Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2595
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18796
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94826
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Regionai nyksta, o merai lobsta

2019 m. sausio 16 d., trečiadienis Nr.4 (1824)

Statistika skelbia, kad vidutinis atlyginimas (iki mokesčių) Švenčionių rajone per metus išaugo 111 eurų ir 2018 metais buvo 727,2 Eur. Mero atlyginimas galimai triskart didesnis. Kadangi savivaldybė, pažeisdama įstatymą, mero atlyginimo tinklapyje neskelbia, su šaltinių pagalba teko jį apskaičiuoti apytiksliai. Beje, kurie atlyginimai ir skelbiami, tai pasenę, dar 2017 m.

 

Žmonės – iš rajono, „turistai“ - į rajoną

Atlyginimai Vilniuje kur kas didesni nei rajone, o darbų pasiūla – didelė ir įvairi, todėl nemaža dalis mūsų rajono gyventojų dirba Vilniuje. Nepaisant kelionėse sugaištamo laiko ir patiriamų išlaidų, darbo Vilniuje ieškančių daugėja. Ir ne tik Vilniuje – vyksta žmonės ir į Visaginą, Ignaliną, Uteną. Pavažinėja pavažinėja, žiūrėk, ir išsikrausto iš rajono. Mero ambicingi rinkimų pažadai – sugrąžinti jaunimą į rajoną - subliūško kaip skylėtas balionas. Neatsirado nė vienos priežasties, kuri skatintų grįžti – nei naujų darbo vietų, nei laisvalaikio užimtumo. Ką jau kalbėti apie kitų grąžinimą, jeigu net pats meras ir jo komanda „turistauja“ - kas dieną važinėja, tik priešinga daugumai žmonių kryptimi. Kai dauguma važiuoja į Vilnių, meras su savo „svita“ – iš Vilniaus į Švenčionis. Kodėl gi ne! Už tokią algą – kad ir į pelkę. O regionai, esant tokioms aplinkybėms, pasak ekspertų, iš tikrųjų pasmerkti virsti „užpelkėjusiais“, tuštėjančiais užkampiais. Už tokį regionų nuvarymą – jokios atsakomybės. Kaip sakoma, kareivis miega – tarnyba eina... Kiek benuvaldytų meras savo savivaldybę, jo alga ne tik nemažėja, bet nuosekliai auga. Jauki pelkė!

 

Valdininkų algos nepriklauso nuo rezultatų

Tuštėjančiuose regionuose beveik niekas nevyksta, o vietinę valdžią, atrodo, tai tenkina. Nusivylę gyventojai nieko nereikalauja, o meriukams tik to ir reikia. Vienas rūpestis – užsitikrinti dar vieną kadenciją, nes kur gi geriau ras? Todėl daugelis, net nerausdami dėl neįvykdytų pažadų, vėl ruošiasi žadėti/meluoti... Apsistačius savais ir sukišus į valdiškas įstaigas savus, jie tokią regimybę turi net miegodami. Nepotizmo sąvoka regionuose išsiplėtė – iš giminystės klano virto „savų“, kuriuose sieja interesai ir lojalumas, klanu. Ko gero, net mokslininkai dar šios mutacijos neužfiksavo. Ne veltui liaudies išmintis byloja: geras kaimynas artimesnis už giminę... Kiek žalos šis nepotizmas pridarė regionams, kur net konkursų sąlygos pritaikomos „saviems“, kad ir žiopliems, kaip neseniai stebėjome mūsų rajone? Ar ne todėl rajonas ir „plūduriuoja“, kaip valtis be irklų, ir tuštėja?

Įdomu tai, kad mažų ir sąstingio apimtų savivaldybių merų už menką darbą algos ne ką mažesnės, negu paties Vilniaus, kuriame gyvena kone pusė Lietuvos, mero alga. Kartais net didesnės. Vilniaus mero alga iki mokesčių 2744 Eur. Nedarbo lygis, užimtumas, investicijų efektyvumas ir kiti žmonių gyvenimui turintys įtakos faktoriai merų ir kiti valdininkų atlyginimams įtakos neturi. Todėl praktiškai prikėlęs Kauną meras gauna beveik tokią pat algą (2593 EUR iki mokesčių), kaip ir neparodžiusių proveržio ženklų Švenčionių, Kazlų Rūdos ar Vilkaviškio merai. Ką ten Kaunas – Šalčininkų mero alga jį lenkia pusšimčiu (3009 Eur iki mokesčių). Rietavo savivaldybės, kurioje tik 7470 gyventojų, mero alga 2983 Eur. Jeigu pavyks sužinoti Švenčionių mero algą, kuri yra vieša kaip ir pats valdininkas, gyvenantis iš mokesčių mokėtojų pinigų, būtinai paviešinsime šią „paslaptį“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis