Mes turime 413 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3700
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19901
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95931
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Malda už krikščionių vienybę

2019 m. sausio 30 d., trečiadienis Nr.8 (1828)

Jau kelinti metai Švenčionyse meldžiamasi už krikščionių vienybę, kai bendrai maldai susirenka stačiatikiai ir katalikai. Graži bendros maldos už krikščioniškąją vienybę idėja suvienija nors ir trumpam skirtingų konfesijų krikščionis. Ir tai natūrali siekiamybė, nes tiek katalikų, tiek stačiatikių pagrindinė kryptis – Kristus. Be to, iki 1054 metais įvykusios Didžiosios schizmos (religinės bendruomenės skilimas), kai krikščionys pasidalino į Rytų ir Vakarų, buvo tegul ir sąlyginė vienybė.

Už krikščioniškąją vienybę buvo meldžiamasi Švenčionyse ir saulėtą sausio 24 d. pavakarę. Maldos kelias prasidėjo prie Švenčionių stačiatikių Švč. Trejybės cerkvės. Čia susirinko ne tik stačiatikiai, bet ir katalikai su Švenčionių Visų šventųjų parapijos klebonu Medardu Čeponiu priešakyje. Beje, kaip tik kunigas Medardas Čeponis prieš kelerius metus ir buvo krikščionių vienybės maldų iniciatorius. Kadangi cerkvės vidus remontuojamas, tad susirinkusieji meldėsi prie įėjimo į cerkvę. Maldą už krikščionių vienybę giedojo stačiatikių Švč. Trejybės cerkvės solistė Oksana (šventikas tėvas Dmitrijus dėl ligos negalėjo atvažiuoti). Procesijos priekyje buvo nešamas kryžius, visi pajudėjo link savivaldybės pastato. Saugiai perėję sankryžą, procesijos dalyviai žygiavo pro miesto parką, parapijos senjorai giedojo „Dievas mūsų prieglauda ir stiprybė“, o skambant Visų šventųjų bažnyčios varpams eisena sustojo ant bažnyčios laiptų. Įžengus į bažnyčią ir pastačius procesijoje neštą kryžių priešais altorių, klebonas Medardas Čeponis susirinkusius kvietė maldai:

- Kaip krikščionys iš vis dar atsiskyrusių bendruomenių susirinkome čia melsti vienybės. Šių metų Maldos už krikščionių vienybę savaitės tema, parinkta Indonezijos Bažnyčių, yra „Tik to, kas teisu, teisingai tesieksi“. Ši tema primygtinai svarbi dėl pasikartojančių situacijų, keliančių susiskaldymus ir konfliktus. Melsdamiesi drauge atmename savo kaip Kristaus Kūno narių pašaukimą siekti ir įkūnyti teisingumą. Mūsų vienybė Kristuje įgalina mus veikliai kovoti dėl teisingumo ir skatinti gyvybės kilnumą, vadovaujantis šių metų maldų už krikščionių vienybę šūkiu „Tik to, kas teisu, teisingai tesieksi“...

Po Gailesčio akto, Pakartoto Įstatymo knygos (Įst 16,11-20) skaitinį perskaitė Onutė, psalmę (Ps 82) giedojo solistė Teresė, antrasis skaitinys iš šv. ap. Pauliaus laiško Romiečiams (Rom 12,1-13) skambėjo keturiomis kalbomis: lietuvių, lenkų, baltarusių ir rusų, jį skaitė Irena, Kristina, Galina ir giedojo stačiatikių bendruomenės narė Oksana. Nuskambėjus Aleliuja, Evangeliją pagal Luką (Lk 4,14-21) lietuviškai, lenkiškai ir rusiškai paskelbė klebonas Medardas Čeponis.

Skaitovės Birutė ir Brigita skaitė įsipareigojimus teisingumui, gailestingumui ir vienybei.

Prieš Tikėjimo išpažinimą, klebonas susirinkusius paragino palinkėti vieni kitiems ramybės. Po apaštalų tikėjimo išpažinimo – sutartinė visuotinė malda, kurią skaitė keturios skaitovės Daiva, Brigita, Kristina ir Oksana, taip pat skambėjo lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis. Viešpaties maldą, t.y. „Tėve mūsų“, susirinkusieji taip pat kalbėjo lietuviškai, lenkiškai ir rusiškai. Maldas už krikščionių vienybę gražiai papildė parapijos didžiojo choro giedamos giesmės. Pamaldos užbaigtos palaiminimu, kurį suteikė klebonas:

- Teapkabina Dievas jus savo meile ir tepadaro, kad iš jūsų sklistų gerumas. Teįžiebia Dievas jums drąsos ir paverčia jus savo teisingumo ir taikos nešėjais. Tesuteikia Dievas jums nuolankumo ir ištvermės puoselėti vienybę. Amen.

Po palaiminimo skambėjo giesmė „Sveika, Karaliene“.

Po pamaldų klebonas Medardas Čeponis padėkojo stačiatikių bendruomenės atstovei Oksanai, apgailestaudamas, kad dėl sveikatos pamaldose negalėjo dalyvauti šventikas tėvas Dmitrijus. Nuoširdus ačiū ištartas visiems susirinkusiems parapijiečiams, ypač didžiojo choro vadovei Jolitai ir choristams už bendras giesmes ir maldas.

Klebonas visiems palinkėjo ir kasdieniame gyvenime toliau puoselėti tarpusavio pagarbą, jautrumą artimui, ypač vargstantiems, ir siekti svajingos krikščionių vienybės.

Pabaigoje dar vienas pastebėjimas: iš rajono politikų šv. Mišiose mačiau tik rajono tarybos narį Kęstutį Trapiką. Tokia graži šventė neparūpo nei Švenčionių rajono vadovams, nei Švenčionių seniūnei...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis