Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25133
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72459
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dvyliktojoje Lietuvos senjorų dainų ir šokių šventėje ir du mūsų rajono kolektyvai

2019 m. birželio 15 d., šeštadienis, Nr.44 (1864)

VšĮ Kultūros ir švietimo centras kartu su Vilniaus mokytojų namais nuo 2006 metų rengia Lietuvos senjorų dainų ir šokių šventes. Šiemet birželio 8-ąją ši šventė vyko dvyliktą kartą. Čia susirenka senjorų šokių ir dainų kolektyvai iš visos Lietuvos. Jau kelintą kartą šioje šventėje dalyvauja ir garbaus amžiaus šokių kolektyvai iš mūsų rajono – Švenčionių m. kultūros centro „Trepsis“ (vadovė Jolanta Razmienė) ir Švenčionėlių m. kultūros centro „Senjorai“ (vadovė Vida Vilutienė).

Šiemet vykusi jau dvyliktoji Lietuvos senjorų dainų ir šokių šventė „Mes vėl kartu“, buvo skirta Lietuvos muzikos patriarcho Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Dainų vakaro metu buvo pristatyta platus maestro kūrybinis palikimas, kuriame ir lietuvių liaudies dainų harmonizacijos, ir originalios dainos, ir instrumentinė muzika. Šokių popietės metu buvo atliekami choreografiniai numeriai, kuriuose žymiausi Lietuvos choreografai panaudojo Juozo Naujalio harmonizuotų dainų muziką. Dainų vakaro kulminacija buvo bene 1000 dalyvių choras kartu su žiūrovais sugiedojęs J.Naujalio „Lietuva brangi“. Dirigavo vienas iš žymiausių Lietuvos chorinio meno dirigentų L.Abarius.

Šventėje dalyvavo per 60 kolektyvų, beveik 1100 dalyvių iš Kėdainių, Švenčionėlių, Švenčionių, Šiaulių, Utenos, Pasvalio, Panevėžio, Radviliškio, Skuodo, Šilalės r. Kaltinėnų, Upynos, Kvėdarnos, pačios Šilalės, Telšių r., Tauragės, Josvainių, Vievio, Vilkaviškio, Kelmės, Kražių, Kupiškio, Lentvario, Marijampolės, Molėtų, Paįstrio, Bernatonių, Panevėžio, Zarasų, Šiaulių, Klaipėdos, Kauno r. Ramučių, Ilgakiemio, Alšėnų, Kauno ir Vilniaus.

Pasak Vidos Vilutienės ir Jolantos Razmienės, šventė buvo puikiai suorganizuota, pasirūpinta dalyvių užkandžiais, pakankamu kiekiu vandens bei pavėsiu.

Šventė prasidėjo prie Jono Basanavičiaus paminklo, nuo kur iškilminga šventinė dalyvių eisena patraukė link šventės vietos.

Lietuvos senjorų tautinių šokių kolektyvų koncertas vyko Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje, o didysis šventės koncertas Dainų vakaras – Vilniaus mokytojų namų kiemelyje. Dalyvavo solistės Judita Leitaitė ir Aušra Liutkutė, renginį ves etnologė Gražina Kadžytė.

Mūsų rajono choreografės Jolanta ir Vida pasidžiaugė, kad ir Švenčionių, ir Švenčionėlių mėgėjų meno kolektyvuose dalyvaujantys vyresnio amžiaus žmonės turi puikias galimybes užsiimti mėgstama veikla, būti socialiai aktyvūs ir vykti į tokius svarbius renginius. Beje, šie abu kolektyvai „Trepsis“ ir „Senjorai“ draugauja jau nuo seno, tad dažnai kartu keliauja koncertuoti, susitikti su kolegomis ir dalyvauja bendruose projektuose.

Labai svarbu, kad šiais metais šventės rengėjai daugiau dėmesio skyrė socialinėms senjorų problemoms. Viena jų – pagyvenusių žmonių vienišumas. O šių metų senjorų dainų šventės socialinis parneris – „Sidabrinė linija“, kuri teikia nemokamos pagalbos, draugystės ir bendravimo paslaugą telefonu garbaus amžiaus žmonėms. Ne tik dalyvavimas mėgėjų meno kolektyvuose, o ir pati šventė – tai galimybė pabūti visiems kartu, pašokti, padainuoti, pabendrauti, pasisvečiuoti sostinėje ir nesijausti vienišiems.

Irena POŽĖLIENĖ