Mes turime 368 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5025
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30155
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77481
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Darbas Švedijoje: geresni įrankiai, didesni atlyginimai

2019 m. birželio 8 d., šeštadienis, Nr.42 (1862)

Jau ne pirmi metai Lietuvoje vyksta migracijos procesai, ir tas nieko nestebina. Įpratome girdėti sakant, kad tas išvyko dirbti į Angliją, tas į Vokietiją. Pavasario pradžioje dirbti į Švediją išvyko ir mano kaimynas Andrius, turintis nemažą darbo ventiliacinių sistemų montavimo srityje patirtį. Prieš porą savaičių Andrius trumpam sugrįžo į gimtuosius Švenčionėlius. Prieš porą dienų kaimyno Andriaus Tracevičiaus paprašiau pasidalinti įspūdžiais apie darbą Švedijoje.

- Plaukiau į Švediją keltu iš Klaipėdos. Dėl siautusios audros gerokai vėlavome, tad iki Švedijos keliavau pusantros paros. Ten mane pasitiko, ir prasidėjo darbas bei gyvenimas Švedijoje. Gyvename apie 40 kilometrų nuo Malmės miesto, o dirbame Malmėje. Palyginus, greitai ir tie pirmieji trys mėnesiai pralėkė, - pradeda savo pasakojimą Andrius.

- Tu vykai žinodamas, kur dirbsi, ką dirbsi. Tave pasitiko, apgyvendino. O jei žmogus tiesiog sugalvojęs vienas vyktų laimės ieškoti į Švediją?

- Įdomu, kur iš stoties ar uosto eisi? Kam tu būsi ten reikalingas. Aš važiavau žinodamas, kur važiuoju, nes ten dirba nemažai žmonių, su kuriais Lietuvoje dirbau ne vienerius metus. Lietuvis Švedijoje įkūrė įmonę, ir jis tiesiog parduoda darbo jėgą. Ten visas darbo procesas matuojamas valandomis, taikomas valandinis mokestis. Už valandą mokama nuo 10 iki 14 eurų. Gyvename nuo Malmės 40 kilometrų, tad kasdien tuos kilometrus važiuojame ten ir atgal. Dirbu tą patį darbą kaip dirbau Lietuvoje.

- Ar skiriasi darbo sąlygos?

- Pirmiausia tai Švedijoje darbe naudojami įrankiai yra daug geresnės kokybės. Viskas su akumuliatoriais, patogiau dirbti. Naudojam įvairius keltuvus. O kalbant apie atlyginimą, tai jis ženkliai didesnis. Ypač tai jautėsi, kai pirmą mėnesį sumokėjo eurais, o kai pradėjo mokėti kronomis, tai vien konvertavimas į eurus man kainavo 70 eurų, bet darbdavys irgi gudrauja, jam taip geriau... O žiūrint į kursą, tai 10 švediškų kronų yra 1 euras.

- Kiek žmonių jūsų komandoje?

- Mes dirbame keturiese, keturiese ir gyvename. Švedų darbas gerokai skiriasi. Jie nedirba ne savo darbo. Jei, tarkim, reikia išpjauti sienoje skylę, jis kvies kitą, kuris tą darbą daro. Lietuvoje mes universalai, ką reikia, tą darai... Įdomu, kad ten niekas neskuba, nesiverčia per galvą, kad greičiau užbaigtum. Svarbi ir darbų sauga. Jei, tarkim, kad ir nelabai susižeidei, turi apie tai pranešti. Visur švaru, dušai, mikrobangų krosnelės, geros darbo apsaugos priemonės. Žodžiu, ten viskas daug geriau apgalvota, ir dirbančiojo darbo sąlygom pasirūpinta. Ir dar vienas pastebėjimas - ten niekas nerėkauja, nesibara. Na, padarė žmogus klaidą, niekas iš to tragedijos nedaro, nes tą klaidą galima ištaisyti.

- Kiek trunka darbo diena?

- Švedijoje darbo diena trunka 8 valandas, bet mes džiaugiamės, kad mums leidžia dirbti 11 valandų. Tai mums gerai. Mes ryte iš gyvenamosios vietos išvažiuojame 5 val. ryte, o grįžtame 7 val. vakare, dirbame nuo 6 ryto iki 6 vakaro, čia su pertraukomis pusryčiams ir pietums. Mums moka už 11 valandų.

