Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5737
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19597
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91954
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių ligoninėje atidarytas Geriatrijos skyrius

2019 m. kovo 9 d., šeštadienis Nr.19 (1839)

Ketvirtadienį rajono sveikatos priežiūros įstaigose lankėsi sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Drauge atvyko Seimo nariai Gintautas Kindurys, Vytautas Rastenis ir Zbignev Jedinskij.

Apžiūrėjęs Švenčionėlių polikliniką, ministras neliko sužavėtas ir suabejojo, ar verta remontuoti. Anot jo, paprasčiau pastatyti, kaip dabar populiaru, naują karkasinį pastatą. Seno pastato rekonstrukciją apsunkintų ir privalomas reikalavimas – keltuvas neįgaliesiems. Šiuo metu neįgaliam žmogui patekti į Švenčionėlių polikliniką misija neįmanoma – nei panduso, nei keltuvo viduje.

Susitikęs su poliklinikos darbuotojomis, ministras pasidomėjo, kokių turi problemų. Atsakymas, tiksliau, prašymas buvo trumpas – sumažinti popierizmo. Pokalbyje paaiškėjo, kad popierizmu medikus užverčia ne sveikatos ministerija, o… savivaldybės. Ministras sakė, kad keliose savivaldybėse bandė kelti klausimą dėl kelių formų pildymo, kuris užima daug laiko. Ministerija linkusi atsisakyti jai nereikalingų popierių pildymo, kad gydytojai galėtų daugiau laiko skirti pacientams, bet savivaldybės stojusios piestu. Jos tas formas naudoja savo tikslams – mokinių, darželinukų lankomumo kontrolei ir pan. Užtat visų vaistų kompensavimas 100 proc., pasak ministro, supaprastins jų skyrimą ir receptų rašymą, taupys laiką. Medikės tuo džiaugiasi – tikrai mažiau laiko gaišimo.

Iš Švenčionėlių ministras su Seimo nariais išvyko į Švenčionių rajono ligoninę, kur perkirpo Geriatrijos skyriaus atidarymo juostelę.

Geriatrijos skyriaus įrengimo projektas, pradėtas dar 2014 m., bet dėl įvairių nesklandumų nusitempė iki penkmečio statybos. Skyriaus viziją visuomenei pristatė dar tuometinė ligoninės vadovė gydytoja Irena Politienė. Mūsų laikraštis spausdino išsamią informaciją, kaip ši paslauga bus teikiama, kokią naudą ji duos pacientui ir kokią – ligoninei, pastarajai, žinoma, finansinę.

Prasidėjus pašėlusiai vadovų kaitai (per ketverius metus – ketvirtas vadovas), Geriatrijos skyriaus įrengimas užsitęsė iki šių dienų. Pernai vasarą pacientai iš Terapinio skyriaus jau buvo perkelti į Geriatrijos skyrių, nors, kaip sakė tuometinis ligoninės vadovas Gintaras Žandaravičius, oficialiai skyrius leidimo dar neturėjo – buvo problemų su šiam skyriui būtina įranga. Projektą finansavo Valstybės investicijų programa (VIP). Geriatrijos skyriaus įkūrimo projektą vykdė ne ligoninė, o savivaldybė. Įrangos nebuvimą tuometinis vadovas sprendė, sudarydamas paslaugų pirkimo sutartis su Vilniaus gydymo įstaigomis ir žadėjo, kad tuoj tuoj leidimą gaus. Bet netrukus ligoninės vadovas metė darbą, ir skyriaus atidarymas nusikėlė vos ne metams.

Pagaliau ligoninei vadovaujant jau ketvirtam direktoriui – Antanui Lašinskui -, ketvirtadienį skyrius buvo oficialiai atidarytas. Patalpos po remonto visada sušvinta naujom spalvom, erdvumu. Ligonių kasa geriatriją dosniau finansuoja, ligonis gali ilgiau gulėti ligoninėje. Vis dėlto norisi tikėtis, kad Geriatrijos skyrius Švenčionių ligoninėje neišstums Terapinio skyriaus, nes juk dar yra rajone ir gerokai jaunesnių už šešiasdešimtmečius – kur jiems beliktų gydytis? Be to, ir sulaukę šešiasdešimties daugelis dar nelaiko savęs senais, kad sutiktų gultis į Geriatrijos skyrių...

Geriatrija[gr. gerōn – senis + iatreia – gydymas], mokslas, tiriantis senatvės ligas, jų gydymą ir profilaktiką. Sprendžiant iš šio apibrėžimo, Geriatrijos skyrius – tai vis dėlto ne tas pats, kas Terapijos, nors daug kas bando juos tapatinti ir net tvirtinti, kad abiejuose skyriuose gydymas praktiškai toks pats. Geriatrijos skyriuje gydomi pacientai nuo 60 metų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis