Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4872
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15059
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91089
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tyrimas: kam skolintųsi kas antras lietuvis?

2019 m. vasario 15 d., penktadienis Nr.13 (1833)

Vengrai ir lenkai labiausiai būtų linkę skolintis namų gražinimui, ispanai – sveikatos gerinimui, o lietuviai – automobiliui įsigyti. Tokias išvadas atskleidė skaitmeninių finansinių paslaugų bendrovės „Credit24“ užsakymu atlikto tarptautinio tyrimo duomenys.

„Pusė tyrime dalyvavusių respondentų iš Lietuvos atsakydami į klausimą kam labiausiai svarstytų imti asmeninę paskolą pirmoje vietoje minėjo automobilio įsigijimą. Antroje vietoje dažniausiai minimos išlaidos sveikatos priežiūrai (48 proc.), trečioje – namų atnaujinimui (43 proc.)“, – tyrimo duomenis komentuoja „Credit24“ klientų aptarnavimo vadovė Donata Stoškuvienė.

Tačiau atsakydami į klausimą kam dažniausiai yra tekę imti paskolą, daugiau nei trečdalis mini namų atnaujinimą ir namų apyvokos daiktus ar elektroninius prietaisus. 14 proc. teigia jog paskolą ėmė automobiliui įsigyti, beveik dešimtadalis – netikėtoms išlaidoms padengti. Išskyrus automobilio pirkimą, dažniau dėl paskolos populiariausiems tikslams, ypač sveikatos priežiūros išlaidoms, kreipėsi arba svarsto kreiptis  moterys.

Pasak Donatos Stoškuvienės, vertinant tyrimo duomenis kitų šalių kontekste, išryškėja tam tikri skirtumai.

„Pavyzdžiui, Vengrijos, Lenkijos, Ispanijos šalių gyventojai daug dažniau svarstytų paskolą imti namų atnaujinimui. Automobiliui įsigyti – lietuviai ir čekai, o sveikatos išlaidoms padengti – ispanai“, – šalių skolinimosi įpročius vardija „Credit24“ atstovė.

Tuo tarpu respondentai iš Rumunijos daug dažniau nei kitos tyrime dalyvavusios šalys būtų linkę skolintis savo laisvalaikiui, mėgstamai veikalai ar hobiams finansuoti (23 proc.). Ispanai taip pat būtų labiau linkę imti asmeninę paskolą netikėtoms išlaidoms padengti (50 proc.). Tokiu atveju, jeigu užkluptų neplanuotos ir netikėtos išlaidos, asmeninę paskolą imti svarstytų 39 proc. tyrime dalyvavusių respondentų iš Lietuvos gyventojų.

Retesnės, bet pasikartojančios lietuvių priežastys asmeninei paskolai apsvarstyti yra kitų skolų konsolidavimas (17 proc. respondentų), su vaiko mokslais susijusių išlaidų finansavimas (16 proc. respondentų) ir pramogų bei hobių kaštų padengimas (12 proc. respondentų).

„Credit24“ klientų aptarnavimo vadovės teigimu, tyrimo duomenis atspindi ir besikeičiančias skolinimosi tendencijas.

„Prieš kelerius metus klientai vis dažniau kreipdavosi dėl paskolos norėdami padengti netikėtas išlaidas, konsoliduoti skolas, tačiau vis dažniau pastebime, kad paskolos imamos planuotiems pirkiniams įsigyti, kuriems sunkiau sutaupyti reikiamą sumą, labiau apsvarstomos kreditavimo sąlygos ir tinkamiausias finansinis produktas“, – sako finansinių paslaugų ekspertė.

 

 
Reklaminis skydelis