Mes turime 319 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5366
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15553
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91583
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Svarbiausias veiksnys, vedantis į sėkmę – žmogaus noras keistis

2019 m. balandžio 13 d., šeštadienis Nr.28 (1848)

Prieš dešimtmetį apie Ignalinos pakraštyje kažkada buvusį Paliesiaus dvarą žinojo tik to krašto žmonės, na, dar vienas kitas, o dabar atgimusiame iš nebūties Paliesiaus dvare, o tiksliau Pasagos koncertų salėje, koncertuoja pasaulinio lygio muzikantai. Ir ne tik koncertuoja, bet i įrašus daro, bet apie tai jau rašiau ne kartą, o šį kartą noriu papasakoti apie dvare įkurtos Paliesiaus klinikos teikiamas paslaugas.

Po vieno koncerto paklausiau dvaro savininko, medicinos mokslų daktaro, su kuo galėčiau pakalbėti apie Paliesiaus klinikos teikiamas paslaugas. Gerb. Julius pasiūlė pasikalbėti su klinikos vadove Joana Bikulčiene.

- Pagrindinė Paliesiaus klinikos paskirtis – sveikatos priežiūros paslaugos, - pradėdama mūsų pokalbį sako Joana Bikulčienė. – Svarbu paminėti ir tą faktą, kad Paliesiaus dvaras nuo seno garsėjo tuo, kad čia buvo teikiamos medicinos paslaugos dar 18-ajame amžiuje, apie tai byloja kasinėjant rasti vaistų buteliukai. Žinoma, kad tuometiniai savininkai Kublickai rūpinosi sveikata ne tik savo, bet ir kitų. Tai savotiškai lyg ir įpareigojo naujuosius dvaro šeimininkus teikti medicinines paslaugas ir toliau, tęsti tradicijas. Kadangi šiais intensyvaus gyvenimo laikais svarbu ne susirgusį žmogų gydyti, bet neleisti jam susirgti. Ko gero, teko girdėti, kad Kinijos imperatoriai savo gydytojams mokėdavo ne už gydymą, o tik tada, kai jų šeimos nariai būdavo sveiki. Keistas požiūris iš šalies žiūrint, bet kaip išmintingai buvo daroma, nes dažnai gydant vieną ligą, gali būti susargdinamas kitas organas. Vadinasi, mediko užduotis – išmokyti žmogų gyventi taip, padėti susitvarkyti taip, kad jis nesirgtų kuo ilgesnį amžių. Mūsų klinika taip ir vadinasi – Fizinio krūvio terapijos klinika, mes gydome ne tabletėmis, ne vaistais, o subalansuotu, kiekvienam žmogui individualiai, pagal tyrimų rezultatus pritaikytu fiziniu krūviu ir parinkta mankšta. Mes esam sveikatos vadybos klinika. Pasiimam žmogų, ištiriam, pasižiūrim, kokių jis turi problemų, jei neturi, pasistengiam kad ir neturėtų.

- O jei žmogus vartoja vaistus? Kaip tada?

- Jei žmogus vartoja vaistus, mes jų nenutraukiame, o bendraudami kartu su tuos vaistus paskyrusia šeimos gydytoja stengiamės pasiekti, kad vaistų vartojimas sumažėtų, o jei įmanoma, pažengusiam ir visai nuimame, bet čia labai reikia paties žmogaus apsispendimo, valios pakeisti savo gyvenimo būdą ir pakeisti ne metams, ne dvejiems, o visam gyvenimui. Jokių drastiškų priemonių nesiimame, tiesiog parenkame tinkamą krūvį, nes čia ne sportas, bet žmogus turi tiesiog judėti, žmogus turi išmokti sekti, kontroliuoti save. Svarbu žinoti, kad persistengęs geresnių rezultatų nepasieks, o pablogins savo sveikatą. Norėdamas numesti svorio, gali padėti deginti ne riebalus, o raumenis. Kiekvienu atveju individualiai su kiekvienu žmogumi dirba kvalifikuota medikų komanda, kad jis pagerintų savo sveikatą, kad ji nepablogėtų po to.

- O kur atliekami tyrimai?

