Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4541
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23085
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70411
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kodėl Dievas nuo ugnies neapsaugo savo maldos namų?

2019 m. balandžio 27 d., šeštadienis, Nr.31 (1851)

Prieš 10 metų prieš pat šv. Kalėdas ugnis pasiglemžė Labanoro bažnyčią. Vietoj sudegusios dabar puikuojasi nauja, vos per porą metų atstatyta bažnyčia. Atstatyta ir kaimyniniame Ignalinos rajone sudegusi bažnyčia. Per tuos 10 metų Lietuvoje degė ir daugiau bažnyčių. Kartais pagalvoji, kodėl gi Dievas neapsaugo savo maldos namų nuo ugnies, sugriovimų, teroro aktų, kaip buvo per šv. Velykas Šri Lankoje, kai žuvo arti 400 žmonių, o dar kiek buvo sužeista... Kodėl Dievas neapsaugojo nuo niokojančio gaisro Paryžiaus Dievo Motinos katedros?

Prieš porą dešimtmečių ir aš turėjau galimybę lankytis toje didingoje šventovėje. Stovėdamas 130 m ilgio katedros viduryje, jautiesi toks mažas mažas... O koks meno kūrinių lobynas ten buvo. Ne, negalima sakyti „buvo“, nes daug meno vertybių buvo išgelbėta, o ir pastato sienos nesugriuvo. Per savo 850 metų Paryžiaus Dievo Motinos katedros istorijoje buvo ir pakilimų, ir tragiškų laikotarpių, bet ji lyg mitinis paukštis feniksas vis pakildavo naujam gyvenimui, esu tikras, kad ir šį kartą pakils. O gal tas gaisras padės susitelkti prancūzų tautai?

Tai kodėl Dievas, būdamas visatos valdovu, neapsaugo savo maldos namų? Šį klausimą uždaviau kunigui Valdui, ir štai ką jis atsakė:

- Bažnyčios degė visais amžiais. Kodėl Dievas nesaugo nuo nelaimių bažnyčių? Todėl, kad Dievas gyvena ne bažnyčioje, o žmogaus širdyje.

Įsigilinus į šiuos kunigo Valdo žodžius, nejučiom pagalvoji, kad visai nesvarbu, kur meldžiasi žmogus – namuose, prie kaimo kryžiaus ar bažnyčioje, jo malda ta pati. Tie patys žodžiai „Tėve, mūsų“ tariami... Juk pirmieji krikščionys meldėsi katakombose, paskui pradėtos statyti bažnyčios, cerkvės. Verčiu prieš dvidešimt metų darytas fotografijas, jose visa didybe spindinti Paryžiaus Dievo Motinos katedra, yra ir katedros smailė, kurią sunaikino ugnis, ir po visą pasaulį pasklido fotografijos su gaisro liepsnose degančia smaile. Yra toks posakis: „Laikas gydo žaizdas“. Taip, gydo, bet ar užgydo?.. Manau, dar ilgai prisimins visa Prancūzija 2019 m. balandžio 15 d., kai lyg žaibas pasaulį apskriejo žinia – dega Paryžiaus Dievo Motinos katedra, kurią kasmet aplankydavo apie 13 milijonų žmonių, ir ugnis tikrai nesunaikino jų prisiminimų, o po keleto metų pasaulis, manau, vėl galės džiaugtis jau atsinaujinusia Paryžiaus Dievo Motinos katedra...

Algis JAKŠTAS