Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5288
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15475
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91505
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Virto ąžuolai, arba Audra vėl nusiaubė Švenčionėlius ir ne tik...

2019 m. birželio 29 d., šeštadienis, Nr.47 (1867)

Birželis šiemet ne tik karštas, bet ir siurprizų nepagaili. Vos prieš porą savaičių praūžusi audra pliūptelėjo ne tik lietumi, bet ir didžiulių ledų kruša, nuo kurios nukentėjo ne tik automobiliai, bet ir namų stogai bei kai kurių gyventojų galvos. Stalo teniso kamuoliuko dydžio ledo gabalėliai lengvai pramušė stogų dangą, automobilių kėbuluose paliko įlinkimus, nukentėjo ir daržai bei šiltnamiai...

Žmonėms dar nepamiršus krušos ir skaičiuojant padarytus nuostolius, trečiadienio vėlų vakarą siautęs škvalas vėl „pasidarbavo iš peties“. Jausmas stebint tą gamtos stichiją buvo dvejopas. Tai ir gaivalingos jėgos lenkiami galingi medžiai, ir nerimas pagalvojus, kuo viskas baigsis. Pro langą stebėjau, kaip vėjo gūsiai sūpavo ąžuolą, augantį prie Švenčionėlių turgaus. „Ąžuolas atlaikys“, - pagalvojau. Taip, tas galiūnas atsilaikė, bet pora išverstų ąžuolų Švenčionėliuose žalos pridarė, bet apie tai šiek tiek vėliau.

Audrai nurimus, išėjau į kiemą. Kiemas užverstas nulaužtais klevais, tad ketvirtadienio rytas man su kaimynu Jurijumi prasidėjo nuo „išsilaisvinimo“ darbų. Kai kelias buvo išvalytas, išvažiavau pasižvalgyti po Švenčionėlius. Prie poliklinikos gulėjo išverstas didžiulis medis, kuris, laimei, krisdamas didelės žalos nepridarė, bet vėjas nuplėšė netoliese esančios Švenčionėlių seniūnijos dalį stogo dangos. Nieko, valdiškos įstaigos neprapuls, o štai žmonėms kur kas sunkiau. Vilniaus g. 11 namo kieme virsdamas ąžuolas gerokai sulamdė šalia stovėjusį automobilį, šalia gulėjo ir žuvęs katinas. Tame pačiame kieme kitas medis virsdamas sulaužė šiltnamį. Toje pat Vilniaus gatvėje mačiau išverstą didžiulį beržą, o štai dar vienas išverstas ąžuolas Ateities gatvėje užvirto ant namo stogo. Kai virsta toks galingas medis, tai pasekmės būna liūdnos. Smulkesnių nuostolių škvalas padarė ir daugiau, nes Švenčionėliuose nuo ankstyvo ryto „skambėjo“ benzopjūklų muzika.

Stichija pasidarbavo ir Januliškio pusėje, bet labiausiai nukentėjo Peršokšnos kraštovaizdžio draustinis. Kaip rašo savo Facebook paskyroje gamtininkas Andrejus Gaidamavičius, vienoje vietoje išversta apie 100 medžių, tarp kurių yra ir storų, 120 metų pušų. O per visą Labanoro girią gali būti nulaužta ir arti 100 medžių“. Baimės patyrė ir mokiniai, stovyklavę prie Mažųjų Siaurų ežero, kurie buvo pakliuvę į škvalo ruožą. Vaikus jau po škvalo išsivežė tėvai, o kelią nakties metu nuo nuvirtusių medžių išvalė vietos miškininkas.

Gamtos stichija tik iš šalies žiūrint atrodo gražus reiškinys, o kai su ja susiduri akis į akį, jausmas ne koks. Po siautusios vakare stichijos darbo turėjo ir ugniagesiai gelbėtojai, ir elektrikai, o pasidžiaugti galime tik tuo, kad nenukentėjo žmonės.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis