Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5587
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19447
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91804
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradėje užfiksuotas meningokoko atvejis

2019 m. balandžio 13 d., šeštadienis Nr.28 (1848)

NVSC prie SAM Vilniaus departamento Švenčionių skyrius vedėja Jolanta Savickienė patvirtino, kad Pabradėje meningokoku susirgo dvejų metukų vaikas. Balandžio 9 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius gavo pranešimą apie 2 metų Pabradės miesto gyventojui nustatytą susirgimą – ūminė meningokokcemija. Diagnozė patvirtinta kraujo laboratoriniais tyrimais, išskirta – N. Meningitidis. Atlikus židinio epidemiologinę diagnostiką, išaiškinta, kad vaikas darželio nelankė, artimą sąlyti su sergančiuoju turėjo šeimos nariai. Jie profilaktiškai gydomi antibakteriniais preparatais. Vaikas nuo meningokokinės infekcijos buvo neskiepytas.

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo B tipo meningokokinės infekcijos nemokamai pradėti skiepyti 3 mėnesių kūdikiai nuo 2018 m. liepos 1 d. Kitiems asmenims nuo šios klastingos ligos galima skiepytis savo lėšomis. Skaudu, kad susirgęs dvejų metukų vaikas į nemokai skiepijamų tarpą nepateko. Buvo skaičiuojama, kad visus vaikus paskiepyti nemokamai kainuotų apie 8 mln. eurų, bet valdžia pareiškė, kad valstybei tai per brangu...

Viena vakcinos dozė kainuoja apie 100 eurų, kūdikiui reikia 3 dozių, vyresniems – 2. Toli gražu ne visiems tokia kaina prieinama.

Mūsų inf.

 

Pavojingos bakterijos priešas – gaivus oras ir švara

NVSC Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta SAVICKIENĖ primena, kas yra meningokokinė infekcija, kaip ji plinta ir ką turėtume žinoti, jeigu mūsų artimoje aplinkoje kas nors suserga šia liga.

 

Kas yra meningokokinė infekcija?

Meningokokinė infekcija – tai labai reta, tačiau itin pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Pagal sezoniškumą pastebėta, kad šios ligos atvejų padaugėja žiemą, pavasarį, tačiau galima užsikrėsti bet kuriuo metų laiku. Ligos inkubacinis periodas dažniausiai trunka 3-5 dienas, rečiau iki 10 nuo dienų.

Sukėlėjas labai neatsparus aplinkoje: +10 °C temperatūroje žūsta per 2 val., +50 °C – per 5 min., ultravioletiniai spinduliai sukėlėjus sunaikina greitai, o tiesioginiai saulės spinduliai užmuša per 2-6 val. Patalpose dezinfekcija neatliekama, rekomenduojama tik vėdinimas, drėgnas valymas.

 

Kaip užsikrečiama šia infekcija?

Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas. Ši infekcija yra priskiriama prie oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų, tačiau ji oru neplinta taip greitai kaip vėjaraupiai, tymai ar gripas. Jeigu gatvėje, parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje prasilenkiame su meningokokinės infekcijos nešiotoju, tikimybės užsikrėsti šia infekcija nėra.

Infekcija plinta artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku infekcijos nešiotoju. Infekcijai perduoti reikalingas ilgas sąlytis: ji perduodama per seiles ar nosies išskyras (pavyzdžiui, bučiuojantis, čiaudint, kosint) arba ilgai naudojantis tais pačiais buities daiktais.

Imlumas šiai infekcijai priklauso nuo imuninės sistemos, bet šia liga serga ir gerai išsivystę retai sergantys vaikai. Meningokokai patenka į viršutinių kvėpavimo takų gleivinę, vėliau į limfą, kraują, kur sukėlėjai dauginasi, vystosi meningokokcemija.

 

Kaip pasireiškia infekcinė liga?

Liga dažniausiai prasideda kaip ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Kraujyje esantys mikrobai ir jų toksinai pažeidžia kraujagysles ir dėl to įvairiuose organuose susidaro kraujosruvos. Meningokokai į smegenis dažniausiai patenka kraujo keliu, kur ir toliau dauginasi.

Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Tik 1 proc. užsikrėtusiųjų išsivysto sunkios invazinės meningokokinės infekcijos formos – meningitas ir/ar meningokokcemija (tipinė, žaibinė, lėtinė).

Ypač sunki ligos forma – žaibinė meningokokcemija. Ji prasideda staiga, ligonio būklė blogėja valandomis, hemoraginiai bėrimai atsiranda po keleto valandų, beria labai gausiai. Dėl sutrikusios mikrocirkuliacijos susidaro didelės tamsiai violetinės dėmės. Vystosi organų nepakankamumas. Ligonis gali mirti po 18-48 val.

 

Ką turi žinoti sąlytį turėję asmenys?

Visuomenės sveikatos specialistai nustato artimiausią sąlytį su sergančiuoju turėjusius asmenis. Paprastai tai būna šeimos nariai, lopšelio-darželio grupės, suolo draugas, kitas artimas klasės draugas. Šiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę. Artimą sąlytį turėjusiems asmenims pateikiama trumpa informacija apie ankstyvuosius meningokokinės infekcijos simptomus ir patariama 10 dienų po paskutinio kontakto su sirgusiuoju stebėti sveikatos būklę (kasdien matuoti temperatūrą). Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Būtina žinoti kelis svarbiausius dalykus, susijusius su meningokokine infekcija:

1. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyra patekus į kito žmogaus burną ar nosį).

2. Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija – labai neatspari aplinkos poveikiui. Todėl profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnuoju būdu.

3. Ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

 

 
Reklaminis skydelis