Mes turime 280 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3084
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21628
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68954
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mes matuojamės

2019 m. balandžio 13 d., šeštadienis Nr.28 (1848)

Kasmet „Matuokis profesiją“ renginiai, vykstantys įvairiose aukštosiose mokyklose, kolegijose, profesinio rengimo centruose ar gimnazijose sukviečia gausų būrį moksleivių iš visos Lietuvos. Panašius renginius organizuoja ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazija.

Šiandien jau nepakanka pasiskaityti specialybių aprašų. Jaunimas nori tikro gyvo pokalbio su vienos ar kitos profesijos atstovu ar su patirtį turinčiais specialistais. Visos įkvepiančios istorijos skirtos tam, jog jauni žmonės galėtų domėtis jiems patinkančia sritimi, sužinoti, kokių būdo savybių reikia vienam ar kitam darbui, kokius iššūkius tenka nugalėti ir kaip atrodo įvairių profesijų atstovų darbo diena.

Būrys gimnazistų praeitą savaitę lankėsi ūkininko Petro Pošiūno ūkyje. O šios savaitės pradžioje dalyvavo susitikime su pasieniečiais.

Pošiūnų ūkis įsikūręs Modžiūnų kaime Švenčionių r. Jie vieni pirmųjų Lietuvoje pradėjo ūkininkauti, o šiandiena valdo daugiau kaip 3000 ha ekologinės augalininkystės ūkį.

Kas jaunimą labiausiai domino „matuojant“ neaprėpiamus laukus. Atsakymas paprastas – galybė žemės plotų, galinga technika ir pribloškiantys skaičiai. Petro Pošiūno sūnaus Dariaus pasakojimas apie ūkininkavimo pradžią ir galimybes dabar, vertė ne tik suklusti, bet neretai ir nuoširdžiai stebėtis. Prikuliamų javų kiekis, grūdų džiovinimo talpos, pelnas ir įsipareigojimai finansų institucijoms, rizika, darbo sąlygos bei poilsis žiemą. Klausė mokiniai ir apie tai, kokio išsilavinimo reikia, kokius mokslus krimto pats Darius, ar priimtų juos ūkininkas vasarą padirbėti. Vaikinai su didžiu malonumu lipo į traktoriaus kabiną ir pripažino, jog visai kitaip įsivaizdavo ūkį ir ūkininko darbą. Parodė mums Darius ir akmens skaldyklą ir naujai įrengtus didžiulius grūdų saugojimo bokštus. Iš širdies padėkojome jam už tai, kad priėmė, kad pavedžiojo po ūkį, kad tiek daug papasakojo, o labiausiai už tai, kad padrąsino nebijoti ir drąsiai rinktis ūkininko kelią.

Pirmadienį gimnazijoje vyko susitikimas su pasieniečiais. Į svečius atvyko Ignalinos pasienio rinktinės vyresnioji specialistė (bendruomenės pareigūnė) Jolanta Vaickuvienė, Tverečiaus pasienio užkardos jaunesnioji specialistė Tamara Vilkoitienė, Sienos kontrolės skyriaus vyresnysis specialistas (kinologas) Justas Aidietis su tarnybiniu šunimi 10 m. belgų avigane Esta,Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo akademijos Teisės ir valstybės sienos apsaugos programos nuolatinių studijų pirmo kurso studentė Vytautė Rukšėnaitė, atliekanti praktiką Ignalinos pasienio rinktinės Švenčionių pasienio užkardoje.

Susitikimo metu mokiniams buvo parodytas filmas apie galimybę mokytis Medininkų pasieniečių mokykloje, taip pat siekti aukštojo mokslo šioje srityje. Merginos papasakojo, kokie yra pirmieji tarnybos pasienyje žingsniai ir kaip sekasi studijos universitete. Kinologas plačiau pristatė kinologo darbą, reikalavimus, norintiems įgyti šią specializaciją ir apie puikias sąlygas tobulėti, mokytis ir dalyvauti įvairiose stažuotėse bei misijose už Lietuvos ribų.

Tikimės, jog betarpiškas pokalbis su specialistais bei praktikais padės gimnazijos jaunimui renkantis gyvenime savo kelią.

Gimnazijos bendruomenė