-Kadangi klinikos veiklos vietos yra dvi – Vilniuje ir čia, Paliesiaus dvare, tai tyrimus mes padarome Vilniuje. Nepaminėjau dar vienos klinikos veiklos krypties – mes padedame sporto veteranams saugiai sportuoti. Fizinis krūvis ir sportas yra labai skirtingi dalykai, bet yra žmonių, kurie negali be sporto, bet kaip žinoti, kad tu bėgi ne paskui infarktą, o paskui medalį. Toks žmogus atvažiuoja pas mus, ir mes realiom sąlygom testuojam jį. Čia, Paliesiaus dvaro apylinkėse, yra trasos, ir čia mes testuojam, kokį krūvį gali žmogus leisti, kad nepakenktų sveikatai. Tai šitie testai atliekami ir čia, Paliesiaus dvare, esamom sąlygom. O jei žmogus nori keisti savo gyvenimo būdą, mes jį tiriame Vilniuje, parašom fizinio krūvio receptą, bet tik ne vaistus skiriame, o fizinį krūvį, kokiom dozėm reikia sportuoti, o tada su fizinio krūvio specialistų, gydytojų priežiūra tą žmogų uždarom savaitei ir išmokome, įpratiname prie teisingų gyvenimo pagrindų, matuojam, jei reikia monitoruojam žmogaus širdį kiaurą parą ir parenkam tokį gyvenimo būdą, kad žmogus žinotų, kaip maitintis, kaip mankštintis, kaip judėti. Bet viskas pas mus grįsta sveiku protu, laikantis principo nepakenkti. Galiu pasigirti, kad rezultatai puikūs, ypač su tokiom ligom, kaip širdies kraujagyslių ligos, II tipo diabetas, nutukimas, po onkologijos žmonės, kuriems reikia sustiprėti...

- Joana, bet dabar viena iš bėdų, nuo kurios ir nemažai ligų prasideda, yra stresas. Ką su juo daryti?

- Taip, pasakyti žmogui „Nesinervuok“ – neužtenka. Žmogus turi išmokti susidoroti su stresu, atskirti pagrindinius dalykus, dėl ko verta jaudintis, o dėl ko – ne, kaip su tuo susitvarkyti, tik tada jis bus sveikas. Pasaulinė sveikatos organizacija sako, kad sveikata yra fizinė ir psichinė žmogaus gerovė. Fizinė – kai jis juda, kai gali pats apsitarnauti ir kai jo dūšioj ramu. Mes taip ir stengiamės daryti, ir todėl mūsų klinika yra Paliesiaus dvare, kur puikios erdvės, muzika, menas, kultūra. Viskas viename. Todėl mes čia ir esame.

- Ar daug turite įrangos čia, Paliesiaus dvare?

- Žinoma, yra įrangos, bet pati svarbiausia įranga, pats svarbiausias faktorius yra žmogaus noras keistis, be šitos įrangos nieko nepadarysi net su moderniausi įranga, nes daugelis žmonių sako: „Aš noriu tabletės ir man ramu“. Mes su kolegom net juokavom, kad reikėtų padaryti pakuotes, kur būtų užrašyta: „Rytinė mankšta“, „Pietinė mankšta“... Taigi noras yra pagrindinis faktorius, kitas svarbus veiksnys – žmogaus pasitikėjimas teikiamomis paslaugomis. Žmogus turi suprasti, kad jis yra gerose rankose, o po to jau ateina eilė testavimo įrangai. Ne tik duodam skaičius, bet ir parodom, kaip ir ko siekti ir pasiekti. Mes parodome, kad fizine veikla galima be didelių sąnaudų užsiimti. Reikia visai nedaug – vaikščiojimo lazdų, kamuolių, diržų, gal brangiausias dalykas būtų mobilusis telefonas ar kitas įrenginys, kuris matuotų pulsą ir žingsnius.

- Dirbama individualiai su kiekvienu žmogumi ar ir grupėmis?

- Jei reikia gydymo, dirbam individualiai su tuo žmogumi. Taip pat dirbame ir grupėmis. Taip dirbame daugiausia tada, kai rengiamos sveikatos savaitės. Šiuolaikiniame pasaulyje mes skubame, lekiame, bet kartais vertėtų prisiminti budistų išmintį, kuri sako: „Svarbu būti čia ir dabar“, ir dar vienas pastebėjimas – fizinis krūvis daug ką pagydo, padeda žmogui atsiriboti nuo dirgiklių, kurie nuolat mus lydi.

- O kaip žmogus gali pakliūti į Paliesiaus kliniką?

- Jei žmogui įdomu, ypač vietiniams ir iš aplinkinių bendruomenių, gali tiesiog ateiti į Paliesiaus dvarą ar atvažiavę į koncertą pasidomėti ir gaus visą informaciją, gali paskambinti telefonu 8 600 37279. Informacijos galima rasti klinikos internetiniame mūsų puslapyje www.paliesiausklinika.lt. Ypač laukiami vietiniai žmonės. Mes norim aplinkinių bendruomenių nariams daryti nemokamus užsiėmimus, kad jie išmoktų sveikos gyvensenos pagrindų. Mes norim parodyti žmogui, kaip pasikeičia gyvenimo kokybė, jei jis pradeda judėti, - baigdama mūsų pokalbį sako Paliesiaus klinikos vadovė Joana Bikulčienė, o aš, padėkojęs jai už pokalbį, išeinu paklajoti po labai gerai pažįstamas Paliesiaus dvaro erdves, pasiklausyti trykštančio šaltinio garsų, kurių skambėjimą pagyvina ir sugrįžusių paukščių čiulbėjimas. Čia iš tiesų gera aura, kuri taip pat padeda žmogui pasijusti geriau...

Algis JAKŠTAS