Mes turime 203 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4251
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21593
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65576
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Laiminga, šviesi ir saugi vaikystė

2019 m. birželio 5 d., trečiadienis, Nr.41 (1861)

Kasmet birželio 1-ąją visur švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena. Jos esmė – saugi, šviesi ir laiminga vaikystė, kurią turime užtikrinti mes, suaugusieji. Kad vaikų teisės labai svarbios, rodo ir statistika. Lietuvoje vyksta teigiami ir neigiami vaikų padėties pokyčiai. Pavyzdžiui, vaikai iki 18 metų amžiaus sudaro ketvirtadalį Lietuvos gyventojų, bet nuolat mažėja gimstamumas. Vienas svarbiausių šeimų padėtį lemiančių veiksnių – realios pajamos, o tarp neturtingų atsiduria daugiausia šeimos su vaikais, ypač – jei vaikus augina tik vienas iš tėvų. Be to, procentaliai didėja skaičius vaikų, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra netekę tėvų globos. Vaikų gyvenimo gerovei nemažai pagelbėjo ir griežtesnė nesimokančių ir nedirbančių nepilnamečių apskaita, vaikų išnaudojimo prevencija, taip pat pastangos sumažinti smurto prieš vaikus atvejų ir pan. Tačiau vaikų teisių užtikrinimo srityje ir toliau tikrai yra dar daug svarbių darbų.

Smagūs bei šviečiamieji renginiai šia proga vyksta ir mūsų rajone.

Penktadienį, šventės išvakarėse, buvo didžiulis sujudimas Švenčionių miesto parke: čia prisirinko daug vaikučių su mokytojomis ir tėveliais. Prieš tai Švenčionių m. kultūros centro salėje visi žiūrėjo filmą, o po to nukeliavo į parką, kur juos pasitiko aktoriai iš studijos „Gyvi žaislai“. Vaikai kartu su šventės vedėjais šoko, dainavo, dalyvavo estafetėse ir atrakcionuose, piešė ant asfalto, fotografavosi su policijos bičiuliu Amsiumi.

Labai pradžiugino visus ir į sceną užlipusios rajono mero pavaduotoja Violeta Čepukova ir Švenčionių seniūnė Ina Sinienė su saldainių pilnais krepšiais. Jos pasveikino vaikus šventės proga ir pakvietė pasivaišinti saldainiais. Vaišės buvo tikrai skanios ir saldžios.

Dėmesio sulaukė ir čia pat vykusi Švenčionių sveikatos biuro akcija, propaguojanti sveiką gyvenimo būdą ir pasiryžimą atsispirti priklausomybėms. Sveikatos biuro atstovai džiugino dovanojamais balionais ir pintinėmis raudonšonių obuolių.

Švenčionėliuose renginys vyko šeštadienį, birželio 1-ąją, miesto sporto aikštyne. Pas švenčionėliškius į svečius atvyko ir policijos bičiulis Amsius, ir animatorių komanda iš „Gyvi žaislai“. Renginio metu policijos palapinėje galima buvo užregistruoti dviratį ir išgirsti vertingų patarimų, kaip elgtis, kad vasarą būtume saugūs ir mes patys, ir mūsų turtas.

Vaikai šoko, dūko, dalyvavo estafetėse, dainavo, gausiai būriavosi norėdami, kad jiems įdomiai išpieštų veidukus, leido milžiniškus muilo burbulus, piešė kreidelėmis ant asfalto. Saldainiais vaišino Švenčionių r. sporto centras.

Smagią šventę vaikams ir suaugusiems suorganizavo Švenčionėlių m. kultūros centras, „Active Citizens“ atstovai, talkino Švenčionėlių m. bibliotekos darbuotojos ir būrelis vietinio jaunimo.

Irena POŽĖLIENĖ