Mes turime 275 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1537
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20081
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67407
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

JURISTAI24.LT teisės naujienos. UAB „Capital Team“ klaidino vartotojus dėl parduodamų patalpų paskirties

2019 m. sausio 9 d., trečiadienis Nr.2 (1822)

UAB „Capital Team“ skirtas įspėjimas – reklamuodama parduodamas patalpas bendrovė pažeidė Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo nuostatas.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) gavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos (toliau – Inspekcija) persiųstą anoniminį pranešimą dėl Šarkuvos gatvėje Vilniuje vietoje dvibučių namų statomų daugiabučių. Inspekcija Tarnybą informavo, kad nurodytais adresais pagal parengtus projektus išduoti leidimai dvibučių statybai.

Tarnyba patikrino anoniminiame pranešime nurodytą interneto tinklalapį www.capital.lt ir nustatė, jog tinklalapyje skleidžiamoje reklamoje apie „Šarkuvos slėnyje“ parduodamas patalpas naudojami tokie teiginiai kaip: „Šarkuvos slėnis – tai mažaaukštės statybos, dvylikos butų projektas <...>“„Daugiabučiai yra strategiškai patogioje Vilniaus vietoje <...>“„Kiekvienam butui priklausys erdvi rūsio patalpa!“„Butų plotai: 39.24 – 81.29 kv.m.“ ir kt., kuriais bendrovė aiškiai neatskleidė vartotojams esminės informacijos apie parduodamų patalpų paskirtį, t. y., kad parduodami ne butai, o patalpos dvibučiuose gyvenamuosiuose namuose.

Aiškindama savo poziciją UAB „Capital Team“ nurodė, kad, siekiant skelbimą talpinti sistemoje, nė viename nekilnojamojo turto portale nėra galimybės pasirinkti „parduodama buto dalis“, todėl ši informacija buvo nurodyta skelbimo tekste. Bendrovė taip pat pažymėjo, kad vartotojų, kurie domėtųsi galimybe įsigyti ar įsigytų minėtame skelbime nurodomas patalpas, nebuvo. Reklamos užsakovas – dvibučių namų statytojas Tarnybą informavo, kad prašė bendrovės šių objektų reklamos neskleisti, kol nebus baigtos statybos, bei nurodė, kad reklamos tekstas su statytoju derintas nebuvo. Tarnybai pakartotinai patikrinus interneto tinklalapį ww.capital.lt, nustatyta, kad reklama apie „Šarkuvos slėnyje“ parduodamus butus panaikinta, o tinklalapis nebeegzistuoja.

Nagrinėdama bylą, Tarnybos komisija pažymėjo, kad UAB „Capital Team“, kaip protingas ir atidus komercinės veiklos subjektas, turėjo imtis visų įmanomų priemonių, jog pasitelkti tretieji asmenys – nekilnojamojo turto brokeriai, skelbdami informaciją interneto tinklalapyje, ją vartotojams pateiktų aiškiai, išsamiai bei atskleistų visas esmines pasiūlymo savybes.

Įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes ir tai, kad UAB „Capital Team“ aiškiai neatskleidė vartotojams esminės informacijos apie parduodamų patalpų paskirtį (t. y., kad parduodami ne butai, o patalpos dvibučiuose gyvenamuosiuose namuose), dėl ko vartotojai galėjo būti suklaidinti, už Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo 3 straipsnio 1 dalies pažeidimą, kai komercinė veikla atitinka 3 straipsnio 2 dalies 1 punktą bei 6 straipsnio 1 dalies 2 punktą, bendrovei skirtas įspėjimas.

Tarnybos komisijos nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo dienos gali būti skundžiamas teismui Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Primename, kad vartotojams, įsigyjantiems prekes ir paslaugas, taip pat ir nekilnojamąjį turtą, pateikiama informacija turi būti pateikiama aiškiai ir suprantamai. Esminės informacijos nepateikimas gali būti laikomas informacijos neatskleidimu. Už nesąžiningą komercinę veiklą komercinės veiklos subjektams Tarnyba pagal savo kompetenciją gali skirti įspėjimą arba baudą nuo 289 iki 8 688 eurų, o pakartotinai per vienerius metus padarius pažeidimą, už kurį buvo paskirta minėtame įstatyme nustatyta sankcija – iki 34 754 eurų baudą, jeigu ši bauda neviršija 6 procentų komercinės veiklos subjekto metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais.

Informacijos šaltinis: www.vvtat.lt.

 

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti „JURISTAI24.LT – teisinės paslaugos ONLINE“ elektroniniu paštu info@juristai24.lt.

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis į JURISTAI24.LT juristą Eugenijų Gaščenką telefonu 8~624 83 459.Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje talpinamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.