čekijoje. Kiekvienais metais teatras pastato po vieną naują spektaklį, šiame teatre meninius gebėjimus išbandė per 50 kupiškėnų: mokytojai, dvasininkai, Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos studentai ir kitų profesijų teatro mėgėjai. Šių dienų teatro moto „Krizė ateina ir išeina, o teatras amžinas“. Į „Juoko sūkurį“ kupiškėnai atveža „Užaugau Lietuvoj“ pagal K.Sajos pjesę „Ubagų sala“.

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis