Mes turime 209 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3465
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17464
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64790
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis serga vis daugiau Švenčionių rajono gyventojų

2019 m. sausio 30 d., trečiadienis Nr.8 (1828)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius (toliau – Švenčionių skyrius) informuoja, kad gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) serga vis daugiau rajono gyventojų.

 

Esama situacija

Ketvirtąją šių metų savaitę (sausio 21-27 d.), palyginus su prieš tai buvusia, bendras Švenčionių rajono gyventojų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis padidėjo nuo 109,23 atv./10 tūkst. gyv. iki 141,50 atv./10 tūkst. gyv. Klinikiniai gripo atvejai, panašiai kaip ir prieš tai buvusią savaitę, sudarė 14,8 proc. Daugiausiai gripas diagnozuotas suaugusiems asmenims. Pernai tokiu pat metu sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo didesnis ir siekė 202,8 atv./10 tūkst. gyv.

Vilniaus apskrityje didžiausias sergamumas registruotas Ukmergės r. sav. – 267,67 atv./10 tūkst. gyv., Vilniaus r. sav. – 224,72 atv./10 tūkst. gyv., Elektrėnų r. sav. – 204,46 atv./10 tūkst. gyv. Vilniaus apskrityje gripo epidemija paskelbta Trakų r. sav., Ukmergės r. sav. ir Elektrėnų sav.

 

Kada yra skelbiama gripo epidemija?

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 procentų visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. Vertindami sergamumą kaip epideminį, NVSC specialistai taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

 

Rekomendacijos susirgus

Susirgus gripu rekomenduojama kreiptis į medikus ir griežtai laikytis paskirto gydymo. Geriausia, jeigu namuose ligonį slaugytų vienas asmuo. Ligoniui ir jį slaugančiam sveikajam rekomenduojama nosį ir burną dengti vienkartine kauke. Kosint ir čiaudint, patariama užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas. Rekomenduojama kuo dažniau plauti rankas, ypač aptarnavus ligonį ir prieš valgį.

 

Lietuvoje dėl gripo epidemijos uždaryta jau 40 mokyklų

Savivaldybių pateikti duomenys rodo, kad daugiausia mokyklų uždaryta Kėdainių rajone: 11 iš 17. Iš didmiesčių, daugiausia, t. y. trečdalis (7 iš 22) mokyklų neveikia Panevėžyje. Ignalinos savivaldybėje neveikia 7 iš 4, Kauno mieste – 4 iš 63, Elektrėnų ir Akmenės rajonuose – po 2 iš 8, Prienų rajono savivaldybėje – 3 iš 12. Gripo epidemija paskelbta Kauno ir Panevėžio miestuose, taip pat Elektrėnų, Prienų, Ukmergės, Ignalinos, Kėdainių, Jonavos ir Trakų rajonuose. Alytaus mieste ji skelbiama antradienį. Specialistai epidemiją rekomenduoja skelbti dar šešiose savivaldybėse: Klaipėdos mieste bei Telšių, Panevėžio, Kaišiadorių ir Raseinių rajonuose. Sausio 21–27 dienomis sergamumo rodiklis visoje šalyje siekė 155,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

 

Sergamumas didesnis negu pernai

4-ąją šių metų savaitę (2019 m. sausio 21–27 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 155,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai (2018 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 146,0 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 4-ąją savaitę registruotas Marijampolės administracinėje teritorijoje, didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje. 4-ąją šių metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 252 asmenys, iš kurių – 32 vaikai iki 2 m., 113 vaikų 2–17 m. amžiaus grupėje ir 107 suaugusieji. Ligoninėje gydytos šešios nėščiosios. Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma 19 asmenų. Gripas – sezoninis virusinis susirgimas. Jis sukelia komplikacijas ir pagreitina kitų susirgimų eigą. Deja, vis dar daug žmonių mano, kad gripą įmanoma įveikti patiems, deja, tokia savigyda yra kur kas pavojingesnė.

Virginija MIKŠTAITĖ-AVINIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė