Mes turime 400 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2734
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18935
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94965
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po erkės įsisiurbimo - svarbu laikas

2019 m. liepos 20 d., šeštadienis, Nr.52 (1872)

Po stojusios sausros iškritęs gausesnis lietus jau vilioja miško gėrybių mėgėjus leistis į girias ir miškus, tačiau čia tyko erkės, kurios šiuo metu ypač aktyvios. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiais metais jau suskaičiuota beveik 100 susirgimų erkiniu encefalitu, iš jų – du mirties atvejai. Skaudžios nelaimės galima išvengti, laiku atpažinus ligos požymius.

 

Simptomai – tik po poros savaičių

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė atkreipia dėmesį, kad jei jau apsisaugoti nuo erkės įkandimo nepavyko, laikas ir veiksmai po įkandimo taip pat labai svarbūs ir gali padėti išsaugoti gyvybę. Tam tik svarbu laiku suprasti, kada įsiurbęs gyvis su savimi atsinešė ir užkratą, ir nesupainioti simptomų su lengvu vasariniu peršalimu.

Užsikrėtus erkiniu encefalitu jokių vizualių požymių ant odos nematyti. Pirmieji šios ligos simptomai apskritai pasireiškia per dvi savaites po erkės įsisiurbimo ir jie gali būti gana nežymūs – šiek tiek pakyla kūno temperatūra, gali skaudėti galvą. Po kelių dienų jaučiamas pagerėjimas, žmogus tarsi pasveiksta, bet netrukus gali pasireikšti antroji fazė – pakyla aukšta temperatūra, atsiranda pykinimas, vėmimas, stiprus galvos skausmas, svaigimas, gali prasidėti traukuliai, sąmonės sutrikimas.

Tačiau stebėti odos pokyčius vis tiek labai svarbu, nes oda išduoda apie kitą erkių platinamą ligą. Užsikrėtus Laimo liga, šalia nežymaus silpnumo aplink įkandimo vietą pradeda ryškėti bėrimas – atsiranda viena ar kelios raudonos dėmės, kurios nuolat plečiasi. Per kelias dienas raudonis gali padidėti iki 5 cm. ar net dar didesnio dydžio. Vėlesnėse ligos stadijos pažeidžiami vidaus organai, gali atsirasti nervų, širdies, sąnarių ir smegenų pažeidimai, tad reaguoti ir šiuo atveju svarbu nedelsiant.

 

Svarbu laikas

Atidžiai apžiūrėti kūną svarbu iš karto po kiekvieno pasivaikščiojimo parke, ypač ten, kur auga aukštesnė žolė. Erkinio encefalito virusą erkė gali perduoti vos per kelias minutes po įsisiurbimo, tačiau greitis gali padėti apsisaugoti bent jau nuo Laimo ligos, svarbu pašalinti gyvį per 24 val. nuo įsisiurbimo. Ištrauktą erkę patartina išsaugoti ir ištirti, ar ji nebuvo užkrėsta.

 

Apsauga - skiepai

Vaistininkė atkreipia dėmesį, jog geriausiai apsisaugoti nuo erkinio encefalito gali padėti skiepai.

Jei vis dėlto nepasiskiepijote, reikėtų imtis bent jau kitų apsisaugojimo priemonių: laukui rinktis uždarą avalynę, vilkėti prigludusius, visą kūną dengiančius rūbus, geriausia, kuo šviesesnius, tuomet yra lengviau pastebėti ant drabužių ropojančią erkę. Apsisaugoti gali padėti ir specialūs purškalai.

Parengė Asta Valatkevičienė
 

 
Reklaminis skydelis