Mes turime 270 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2780
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21324
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68650
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

ES ir Baltarusijai skyrė pinigų

2012 m. balandžio 18 d.,trečiadienis Nr.30 (1173)

Apie pasiutligės pavojų, jam sumažinti arba galutinai likviduoti iš lėktuvų mėtomus jaukus su vakcina „Švenčionių krašto“ laikraštis rašė ne kartą. Praėjusio dešimtmečio viduryje ši laukinių gyvūnų liga, kuria kartais užsikrėsdavo arba galėdavo užsikrėsti ir žmonės, buvo labai paplitusi visoje Lietuvoje. Pasiutligės atvejai Lietuvoje dažnai viršydavo tūkstantinę, Švenčionių r. – dešimtinę ribas. Prieš septynerius metus ES lėšomis pradėtas vakcinos jaukų mėtymas davė rezultatų: 2010-aisiais respublikoje užfiksuota 33, pernai – 14, šiemet – tik 2 pasiutligės atvejai. Pernai vienintelis pasiutligės atvejis užregistruotas ir Švenčionių r. Strūnaičio seniūnijoje.

Praktika rodo, kad daugiausia pasiutlige sergančių žvėrių paskutiniu metu nustatoma pasienyje su Baltarusija, su kuria ir Švenčionių r. teritorija turi gana ilgą sieną. Dėl pasiutligės sumažinimo arba likvidavimo pernai Lietuvos veterinarijos specialistai buvo nuvykę tartis į Baltarusiją. Šiai ligai išgyvendinti buferinėje (tarpinėje) 50 km zonoje ES baltarusiams skyrė pinigų. Baltarusiai pažadėjo jau savo lėšomis šį ruožą išplėsti į šalies gilumą.

Šiemet ES Lietuvai vakcinavimui skyrė 6,5 mln. Lt.

Bronius NARKŪNAS