Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3301
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19502
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95532
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip nepatekti į šešėlinės ekonomikos spąstus?

2019 m. gegužės 25 d., šeštadienis, Nr.38 (1858)

Vilniaus AVMI specialistai prisijungė prie šią savaitę vykstančios visuomeninės pilietinės akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“. Viso Vilniaus regiono turgavietėse bei Vilniaus, Ukmergės, Šalčininkų „Regitros“ padaliniuose apsilankę VMI specialistai ragino dalyvauti kvitų loterijoje, vesti apskaitą išmaniai, naudojant i.APS virtualų buhalterį, pasakojo kaip susigrąžinti dalį sumokėto GPM už automobilio remonto darbus, priminė apie aktualius mokesčius automobilio pirkimo ar pardavimo atveju bei apie neilgai, bet vis dar galiojančią atsiskleidimo galimybę.

„Džiaugiamės, jog ši iniciatyva kasmet sulaukia didėjančio dalyvių skaičiaus: tiek įmonės, tiek institucijų atstovai, tiek pilietiški gyventojai noriai prisideda prie vykdomos akcijos, palaiko savo dalyvavimu. Kai kuriais atvejais gyventojai tampa mokesčių vengimo schemos dalimi patys to nežinodami, ypač tai aktualu kalbant apie automobilių pirkimo ir remonto atvejus. Kita vertus, mus džiugina gerėjanti situacija šiame sektoriuje - automobilių prekyba, remontu besiverčiantys asmenys, kuriems taikomi kontrolės veiksmai, praeitais metais sumokėjo 11,6 mln. € daugiau mokesčių, arba 36  % daugiau. Visgi norėtųsi, kad kontrolės veiksmų neprireiktų ir šios srities darbuotojai sąžiningai užsiimtu savo amatu, mokėtų visus reikiamus mokesčius, o gyventojų, nukentėjusių nuo nesąžiningų automobilių prekeivių, mažėtų. Nusprendėme, kad geriausias būdas tai užtikrinti  – visuomenės informavimas. Juk visi esame žmonės ir kartais tiesiog padarome klaidų dsėl nežinojimo, neapdairumo, o kartais ir ką nors pamirštame,“– sako Vilniaus AVMI vadovė Virginija Ginevičienė, primindama, kad  pamiršusiems deklaruoti gautas pajamas už parduotus automobilius 2014-2018 m. laikotarpiais dar yra proga ki liepos 1 d. pasitaisyti ir tai padaryti nebijant baudų ar delspinigių.

Apgaulės būdas, dažniausiai pasitaikantis naudotų automobilių pardavimuose – automobilių pardavimai pasirašant užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią automobilio pardavėjas tariamai yra užsienio šalies pilietis. Tarp perpardavinėtojų tokios sutartys žinomos kaip „kauferiai“ (nuo vokiškos sutarties pavadinimo „Kaufvertrag“). Kaip viskas vyksta? Perpardavinėtojas surašo pirkimo-pardavimo sutartį taip, tarsi pirkėjas buvo išvykęs į užsienį ir įsigijo automobilį tiesiogiai iš kitos šalies piliečio. Lietuvoje veikiančiam automobilio perpardavėjui tai naudinga – jis nėra susijęs su parduota transporto priemone, nuslepia už automobilį gautus pinigus ir nesumoka mokesčių. Parduodantis asmuo dažniausiai nurodo melagingus duomenys, kaip, pavyzdžiui fiktyvią sutarties sudarymo datą ir vietą, neretai ir kainą (dažniausiai užrašoma mažesnė kaina negu iš tikrųjų sumokama). Taip ne tik nuslepiami mokesčiai, ir nukenčia pats pirkėjas.  Išaiškėjus automobilio defektams, pardavėjas dažnai būna kaip į vandenį dingęs, o pirkėjas priverstas sukti galvą, ką daryti su tokiu pirkiniu.

Realiai į tokią situaciją pateko vieno nedidelio Lietuvos miestelio gyventojas, nusprendęs pakeisti automobilį. Norimą pirkinį pavyko rasti greitai, o apžiūrėjęs transporto priemonę ir nepastebėjęs nieko įtartino, gyventojas atsiskaitė su pardavėjais ir visi pasuko savo keliais. Deja, labai greitai paaiškėjo, kad automobilis turi paslėptų defektų. Nauju pirkiniu nepatenkintas vyriškis suskubo ieškoti mašiną jam pardavusių asmenų, bet visos jo pastangos buvo bevaisės, nes automobilį jam pardavę asmenys tiesiog dingo. Panašioje situacijoje atsidūrė ir viena Alytaus gyventoja, norėjusi įsigyti naudotą automobilį. Išsirinkus tinkamą modelį, jai buvo  pasiūlyta pasirašyti „kauferį“, kuriame pardavėju nurodytas užsienietis, o pirkėju - ji. Taip alytiškė ne tik pasirašė suklastotą užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį, bet ir prisidėjo prie mokesčių slėpimo.

VMI specialistai tikisi, jog šios nemalonios, bet realiai įvykusios situacijos padės gyventojams pamatyti, kaip šešėlinė ekonomika veikia kiekvieno iš mūsų gyvenimus ir paskatins netoleruoti šešėlio, tuo pačiu apsaugant ir save nuo nemalonių netikėtumų.

Vilniaus AVMI

 
Reklaminis skydelis