Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3532
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13719
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89749
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ypatinga Švenčionėlių progimnazijos muziejų nakties aura vilioja svečius iš visų kraštų

2019 m. birželio 1 d., šeštadienis, Nr.40 (1860)

Kai tarptautinė muziejų bendruomenė inicijavo akciją „Europos muziejų naktis“, neilgai trukus į ją įsijungė ir Švenčionėlių progimnazijos muziejus, vadovaujamas istorikės Nijolės Kapačinskienės. Akcijos tikslas – parodyti muziejaus eksponatus naktį, kai paprastai muziejai nedirba, bei supažindinti su muziejais įvairių bendruomenių narius. Paprastai šie renginiai lankytojams yra nemokami.

Švenčionėlių progimnazijos muziejus nedidelis, bet jo ekspozicija labai turtinga. Čia vyksta ir istorijos bei kraštotyros užsiėmimai, įvairūs susitikimai bei renginiai. Įvairių švenčių mokykloje metu čia mėgsta lankytis ir svečiai. Į muziejų užsuka ir klasės ar laidos susitikimuose dalyvaujantys žmonės, mokyklos slenkstį peržengiantys kartais po labai ilgo laiko tarpo. Puikiai prisimenu tas emocijas, kai toks būrelis buvusių Švenčionėlių vidurinės mokyklos mokinių po 35 metų kartu su auklėtoja Gražina Jarmalyte vėl įžengėme į savo buvusią mokyklą, o muziejaus prieigose mus pasitiko stendai su mūsų mokyklinėmis nuotraukomis. Iškilo daug mokyklinių prisiminimų. Buvo džiugu ir net kažkaip nostalgiškai jautru... Kai kurie gal tų nuotraukų nebuvo vartę visus tuos dešimtmečius, o štai muziejuje jos yra. Net neprisimenu, ar dėl emocijų pliūpsnio tuomet padėkojome p. Nijolei ir visiems, kurie rūpinasi, kad miestelio, mokyklos istorija, ją liudijantys daiktai, dokumentai būtų surinkti ir išsaugoti ir čia būtų miela užsukti kiekvienam. Ačiū!

Nors Švenčionėlių progimnazijos muziejus ir taip lankytojus priima nemokamai, bet muziejų nakties renginiai čia pasižymi ypatinga atmosfera. Puiku, kad čia vykstančioje muziejų naktyje dalyvauju kasmet – jau trečiąjį kartą.

Šiemet Švenčionėlių progimnazijos muziejus renovuojamas, eksponatai snaudžia dėžėse, tad vakarėjant susirinko visi aktų salėje. Tradiciškai svečius pasitiko tautiniais drabužiais pasipuošusios mokinės su duona ir druska. Susirinko mokiniai ir istorijos mokytojai muziejininkai iš Švenčionių Zigmo Žemaičio, Švenčionėlių Mindaugo ir Pabradės „Ryto“ gimnazijų bei Adutiškio pagrindinės mokyklos. Žinoma, ir šeimininkai – Švenčionėlių progimnazijos atstovai. Kiekviena mokykla įdomiai pristatė savo kraštą, papasakojo istorijų, legendų, net suvaidino keletą smagių epizodų. Smagiai šoko Švenčionėlių progimnazijos kolektyvas „Lašas“ (vadovė Jekaterina Matulevičienė). Ir ne tik šoko, bet ir pamokė uždegančių liaudies šokių visus salėje buvusius renginio dalyvius.

Prieš išsiruošdami į naktinį žygį palei Žeimeną ir ten esančius pažintinius takus, mokiniai susirinko atlikti interaktyvių užduočių, pasistiprinti sumuštiniais ir arbata. Istorijos mokytojos pasirodė besančios ne tik puikios savo dalyko žinovės, muziejininkės, bet ir šeimininkės bei tautinio paveldo puoselėtojos. Klasėje kvepėjo jų pačių kepta namine rugine duona, pyragais ir kitais skanėstais.

Pasak N.Kapačinskienės, naktinis žygis, kurio mokiniai bene labiausiai laukia, taip pat puikiai pavyko: visi smagiai pasivaikščiojo, daug pamatė ir sužinojo, o poilsio valandėlę pasiruošė vakarienę arba kitaip tariant „naktipiečius“ ant laužo. Sugrįžę į mokyklą –visus potyrius ir emocijas sudėliojo bendrame kūrybiniame darbe, kad liktų prisiminimas. Viską užtvirtino nuostabaus skonio tradicinis muziejų nakties tortas. Ir... kaip gerų tėvų geri vaikai – šviesiai iš namų išėję, šviesiai į juos ir sugrįžo...

Jau kurį laiką tarp Švenčionėlių progimnazijoje vykstančios muziejų nakties dalyvių ir organizatorių sklando mintys organizuoti respublikinį renginį. Pasak N.Kapačinskienės, matyt kitais metais jau reiks tą mintį ir įgyvendinti. Juolab, kad norinčių dalyvauti draugų yra visoje Lietuvoje. O pastaruosius dvejus metus prie švenčionėliškių sėkmingai prisijungia pas juos viešintys pavieniai giminaičiai iš Utenos, Vilniaus. Taigi visi ženklai rodo, kad reikia didinti aprėptį.

Irena POŽĖLIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis