Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3382
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19583
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95613
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Negaliu tylėti

2019 m. vasario 15 d., penktadienis Nr.13 (1833)

Skaitau 2019 m. vasario 2 d. „Žeimenos krantai“ laikraštyje publikaciją apie sausio 31 d. vykusį tarybos posėdį ir negaliu atsistebėti skleidžiamu opozicinių tarybos narių rafinuotu šmeižimu ir autoriaus (greičiausiai - autorės) mėgavimusi savo šmeižtu. Autorė nedrįsta pasirašyti po savo „kūriniu“, bet akivaizdu, kad gerai įvaldžiusi šmeižimo techniką.

Štai ji sielojasi, kad svarstant kelių programą ir svarbiausią finansinį dokumentą – biudžeto projektą 2019-iems metams – nebuvo „karštų batalijų“. Apie kokias karštas batalijas sapalioja autorė, jeigu jos gerbiamas meras net nepateikė tarybai svarstyti K.Trapiko pateiktų pasiūlymų biudžeto projektui. Dar daugiau, šiurkščiai pažeisdamas Tarybos Reglamentą, leido opozicijos nariams pateikti tik du klausimus ir pasisakyti dviems nariams po vieną minutę. Tai gal valdantieji buvo aktyvūs? Deja, nei klausimų, nei pasisakymų – visi sėdėjo galvas nuleidę.

Tuo pat metu smerkiami opozicijos atstovai, anot anoniminės autorės, „lipa ant bačkos“ (turima omenyje kalbėjusius iš tribūnos). Kliuvo ir man. Nors iš tribūnos pareiškimą dariau tik trečią kertą per kadenciją, bet buvau sugėdintas, jog tai darau kiekvieno tarybos posėdžio metu. Kalbėjimas iš tribūnos buvo pateiktas kaip gėdingas poelgis. Matyt, siekiama, kad opoziciniai tarybos nariai jokia forma negalėtų pateikti visuomenei savo nuomonės aktualiais klausimais. Štai, jeigu be paliovos girtų merą, kaip kad pageidavo savo pasisakyme vicemerė V.Čepukova, tada – prašom. Deja, to nebus, nes opozicijos uždavinys ne liaupsinti valdančiuosius, o atskleisti trūkumus ir negeroves, ir taip padėti spręsti aktualius klausimus.

Nors savivaldybės administracija „Žeimenos krantų“ redakcijai už tarybos darbo viešinimą iš biudžeto moka didelius pinigus, tačiau viešinimo, kaip tokio, laikraštyje nėra, o vykdomas sistemingas opozicijos juodinimas ir valdančiųjų aukštinimas. Tą rodo ir mano aptariama publikacija. Joje net nepaminėta, apie ką kalbėjo opozicijos atstovai, užtat išspausdintos visų valdančiųjų iš lapukų perskaitytos kalbos. Akivaizdu, kad kalbas parašė ne patys, nes „oratoriai“ sunkiai ir užsikirsdami jas skaitė.

Grįžkime prie to, ką „Ž.K.“ rašo autorė apie savus ir svetimus. Pacituosiu: „Aršesni politikos vilkai, tokie kaip Zenonas Zenkevičius, į dienos šviesą ištraukė dar šviežius oficialios ir neapsiskelbusios opozicijos žaidimėlius. Ne nuojautos, o dokumentai Z.Zenkevičiaus rankose liudijo, kaip seni prieteliai darbiečiai ir valstiečiai-žalieji, pasitelkę tulžingąjį K.Trapiką, visą kadenciją kryptingai kenkė viskam, ko tik ėmėsi valdantieji“.

Iš tiesų, Z.Zenkevičius, užsiropštęs į tribūną, mosikavo tarnybų raštu ir teigė, kad jokių pažeidimų vykdant viešuosius pirkimus savivaldybėje tarnybos nenustatė, viskas labai gerai, neaišku, ko tas Ramelis kimba, ko Trapikas ir Rastenienė skundinėja valdančiuosius ir t. t. Ir iš tiesų, kaip yra prisipažinęs Z.Zenkevičius, jog jam trūksta išsiauklėjimo, posėdyje pademonstravo, kad nesugeba teisingai suprasti ir perskaityti oficialaus tarnybų surašyto akto. O jame juodu ant balto parašyta, kad „patikrinus savivaldybės vykdytų teisinių paslaugų pirkimo Švenčionių rajono savivaldybėje nustatyta: „Perkančioji organizacija (t.y. savivaldybė) pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo 3 str. 1 d. įtvirtintą skaidrumo principą ir pažeisdama Įstatymo 3 str. 2 d. neužtikrino viešųjų pirkimų tikslo, lėšos panaudotos neracionaliai. O štai STT 2019-01-09 rašte nurodoma, kad „tiekėjai apklausai pasirinkti neskaidriai, neužtikrintas viešųjų pirkimų tikslo siekimas, Švenčionių savivaldybės administracija brangiausiai iš visų savivaldybių perka teisines paslaugas.“ Protu nesuvokiama, kaip už vieną valandą konsultacijos galima mokėti mėnesinį atlyginimą! Skaitytojų žiniai, teisinių paslaugų pirkimui (konsultacijoms, paklausimų rašymui, advokatų samdymui ir kt.) per metus iššvaistoma apie 90 tūkst. eurų, kurių užtektų sumažinti rinkliavą už buitines atliekas 20 proc. Ir tai daroma turint savo teisininkus. Taigi, Z.Zenkevičiau, baikit meluoti rinkėjams. Apie konkrečias iššvaistytų mokesčių mokėtojų pinigų sumas informaciją paskelbsiu kitame laikraščio numeryje. Neatmestina galimybė, kad dalis šių lėšų (ne)pateko į rajono vadovų kišenes tame tarpe ir Z.Zenkevičiaus? Ar ne todėl visomis išgalėmis klausimo svarstymui Kontrolės komitete priešinosi administracijos direktorius A.Šarėjus, Komiteto nariai Z.Zenkevičius, J.Jurkuvėnienė ir K.Savickas, kurių pastangomis šis klausimas iš darbotvarkės išbrauktas.

Visa tai ir privertė „lipti ant bačkos“ bei imtis kitų veiksmų. Dabar dėl kaltinimų opozicijai kenkimu. Publikacijoje teigiama: „darbiečiai ir valstiečiai-žalieji... visą kadenciją kryptingai kenkė viskam, ko tik ėmėsi valdantieji.“ Nors esu nepartinis, bet priklausau DP frakcijai, todėl reikalauju, kad „Ž.K.“ konkrečiai nurodytų kenkimo faktus. Aš teigiu atvirkščiai. Nors opozicija visą laiką buvo demonstratyviai ignoruojama, mūsų pasiūlymai net neteikiami svarstymui, ribojama teisė paklausti ir pasisakyti, slepiama informacija, bet visiems gyventojams svarbiems sprendimams pritarė, balsavo „už“. Nė vieno tarybos sprendimo opozicija neskundė ir netrukdė įgyvendinimui, tuo labiau, kad jie lietė dar ankstesnės rajono valdžios projektų įgyvendinimą, bent pirmus trejus metus. Tiek pats meras, tiek vicemerė V.Čepukova paskutiniame Tarybos posėdyje pareiškimo forma prabilusi pripažino, kad pirmus trejus metus tęsė ankstesnės valdžios pradėtus darbus, nes naujų projektų parengimui reikia 3-5-6 metų.

Taigi apie kenkimą. Dabartiniai valdantieji, buvę opozicijoje 18 metų, tikrai visomis išgalėmis kenkė rajonui. Plačiai nuskambėjo jų pastangos, pasinaudojant jų partiečiais, Vyriausybės nariais, uždaryti Švenčionių ligoninės ginekologijos-akušerijos bei chirurgijos skyrius. Ir beveik pavyko. Jau buvo priimtas nutarimas juos uždaryti dėl nepatenkinamos paslaugų kokybės. Nutarimas išspausdintas Vyriausybės žiniose. Mano pastangų dėka skyriai tąkart buvo išsaugoti. Dėkui tuometiniam sveikatos apsaugos ministrui A.Čaplikui, sutikusiam su mūsų argumentais.

Z.Zenkevičiui ir J.Deveikienei galiu priminti, kaip jie, pasitelkę televiziją, drebančiomis lūpomis šūkavo dėl rekonstruojamo tilto per Meros upę, nors tilto rekonstrukcija buvo vykdoma Susisiekimo ministerijos lėšomis. Yra ir daugiau tiesioginio kenkimo rajono vystymuisi pavyzdžių.

Tuo tarpu dabartiniai darbiečiai, būdami savo rajono patriotais, visaip stengėsi padėti rajono vystymuisi. Darbiečių Seimo narių ir ministrų pastangomis rajone pradėti renovuoti visi trys kultūros centrai, rajono mokyklos, asfaltuoti žvyrkeliai. Kultūros ministras ne kartą ragino rajono merą kuo greičiau pradėti darbus, kad būtų įsisavintos skirtos lėšos. V.Čepukova gali patvirtinti, kad mero prašymu darbiečiai padėjo gauti papildomą mokyklinį autobusiuką. Paramą galima vardinti ir toliau, konkrečių pavyzdžių yra. Na, o kenkimo pavyzdžių valdantieji neturi. Žinoma, jiems nepatinka kritika, varžo domėjimasis viešaisiais pirkimais, tiksliniu lėšų panaudojimu ir kt. Tačiau už tai reikėtų opoziciją ne šmeižti, o dėkoti, kad pristabdo jų netinkamus sprendimus ir elgesį.

Konstantas RAMELIS

Kontrolės komiteto pirmininkas

 
Reklaminis skydelis