Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4164
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22708
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70034
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šeimų šventė po atviru dangumi pradžiugino bendravimu, linksmybėmis ir veiklomis

2019 m. liepos 24 d., trečiadienis, Nr.53 (1873)

Iš Švenčionėlių kilusi jaunoji rašytoja, tinklaraštininkė, išleidusi smagią knygelę „Linksmorijos“ ir rašanti to paties pavadinimo tinklaraštį Inga Kanišauskė jau gerą dešimtmetį su šeima gyvena Panevėžyje. Kaip ji patine kartą yra sakiusi, kad augindama dukrytę Tėją jos įkvėpta ir ėmėsi kūrybos. Iš to nuostabaus buvimo mama ir gimė nepaprastos linksmorijos (sudurtinis naujadaras iš žodžių linksmos istorijos). Dukra auga, tad veiklų ir istorijų randasi vis daugiau ir daugiau. Inga ėmė rengti ne tik susitikimus su skaitytojais, edukacijas mažiesiems, bet ir susipažino bei ėmė dalintis kūrybinėmis patirtimis su kitomis mamomis. Taip natūraliai atsirado poreikis ir noras burtis šeimoms, dalintis daiktais, keistis informacija, kartu kurti ir prasmingai su visa šeima leisti laiką. Inga ta intencija surengė ne vieną šeimų šventę Panevėžyje, o prieš metus sumanė, kad tokia šventė reikalinga ir jos gimtiesiems Švenčionėliams. Kreipėsi į Švenčionėlių kultūros centrą ir iš laikinai einančios direktorės pareigas Anželikos Terleckienės sulaukė partnerystės užtikrinimo. Šventei rengėsi Inga ir Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas kartu, ieškojo rėmėjų, kuriančių ir veiklių šeimų, pramogų organizatorių, savanorių, tarėsi ir dėliojo programą bei numatytų veiklų planą. Liepos 20 d., šeštadienį, nuo 11 val. ryto šeimų šventė įsisiūbavo pievelėje prie geležinkelio stoties.

Pati Inga tokias šventes trumpai apibūdina taip: mamos – mamoms. Tik nesupraskime tiesmukai, tėveliai taip pat jokiu būdu nelieka nuošalyje, kartu pramogauja, dalyvauja veiklose ir džiaugiasi maloniu buvimu visiems kartu. Kad vaikučius auginančios mamos jaučia savo atžalų inspiruojamą didelį kūrybiškumo ir veiklumo antplūdį, įsitikinau ir pati, pabendravusi su keliomis iš jų ir Švenčionėliuose. Pavyzdžiui, dvi sesutės Laura ir Sandra, dabar motinystės atostogose (nors niekaip nesuprantu, kas ir kada sugalvojo tokį terminą, nes vaikų auginimas – atsakingas ir sunkus darbas, nors ir labai malonus...), jos augina po du vaikučius ir greičiausiai jaučiasi tikrai atostogaujančios. „Kol auginame vaikučius, susigalvojome papildomų veiklų: senelių sodyboje ekologiškai auginame putpeles, parduodame jų kiaušinukus. Dar nuomojame ir mobilius kubilus, pirtis, - šypsosi Laura ir džiaugiasi, kad su sese Sandra ne tik puikiai sutaria, draugauja šeimomis, bet ir yra verslo bendrasavininkės. Jaunos moterys džiaugėsi, kad jas labai palaiko ir sutuoktiniai bei padeda ūkiškuose darbuose, o ir vaikai po truputį pratinasi prie darbų ir būna kartu. Šiuo metu jų „Putpelių saloje“ auga 500 paukščių. Tačiau ir ties tuo sustoti sesės neketina – investuoja uždirbtą pelną į plėtrą.

Panašiai kalbėjo ir kitos šventėje sutiktos šeimos. Kaip ir pati idėjos sumanytoja Inga pažymėjo, kad šeima turi būti stipri, darni, draugiška, turi kuo daugiau kažką veikti kartu, tada bus džiaugsmas ir bendrumo jausmas. „Vaikams patinka jausti šeimą, patinka kai tėtis, mama, seneliai yra šalia, niekur neskuba, nelekia, yra dėmesingi“, - sakė ji.

O pievelėje tikrai buvo daug veiklų visiems kartu: mažieji kartu su Inga dekoravo šiaudelius, piešė ant medinių lentelių, burbuline plėvele aprištomis kojomis piešė – tapnojo per dažus, o tada ant baltos paklodės, piešė guašu ant popieriaus, ant tarp medžių ištemptos plėvelės, darėsi laikinas tatuiruotes, leido muilo burbulus, puošėsi karūnomis, traukė dovanėles iš stebuklingos dėžės, dalyvavo loterijoje, gaivinosi „Švenčionių vaistažolių“ arbatomis (šaltomis ir karštomis), ragavo „Putpelių salos“ paruoštų užkandžių, „FRUPP“ liofelizuotų braškių gabalėlių, „Bičių lobiai“ medaus ir kitokių skanėstų. Nuobodžiauti tikrai nebuvo kada – visi rado užsiėmimų pagal savo pomėgius ir galėjo išbandyti naujų, dar nematytų.

