Mes turime 213 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1418
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15417
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62743
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sveikuolė kvietė iš esmės keisti mitybos įpročius

2019 m. vasario 6 d., trečiadienis Nr.10 (1830)

Švenčionių viešojoje bibliotekoje praeitą savaitę vyko Švenčionių visuomenės sveikatos biuro organizuotas renginys su sveikuole mitybos specialistė Kristina Bondar. Jos išleista knyga „Cukraus detoksas“ puikiai žinoma ir daugeliui mūsų rajono gyventojų, besidominčių sveikesniu gyvenimo būdu ar ieškančių pagalbos užklupus sveikatos sutrikimams ar rimtesnėms ligoms

.

Pasak lektorės, žmonės sveika mityba domisi, bet dažnai paviršutiniškai, kaip ir ji pati anksčiau. Vieną dieną sako: „Tas nesveika“, kitą dieną – tas jau sveika ir pan. Neįsigilinama į esmę, o pasirenkama ta nuomonė, kuri atrodo priimtinesnė.

Lietuvos sveikuolių sąjungos lektorė K.Bondar pradėjusi rimtai domėtis, kas yra sveika, o kas ne, kaip produktai veikia organizmą, ne tik perskaitė begales knygų, straipsnių, pasaulio medikų ir holistinės sveikatos šalininkų nuomonių, bet ir informaciją tikrino remdamasi oficialiais moksliniais tyrimais. Deja, tyrimai tik patvirtina mūsų šiuolaikinės mitybos kenksmingumą. Pastaruoju metu mūsų maistas labai pasikeitęs, o virškinimo sistema – ne, tad ji nebeatpažįsta daugelio produktų ir nežino, kaip juos virškinti ir kur dėti... Dėl to užklumpa alergijos, II tipo diabetas, silpsta imunitetas, riebėja kepenys ir kt. Be to, sergant cukraus vartojimas dar labiau silpnina imunitetą. Taip pat visi saldūs dalykai, gazuoti gėrimai, balti miltai, alkoholis – rūgština organizmą. Šarmina – vaisiai ir daržovės. Rūgščių perteklių organizmas nukreipia į riebalus, sąnarius, rūgščioje organizmo terpėje geriau dauginasi bakterijos, auga grybeliai.

K.Bondar įsitikinusi, kad suvalgius kokybiško maisto, 3-4 valandas alkio tikrai nejaučiama. O valgant kenksmingą maistą, formuojasi priklausomybė. Pasak sveikuolės, įrodyta, kad cukrus veikia tuos pačius smegenų centrus kaip ir opioidai, o cukrus derinyje kartu su hidrintais riebalais – dar didesnė priklausomybė. O hidrinti riebalai, kuriuos galima būtų vadinti gamybos atliekomis, plačiai naudojami maisto pramonėje gaminant pyragus, sausainius, saldainius, tortus ir kita. „Ir visas šitas šlamštas maisto pavidalu patenka į žmonių organizmus, palengva juos paversdamas ligoniais visomis prasmėmis“, - sakė knygos „Cukraus detoksas“ autorė Kristina. Ir taip maistas, turintis būti energijos šaltiniu, tampa ligų ir priklausomybių priežastimi. Įveikus šią priklausomybę, organizmas ima sveikti pats.

Lektorė sakė esanti griežtai nusistačiusi ir prieš vadinamąsias dietas, kurias vadina smurtu prieš organizmą, prieš save. Ji rekomenduoja keiti mitybos įpročius. Nebūtina iškart drastiškai. Vien pašalinus iš raciono pagrindinius nuodus – saldumynus, perdirbtus, rūkytus mėsos gaminius, hidrintus riebalus, gazuotus gėrimus – po kurio laiko atsiras daugiau energijos, žmogus ims geriau jaustis, pagražės oda ir t.t. Tada bus galima žengti žingsnį toliau, rinktis sveikesnius ekologiškus produktus, sportuoti ir atsikratyti viršvorio bei pagerinti sveikatą.

Buvo aptariama ir emocinio valgymo sutrikimai, stereotipai (pvz.: teatras – karštas šokoladas), neigiamas savęs programavimas, griaunantis kaltės jausmas ir t.t.

Daug atsakymų ir vertingų patarimų galima rasti Kristinos Bondar knygoje „Cukraus detoksas“ ir pasak autorės, sveika mityba – ilga kelionė, nepageidaujanti jokių staigių šuolių.

Irena POŽĖLIENĖ