Mes turime 390 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4339
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20540
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96570
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naudinga informacija Labanoro regioninio parko lankytojams

2019 m. balandžio 13 d., šeštadienis Nr.28 (1848)

Artėjant šiltajam metų laikui, Aukštaitijos NP ir Labanoro RP direkcija sulaukia vis daugiau skambučių iš žmonių, norinčių apsilankyti mūsų parke. Įsitikinome, kad vis dar trūksta informacijos apie unikalią šio krašto gamtą, kultūros paveldą, taip pat apie kitas teikiamas paslaugas.

Didžiąją Labanoro RP teritorijos dalį užima Labanoro giria. Tai didžiausias parko turtas ir pasididžiavimas, ji užima 48 tūkst. hektarų plotą. Na, ir žinoma, mes be galo esame turtingi ežerų, jų pas mus priskaičiuojama net 285… užsieniečiams tai nesuvokiami skaičiai, jie tuo labai stebisi.

Parko teritorijoje gausu nekilnojamojo kultūros paveldo vertybių, architektūros ir archeologijos paminklų, istorinių vietų ir vietovių. Parke yra 5 piliakalniai. Iš jų itin unikalūs savo išdėstymu yra Kulionių ir Želvos, savo papėdėse priglaudę Molėtų observatoriją, Etnokosmologijos muziejų, dubenuotųjų akmenų kolekciją ir senovinę dangaus šviesulių stebyklą. Pilkapių ir pilkapynų parko teritorijoje yra 20.

Aplankykite ir etnografines sodybas, liaudies architektūros paminklus: Stirnių bažnyčią, Rudesos koplyčią, Labanoro bažnyčią ir varpinę, Januliškio bažnyčią. Labanoro giria atskleis pokario partizaninės kovos rezistencijos puslapius, nuves prie 1863 m. sukilimo prieš carinę Rusiją kovotojų kapų, žydų genocido aukų kapų. Parke taip pat yra nemažai lankytinų gamtos paminklų: tai mitologiniai akmenys, įvairūs kažkuo išskirtiniai medžiai ar augalai. Vienas iš labiausiai lankomų objektų yra Mindūnuose įrengtas Žvejybos ir medžioklės muziejus, kuriame yra daug įdomybių įvairaus amžiaus lankytojams. Norint patekti ar užsisakyti ekskursiją šiame muziejuje, galima kreiptis į vedėją A. Petrauskienę ( tel. nr. 8 687 01795). Labai lankytojų mėgstamas objektas yra Labanoro apžvalgos bokštas, kurio aukštis 36 m., jis yra Mindūnuose. Daug prarasite, jei neužlipsite ir nepasigėrėsite nuo bokšto atsiveriančiais nuostabiais gamtos vaizdais.

Parko teritorijoje yra įrengti du pažintiniai takai: Peršokšnos pažintinis takas driekiasi palei Peršokšnos upę, tarp Januliškio ir Antaviešės kaimų, kitas – Labanoro girios pažintinis takas, kuris yra prie pagrindinio kelio Kaltanėnai-Labanoras. Takų tikslas – supažindinti su Labanoro girios miškų, pelkių, ežerų ekosistemomis, girioje aptinkamais Lietuvos raudonosios knygos augalais ir gyvūnais.

Na, o norint gauti išsamesnę informaciją apie lankytinus objektus, teikiamas paslaugas, apžiūrėti veikiančią parodą, norint įsigyti žemėlapių ar kt. spausdintos informacijos ir ypač norint apžiūrėti ekspoziciją „Didžiosios girios glėbyje“, būtina užsukti į pačiame Labanoro miestelyje (Seniūnijos g. 19) įsikūrusį Labanoro RP lankytojų centrą (tel. 8 659 73078 arba 8 616 38711), kuris nuo birželio mėn. jau dirbs ir šeštadieniais.

Prasidėjus naujam sezonui, norime iš širdies Jums palinkėti, kad šiais metais liktumėte ištikimi Labanoro vardo sergėtojai. Jau pats žodis „Labanoras“ pakužda, kad ši ežerų ir girių karalija laukia tik geros valios žmonių. Mes žinome, kad pailsinę akis, atgaivinę dvasią ir kūną, Jūs tikrai neliksite skolingi Gamtai. Taip, rašau šį žodį iš didžiosios raidės, nes tai kaip Motina, kaip Meilė. Jūs papuošite ją gražiais darbais, išsaugosite tyrumą ir malonią nuotaiką. Jūs gėrėsitės daugiabalsiu girios pasauliu, visai užmiršdami civilizacijos išmones. Nuo beprasmių poelgių išgelbėsite giesmininko lizdą, žvėrelio džiaugsmą ar karališkosios gėlės skaistumą. Esame įsitikinę, kad ir toliau rodysite pagarbą savo kaimynui, kuris turbūt mielai sutiks tapti Jūsų draugu. Mes trokštame, kad tyloje palydėta dangorodin besileidžianti diena ir akylai stebima liepsna, atsispindinti Jūsų pakeleivių vyzdžiuose, paliktų neišdildomus įspūdžius. Ir pagaliau tikime, kad Jūsų dėka Labanoro girios veide kažkada išnyks visos raukšlės, kurias paliko Gamtos skausmas ir žmonių nesupratimas.

Danguolė RADZIULIENĖ

Labanoro RP lankytojų centro administratorė