Mes turime 249 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1036
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19580
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66906
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kai „plaukuota ranka“ nesikiša, rajonas balsuoja kitaip

2019 m. birželio 1 d., šeštadienis, Nr.40 (1860)

Prezidento ir Europos parlamento rinkimų rezultatai atskleidė kur kas daugiau, negu išrinktųjų vardus

 

Staiga pakeitė pažiūras ar balsavo laisvai?

Savivaldybių rinkimuose kažkaip neįtikėtinai susišlavusi net 16 tarybos narių mandatų ir tapusi vienvalde, jau po trijų mėnesių Europos parlamento rinkimuose mero partija - Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) - mūsų rajone patyrė visišką fiasko. Nors partijos pirmininkas Artūras Zuokas įvairiomis gudrybėmis veržėsi į Briuselį, net siūlė tiems, kas jo nemėgsta, galimybę jį išsiųsti iš Lietuvos, nesuveikė, bet tai nestebina. Bent kiek atidžiau besidomintiems politika seniai aišku, kaip rašė A.Tapinas, kad šitai partijai belieka „rašyti testamentą, nes neaišku, kas turėtų įvykti, kad ji prisikeltų“.

Stebina šios partijos šuolis ir kritimas mūsų rajone. Savivaldos rinkimuose, išeliminavus lenkus, į kurių rinkėjus niekas daugiau ir negali pretenduoti, beveik visų kitų rinkėjų balsai tada kažkokiu stebuklingu būdu atiteko Zuoko partijos sąrašui. Kodėl vos prieš tris mėnesius taip aktyviai (ar nuolankiai?) atidavę balsus už Zuoko partijos Klipčių valdomą skyrių, šįkart žmonės balsavo visai kitaip? Rajono valdžios klikoje ir jos aplinkoje yra daugiau asmenų, negu gavo balsų mero partija. Už mero R.Klipčiaus partijos vadovą A.Zuoką rajone balsus atidavė tik 493 rinkėjai, kas sudaro 4,91 proc. ir nustumia partiją į 7 vietą. O kur dingo visi 2500 rinkėjų, balsavusių už tą pačią partiją savivaldos rinkimuose? Turbūt šįkart balsavo laisvai, pagal įsitikinimus.

 

Laisvų rinkimų rezultatai - įprastiniai

Europos Parlamento rinkimai rajone vyko ramiai ir buvo tikrai laisvi – niekas žmonėms spaudimo nedarė, propagandos preso nepaleido. Vietiniai liberalai elgėsi taip, tarsi jiems nė motais būtų jų partijos sėkmė. Vienintelis A.Zuoko partijos meras R.Klipčius nedarė nieko, kad savo partijai bet kiek padėtų. Tai vėl gi nestebina, jeigu prisiminsime ankstesnius galimus jo bandymus perbėgti į geresnę partiją, apie kuriuos buvo informavę redakcijos šaltiniai ir jau buvo rašyta. Gal tai ir lėmė laisvus rinkimus, o kai žmonės gali balsuoti laisvai, rezultatai nuosekliai artimi daugiametei tendencijai.

Daugiausiai balsų EP rinkimuose rajone gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (14,77 proc. rinkimuose dalyvavusiųjų arba 1484 rinkėjai), antroje vietoje „Valdemaro Tomaševskio blokas“ - Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija (ir kas sugalvojo tokį ilgą pavadinimą!), surinkęs 14,13 proc. balsų, kuriuos atidavė 1420 rinkėjų, trečioje vietoje – po partijos steigėjo V.Uspaskich sugrįžimo atsigaunanti Darbo partija (13,94 proc., 1401 rinkėjas). Ketvirtoje vietoje Lietuvos socialdemokratų partija – 12,09 proc, 1215 rinkėjų. Penktoje vietoje rinkimų komitetas „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“ - 10,09 proc., 1004 balsai. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkėjai taip pat aiškiai matomi - 9,36 proc., 968 balsai. Ir tik septintoje vietoje atsidūrė mero partija – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), dažniausiai vadinama Zuoko partija, gavusi perpus mažiau balsų, negu konservatoriai – 493 balsus, t.y., 4,91 proc. Liberalų sąjūdis, E.Masiuliui įkliuvus su stambiu kyšiu ir teisiamam, rajone visai prarado palaikymą – gavo 288 balsus, kas sudaro 2,87 proc. Kiti rinkimų dalyviai gavo nereikšmingą skaičių balsų, nors tarp jų buvo tikrai vertų pagarbos aukšto lygio asmenybių, galėjusių atnešti Lietuvai daug naudos, bet visos Lietuvos rinkėjai, deja, nesugebėjo jų įvertinti.

Skaičiai kalba geriausiai – jų nenuneigsi plepalais. Kaip matome, mūsų rajono rinkėjai ne tokia jau vienalytė masė – su nedideliais atotrūkiais jie remia įvairių partijų vertybes, Peršasi išvada, kad normaliomis sąlygomis toks partijų spektras turėjo būti ir rajono taryboje, o ne kaip dabar: viena partija – viena tiesa. Ir ta „viena tiesa“ - liberalai, kurie tarp rajono rinkėjų, kaip matome, neturi populiarumo. Garbingi tradicinių partijų nariai, ar Jūs nesijaučiate apvogti?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