Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3610
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19811
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95841
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Priklausomybių konsultantas dirba ir Švenčionyse – kas tai?

2019 m. liepos 13 d., šeštadienis, Nr.50 (1870)

Jau antrus metus Lietuvos savivaldybėse duris atveria nauji kabinetai, kuriuose dirba... priklausomybių srities konsultantai. Tai nėra jokia naujiena Europos Sąjungos šalyse, pavyzdžiui - kaimyninėje Lenkijoje, kur jau ilgiau nei 20 metų  veikia daugiau kaip 2 tūkst tokių pagalbos vietų. Nuo šių metų kabinetas veikia ir Švenčionyse, į jį galite paskambinti telefonu 8 677 33363.

Lietuvoje labai trūko tarpininko, kuris  prieš nustatant galimą alkoholizmo diagnozę ir „guldant į ligoninę“  motyvuotų kenčiančius nuo priklausomybių pačius pažvelgti į situaciją iš šono... ir pradėti keistis.

Patars ir rizikingai vartojančiam, ir šeimos nariams

Praeitais metais Lietuvoje Sveikatos apsaugos ministro įsakymu pirmą kartą apibrėžtas priklausomybės konsultanto darbas. Juo gali būti ne jaunesnis nei 18 metų asmuo, išklausęs 180 val. neformalaus mokymo programą. Tik tada jis gali teikti priklausomybių konsultavimo paslaugas.

Jos suprantamos kaip visuma priemonių, kuriomis teikiant individualias ir (ar) grupines konsultacijas siekiama padėti alkoholį ir kitas psichoaktyviąsias medžiagas vartojantiems asmenims mažinti vartojimą ar visai atsisakyti alkoholio, mažinti vartojimo keliamą žalą asmeniui ir visuomenei. Tame tarpe - konsultuojant ir  alkoholį vartojančių asmenų šeimos narius dėl veiksmingiausių to asmens keliamų problemų sprendimo būdų.

Konsultantas žino priklausomybę ir būdus padėti žmogui

Konsultantas turi žinių apie tokius priklausomybių aspektus, kaip: sveikatos stiprinimo principai, alkoholio vartojimo rizikos lygi, alkoholio vartojimo įpročių vertinimas, rizikingą elgesį mažinančios priemonės; psichikos ir elgesio sutrikimų, kuriuos sukelia alkoholio vartojimas, samprata, biopsichosocialinis sveikatos ir ligų modelis; psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo keliama rizika, vartojimo padariniai socialinei gerovei, asmens ir visuomenės saugumui; šiuolaikiniai pagalbos rizikingai ir žalingai alkoholį vartojantiems asmenims teikimo principai, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos, priklausomybės ligų gydymo, reabilitacijos ir reintegracijos sistema Lietuvoje.

Priklausomybės konsultavimo paslaugas teikiantis asmuo privalo išklausyti neformaliojo švietimo kursą (mokymus). Priklausomybių konsultantas taip pat privalo laikytis etikos kodekso.

Dėl susitikimo su priklausomybių konsultantu visada susitarsite paskambinę Švenčionyse  - 8 677 33363.

Jonas Oškinis, plsasociacija@gmail.com

 
 
Reklaminis skydelis