Mes turime 123 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:874
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11061
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87091
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kardiologė įspėja: ankstyvųjų padidėjusio cholesterolio požymių – nėra

2019 m. gegužės 25 d., šeštadienis, Nr.38 (1858)

Apie širdies ir kraujagyslių ligas (ŠKL) Lietuvoje kalbama daug ir dažnai – tai nestebina, nes kasmet daugiausia gyvybių nusineša būtent šios ligos. Respublikinės Šiaulių ligoninės kardiologės dr. Noros Kupstytės-Krištaponės teigimu, žmonės klaidingai identifikuoja padidėjusio cholesterolio, vienos pagrindinių ŠKL priežasčių, požymius, dėl to delsia atlikti būtinus tyrimus ir pradėti gydymą. Tai patvirtina ir neseniai atlikta apklausa – daugelis apklaustųjų įvardija jau vėlyvus ŠKL požymius.

Naujausio visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, pagrindinis požymis, žmonės mano, kad cholesterolio padidėjimą kraujyje rodo požymiai:  antsvoris, taip teigė 47 proc. apklaustųjų, riebalų sankaupos ant vokų ir sausgyslių (23 proc.) bei skausmas širdies plote (21 proc. apklaustųjų). Kardiologė apklausos rezultatus vertina griežtai – nereikėtų padidėjusio cholesterolio požymių ieškoti veidrodyje, vienintelis patikimas būdas išsiaiškinti tiesą – lipidograma, keturių cholesterolio rodiklių kraujo tyrimas.

Dr. N. Kupstytės-Krištaponės teigimu, pagrindiniu požymiu įvardijamas antsvoris, neabejotinai susijęs cholesteroliu, ypač kai didžioji dalis susikaupia pilvo srityje.

Vis dėlto nereikėtų suklysti, aukštas cholesterolis dažnai nustatomas ir neturintiems antsvorio, sveikai besimaitinantiems bei reguliariai sportuojantiems asmenims, mat šiai ligai įtakos turi genai.

Todėl kardiologė ragina profilaktiškai atlikti tyrimus, o dėl sveikatos būklės, gydymo ar kylančių dvejonių pasitarti su gydytoju, o ne pasikliauti internetu, propaguoti sveiką gyvenimo būdą – tai patikimiausi kovos su ŠKL būdai.

 
Reklaminis skydelis