Mes turime 319 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4770
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14957
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90987
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tymai grįžta: apsaugo tik skiepai

2019 m. kovo 9 d., šeštadienis Nr.19 (1839)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) duomenimis, praėjusiais metais šalyje buvo užregistruota 30 tymų atvejų, o šiais metais iki kovo 4 dienos Lietuvoje yra patvirtinti 89 tymų atvejai (iš jų 30 vaikų, 59 suaugę). Daugiausia atvejų registruojama Kauno apskrityje (58).

Žinant, kad tymų virusas yra ypač lakus (užsikrėsti užtenka ir 15 min.), o sąlytį turėjusių asmenų (nesirgusių, neskiepytų ar paskiepytų tik viena vakcinos doze) su sergančiuoju imlumas yra iki 95 proc., tymų protrūkiai gali kilti bet kuriuo metu ir bet kurioje Lietuvos teritorijoje.

Švenčionių rajone paskutinis tymų atvejis buvo registruotas 2015 m.

 

Tymai – ypač laki oro lašeliniu būdu plintanti infekcija

Tymai – ūmi per orą plintanti virusinė infekcija. Inkubacinis laikotarpis – 10-12 dienų (gali svyruoti nuo 7 iki 21 dienos). Tymais sergantis žmogus kitus gali užkrėsti nuo paskutinių 1-2 inkubacinio periodo dienų iki 4 dienų po išbėrimo, t. y. 4–5 dienas iki ir 4 dienas po bėrimo atsiradimo.

Pirmieji tymų simptomai panašūs į gripo: kūno temperatūra pakyla iki 38-39°C, atsiranda bendras silpnumas, šiurkštus, lojimą primenantis kosulys, stiprėja sloga. Šis laikotarpis trunka 3-5 dienas. Jam baigiantis (3-4 dieną) išnyksta karščiavimas, tačiau atsiranda bėrimas (3-7 dieną), kūno temperatūra vėl didėja ir išlieka aukšta 3-4 dienas. Tymams būdinga tipiška ligonio išvaizda – paraudusios akys, patinę apatiniai vokai, ašarojimas.Bėrimas prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas ir išlieka 4-7 dienas. Nuo tymų specifinių gydymo priemonių nėra – taikomas tik simptominis gydymas. Dažniausios tymų komplikacijos – pneumonijos, laringitai, ausų uždegimai. Retais atvejais liga gali komplikuotis encefalitu.

 

Efektyviausias būdas apsisaugoti nuo tymų yra skiepai

Lietuvoje planinė vaikų vakcinacija buvo pradėta 1966 metais.

Kad susidarytų imunitetas, skiepytis reikia 2 kartus. Lietuvoje kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina vaikai yra skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Valstybės lėšomis MMR vakcina vaikai skiepijami 15-16 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Taip susidaro ilgalaikis imunitetas.

 

Skiepijimo aprėptys vis dar nepakankamos

Norint suvaldyti šią ligą, reikia pasiekti, kad šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje būtų paskiepyta ne mažiau nei 95 proc. gyventojų, nes tik tuomet visuomenėje susidaro aukšto lygio kolektyvinis imunitetas ir tymų virusas negali plisti. Šiuo metu Lietuvoje skiepijimo aprėptys dviejų metų amžiaus vaikų nesiekia 95 procentų, todėl kyla reali grėsmė susirgti ne tik neskiepytiems vaikams, bet ir suaugusiems asmenims.

Per pastaruosius penkis metus Švenčionių rajone taip pat pamažėjo pasiskiepijusių MMR vakcina. 2014 m. šia vakcina buvo paskiepyta 97,2 proc. dvimečių, o 2018 m. – tik 94,6 proc. Tuo tarpu 8 metų amžiaus grupėje (pakartotinis skiepijimas) 2014 m. buvo paskiepyta 97,1 proc. vaikų, 2018 m. – 98,8 proc.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, jei besiskiepijančiųjų sumažėja 2 proc., galima laukti ligos protrūkio. Mažėjant besiskiepijančių asmenų skaičiui ir ligai plintant Europoje bei Lietuvoje, iškyla grėsmė užsikrėsti ir rajono gyventojams.

 

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai ragina išlikti budriems, vengti sąlyčio su sergančiais, o turėjusių sąlytį, pastebėjus ligos simptomus – kuo greičiau kreiptis į šeimos gydytoją. Taip pat svarbu atminti, kad efektyviausia, mokslu pagrįsta priemonė, galinti suvaldyti tymus – profilaktinis skiepijimas.

 

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja

 

 
Reklaminis skydelis