- O kaip su maistu, kas ruošia?

- Nuo gyvenamosios vietos iki parduotuvės - 5 kilometrai, tad stengiamės apsipirkti grįždami iš darbo. Kainos tikrai nesikandžioja. Panašios kaip ir pas mus, tik atlyginimai gerokai didesni. Maistą gaminame kiekvienas sau. Beje, švedai mus retkarčiais ir pavaišina. Tai, žinoma, pamalonina. Kaip bebūtų liūdna, bet reikia pripažinti, kad ten aukštesnis pragyvenimo lygis nei pas mus. Beje, ten net mūsų vargetom, kurie renka ir priduoda depozitinius butelius ir skardines, būtų ką veikia, nes švedai nesivargina tų skardinių ar butelių pridavinėti, meta į konteinerius.

- O mokesčius tu kur moki?

- Mokesčius moku Švedijoje. Atlyginimą mums moka kartą per mėnesį. Beje, jei dirbčiau švediškoje įmonėje, būtų dar geriau. Mano vienam draugui pasisekė ten įsidarbinti. Ten jau visos socialinės garantijos normalios. Švedai stebi, kaip tu dirbi, ir gali pasiūlyti pereiti dirbti į jų įmonę. Žinoma, tai savotiška loterija, bet joje laimėjęs, darbą gali turėti visam gyvenimui.

- Ką veikiate per poilsio dienas?

- Išeiginės - šeštadienis ir sekmadienis. Jei švedai leidžia, žmonės kartais dirba ir šeštadieniais, ir sekmadieniais, bet viskas priklauso nuo užsakovo valios. Švedijoje labai daug statybų, tad darbo ilgam užteks. O ką veikiame per poilsio dienas? Ilsimės. Žiūrime televizorių, futbolą pažaidžiame, bet tokie futbolininkai kaip mes daugiau traumų, nei naudos gauna. Po intensyvios darbo savaitės ir pailsėti norisi. Jei gyventum mieste, gal ir laisvalaikį kitaip leistume.

- O kaip Švedijoje su kuru? Brangesnis nei pas mus?

- Kuras ten brangesnis, bet, kaip minėjau, ir atlyginimai ten didesni, o bendrai žiūrint iš šalies, nesivaiko švedai prabangos. Ten ir superinių automobilių nėra daug, vaizdas bemaž kaip pas mus.

- O jei darbas atsirastų kitur?

- Tai ir gyventum kitur, nes jei važiuojam daugiau nei 40 kilometrų, tas laikas įkalkuliuojamas į darbo laiką, ir už tai man būtų sumokėta. Kiekvieną mėnesį prie atlyginimo gaunu 8 proc. atostoginių, dar kelionpinigių.

- Ir kaip susikalbate?

- Jei švedas prastai kalba angliškai, ir tu prastai, tai kai susitinka du prastai kalbantys, susikalba, o jei ateina gerokai kalbantis, tai jau prastai būna...

- O kaip su švedų sausu įstatymu?

- Įdomiausia, kad per tuos tris mėnesius nemačiau nė vieno girto, nors perkančių alkoholinius gėrimus - daug. Stipresni alkoholiniai gėrimai parduodami specializuotoje parduotuvėje, o silpno alaus iki 3,5 laipsnio gali nusipirkti ir kitose parduotuvėse. Alkoholio kainos didesnės nei Lietuvoje. Ten, matyt, kitokia alkoholio gėrimo kultūra, išgėrę nevaikšto po miestą, kaip pas mus.

- O kaip su nostalgija Lietuvai?

- O ką čia veikti grįžus? Čia tik per televiziją rodo, kaip viskas čia gerai. Kai dabar galiu jau bent šiek tiek palyginti, galiu pasakyti, kad ten gerai, o mums Lietuvoje dar toli iki to jų lygio. Pas mus palyginus kainas ir atlyginimus supranti, kokioj duobėj dar esame. Todėl žmonės ir važiuoja. Nors ir ten dirba sunkiai, bet gauna visai kitokį atlyginimą. Jei Lietuvoje dirbdamas savo darbą gaučiau tiek, kiek Švedijoje, tikrai niekur nevažiuočiau, - baigdamas mūsų pokalbį sako kaimynas Andrius, kuris sekmadienį vėl išvyks į Švediją ir grįš trumpų atostogų jau rudenį.

Algis JAKÅ TAS