Švenčionėlių kultūros centras pasirūpino, kad vaikai galėtų nemokamai šėlioti ant batuto, kurį pievelėje pastatė „Švenčionių batutai“.

Pasak organizatorių, Ingos Kanišauskės ir Švenčionėlių kultūros centro, pagrindinė šventės idėja buvo suburti šeimas smagiai popietei lauke, kad bendrautų ir susidraugautų. Veikė ir „Žaislų atiduotuvė“, kurioje surinkti vaikų išaugti, atsibodę, bet tvarkingi, žaislai buvo numatyti vienai 7 vaikus auginančiai šeimai. Tačiau kilnus tikslas pritraukė daugiau žmonių: surinktų žaislų buvo tiek, kad net netilpo didžiojoje dėžėje. Išrūšiavus ir sudėliojus, paaiškėjo, kad jų pakaks ir organizatorių iš anksto numatytai 7 vaikų šeimai, ir dar vienai šeimai iš Švenčionių rajono, ir Švenčionių ligoninės vaikų skyriui.

Ir gausiai susirinkusios šeimos, ir organizatoriai džiaugėsi puikiai pavykusia kūrybos ir naujų patirčių bei pažinčių sklidina vasariška šeimų švente po atviru dangumi.

Be ankščiau paminėtų dalyvių, pramogų bei veiklų organizatorių ir rėmėjų renginyje dalyvavo HENA tatuiruočių meistrė, pradžiuginusi daugybę irmažų,ir didelių nuostabiais piešinėliais, „Dideli muilo burbulai“ pripildė pievelę spalvingais burbulais, pamokė, kaip juos reikia leisti, UAB „Kamratas“ papuošė popierinėmis karūnomis, dovanojo tvarkaraščių, stalo žaidimų irkonstruktorių ir „Bifoval“ smagių užrašų tatuiruotėmis. Informaciniais rėmėjais – tinklapis „Aina.lt“, laikraštis „Švenčionių kraštas“ rajono skaitytojus taip pat visada informuoja apie Ingos su partneriais organizuojamus renginius. Fotografavo ir nuotraukomis pasidalino „Ernesta Photgraphy“. Įvairūs kūrėjai ir rėmėjai, kurių dėka prisipildė ir stebuklinga dovanų dėžutė, iš kurios galima buvo išsitraukti malonią staigmeną, ir loterijos prizų stalas, taip pat nusipelnė pagiriamojo žodžio: „Miniai“ ir „Rasos kūrybinės dirbtuvėlės“ (praktiški ir gražūs siuvinukai vaikams), „Party Inbox“, „Užrašai ant marškinėlių DEDAM.LT“ (papuošė tinklaraštininkę Ingą), „Pakuotės pasaulis“, „Lipushkė“, „Pliušku Pliušku“, „Kristėja“, „Siuvimo magija“, „Margarita“, „Daivos dirbtuvėlė“, „Egotu laimingai šeimai“ (lavinantys, lietuviški, mamos sugalvoti ir sukurti rinkiniai vaikams), „Dekupažo manija“, „Svajonių knygos“, „Vitalijos juostelė“, „APIS bitynas“, „Mažos princesės“, „Krincsiūlė – nėrinukai ir siuvinukai“, „Saulės grūdas“, „Rūtė. Rankų darbo rūbeliai mergaitėms“, „Sebamed Lietuva“, „Allergy.lt“, „Naturee“, „Čiūčia Pilows Store“, „Ramunės kraitis“, „Bučeliškės gėrybės“, „Melruga“, „Brolių medus“, „A&K Workshops“, „HIPP Lietuva“, „Čiokis“, „Akvi Deco“, „Bubilas bitynas“, „Editos spalvoti karoliukai“, „Ponia virvė“, „Miss B Handmade“, „Sandi Handmade“, „Laputės butikėlis“, „Selij@ Deco“, „Neshkis“, „Tchibo Lietuva“, „Joy To Craft“, „Pasuk galvą“, „Natūralios idėjos“, „Bubble Kitchen“, „Nėrinukas. Crochet Toys“, „Bifoval“, „Ingoja“.

Visi šie draugai atrasti bendraujant, kartu dirbant, kuriant ir švenčiant. Tarp stambiųjų firmų labai daug ir individualių kūrėjų, šeimos verslų, kurie kiekvienas yra reikalingi, svarbūs ir turi savo nišą. Pavyzdžiui, Inga ypatingai išskyrė „Find Me“, kurių sukurti papuošalai su tėvų kontaktiniu telefonu, kabantys ant kaklo ar prisegti prie drabužio gali pagelbėti, kai pasimeta vaikas...

Taigi draugų, rėmėjų, pagalbininkų ir entuziastų būrys tikrai didelis, tad organizatoriai dar ne kartą turėtų pradžiuginti tokiais šauniais renginiais.

Irena POŽĖLIENĖ