Mes turime 158 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2216
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5609
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52935
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Tramtatulio“ konkurse kaip visada gražus būrys dalyvių

2019 m. vasario 9 d., šeštadienis Nr.11 (1831)

Švenčionyse šią savaitę vyko rajoninis Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ ratas, kuriame dalyvavo gražus būrelis rajono vaikų ir jaunimo – dainuojamojo, sakytinio ir instrumentinio folkloro atlikėjų. Atlikėjai pagal amžių suskirstyti į keturias grupes.

„Tramtatulis“ rengiamas trimis ratais: vietiniu, regioniniu ir visos šalies. Šis konkursas padeda atrasti neeilinių gabumų dainuojančius, grojančius, tarmiškai pasakojančius vaikus ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir atokiausiuose Lietuvos miesteliuose bei kaimuose.

Šiemet rajoninėje atrankoje dalyvavo 14 dalyvių, iš kurių 9 atrinkti dalyvauti regioniniame rate. Renginį vedė Jolanta Jurkuvėnienė.

Kompetentinga komisija (komisijos pirmininkė Milda Dikmonienė, nariai: Loreta Šidlauskienė, Virginija Beržinskienė, Milda Petkevičienė, Regina Mikštaitė-Čiučiurkienė ir Alytė Šiekštelienė) pasidžiaugė, kad dalyvių nemažėja ir jie kaskart vis tobulėja.

Viena iš komisijos narių mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė, kaskart „Tramtatuliui“ sėkmingai parengianti dalyvių, po rajoninio atrankos rato mielai pasidalino įspūdžiais. Šiemet jos parengtas folkloro atlikėjų duetas Karina Pokaliuk ir Emilija Gruškaitė taip pat gavo bilietą į regioninio rato atrankas.

Pirmi metai konkurse dalyvavo ir sėkmingai pasirodė skudučių ansamblis, kurį parengė mokytoja metodininkė Virginija Beržinskienė.

Publiką ir komisiją sužavėjo mažoji atlikėja Karolina Lamauskaitė (mokytoja metodininkė Tatjana Šapokienė). Dainuojamosios tautosakos atlikėja Geilė Galatiltytė (mokytoja metodininkė Irena Kerulienė) taip pat išbandys jėgas regioniniame „Tramtatulio“ rate.

Puikiai pasirodė ir pasakotojai: Renata Sliesoraitytė (vadovas Rimas Ankėnas) bei Viktorija Jacyna(vadovė Milda Petkevičienė). Merginos taip pat jėgas išbandys regioninėje atrankoje.

Na, o mokytojo metodininko Kazimiero Pranskaus parengtas sutartinių giedotojų Dagnės Maslianikaitės, Deimantės Rakštelytės ir Alvijos Sosnauskaitės ansamblis sulaukė itin didelių pagyrimų ir pelnyto susižavėjimo. Merginos taip pat keliauja į regioninę atranką.

Turbūt nė vienas „Tramtatulio“ rajoninis konkursas neįsivaizduojamas be cimbolininkės Dainės Stanislavos Rumbutytės, kurią konkursams rengia tėtis muzikantas Stanislovas Rumbutis.

Visi dalyviai buvo apdovanoti padėkomis, atminimo dovanėlėmis ir išskubėjo šlifuoti numerių bei rengtis dalyvavimui regioniniame rate, kuris šįkart vyks Molėtuose, ir sieks patekti į respublikinį ratą.

„Tramtatulio“ organizatoriai džiaugiasi, kad nemažėja atlikėjų, perimančių ir tęsiančių savo krašto tradicijas. Kad į šį judėjimą jungiasi nauji dalyviai, kūrybingi mokytojai. Pavyzdžiui, 2017 m. vietiniuose ratuose dalyvavo per 1000, regioniniuose – 639, į respublikinį turą atrinkti 242 vaikai.

Irena POŽĖLIENĖ