Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3160
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13347
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89377
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

MES GALVOJAM, TODĖL RŪŠIUOJAM

2018 m. gruodžio 12 d., trečiadienis Nr.92 (1816)

Statistika

4.8 mln. kubinių metrų atliekų per penkerius metus. Toks tūris atliekų rūšiavimo konteineriais per penkerius metus buvo surinktas savivaldybėse. 

Atskaitos taškas - 2013 m. sausio 1 d. teisės aktų pakeitimo įsigaliojimas, kuriuo gamintojams ir importuotojams, išleidžiantiems į vidaus rinką supakuotus gaminius, nustatoma pareiga  ne tik finansuoti savivaldybių sistemose rūšiavimo priemonėmis surenkamas pakuočių atliekas, bet ir infrastruktūros plėtrą, t.y. rūšiavimo konteinerių įsigijimą ir pastatymą.

„Daug kalbama apie rūšiavimą, vartojimą, tačiau mažai kas žino kokius rezultatus per pastaruosius penkerius metus esame pasiekę ir kokie iššūkiai gyventojų, gamintojų ir atliekų tvarkytojų dar laukia ateityje“ – sako VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ kontrolės ir informavimo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

 

Rezultatas Nr. 1.

Per penkerius metus individulių valdų  gyventojams buvo suteikta daugiau kaip 300 000 komplektų rūšiavimo konteinerių. Gamintojai ir importuotojai konteinerių finansavimui skyrė daugiau nei 6 milijonus eurų. Infrastruktūros plėtros progresas įtakojo vis didesnius rūšiavimo konteineriais surenkamus ir perdirbamus ar kitaip panaudojamus pakuočių atliekų kiekius. 

 

Rezultatas Nr. 2.

Viso per penkerius metus savivaldybių sistemose atliekų tvarkytojai surinko ir sutvarkė, o  gamintojai ir importuotojai finansavo beveik  159 tūkstančius tonų pakuočių atliekų (konkrečiai Švenčionių savivaldybėje sutvarkyta – 869 t. ). Pusę sutvarkyto kiekio – 81,3 tūkstančius tonų sudarė stiklinės pakuotės atliekos.

2013 metais Lietuvoje surinkta ir sutvarkyta pakuočių atliekų 22 658 tonų , t.y. 7,66 kg vienam Lietuvos gyventojui. 2017 metais - 42 384 tonų, t.y. 14,66 kg/1 gyv. Švenčionių savivaldybėje 2013 m. surinkta 138,3 t., o 2017 m. 204 t. Pasiektus rezultatus įtakojo ne tik konteinerių plėtra, bet ir nuolat augantis gyventojų sąmoningumas tvarkyti atliekas atsakingai.

„Geriau rūšiuoja individualių valdų gyventojai – 27 kg/1 gyv. Daugiabučių namų gyventojų rūšiavimo įpročiai nuo 2013 m. keičiasi nežymiai – 2017 m. 9,7 kg/gyv. – sako E. Razbadauskaitė. – Tik liūdina faktas, kad individualiuose rūšiavimo konteineriuose užterštumas yra beveik 3 kartus didesnis negu „varpeliuose“ ir kartais siekia net 60%. Gyventojai klaidingai galvoja, kad atsikratę mišriomis ar statybinėmis atliekomis, sumetant jas į pakuočių atliekoms rinkti skirtus konteinerius, sutaupys. Deja... Atliekų surinkimas ir sutvarkymas yra brangiai kainuojanti paslauga, o visi šios paslaugos kaštai įskaičiuoti į produkto ar gaminio kainą, kurią gyventojas sumoka įsigydamas produktą.“

 

Rezultatas Nr. 3.

Organizacijos 2013 metais pakuočių atliekų surenkamų rūšiavimo konteineriais tvarkymo finansavimui  skyrė 1,8 mln. EUR;  2017 m. -  6,1 mln. EUR, o 2018 m. planuojama, kad rūšiavimo konteineriais pakuočių atliekų sutvarkymo finansavimui reikės skirti 8,7 mln. eurų, o tai beveik 43 procentais daugiau, negu 2017 metais. Tuo tarpu 2018 m. pakuočių atliekų surinkimas rūšiavimo konteineriais planuojamas apie   44 800 tonų, t.y. tik 5,7 procento daugiau negu 2017 metais.

 

Iššūkis

Siekiant didinti išteklių naudojimo efektyvumą ir kurti žiedinę ekonomiką, būtina atliekas paversti ištekliais. Todėl Europos sąjunga nustačiusi bendrą tikslą visoms ES šalims - iki 2030 metų perdirbti 70 proc. pakuočių atliekų. Skaičiuojama, kad namų ūkyje susidaro pusę į vidaus rinką išleidžiamo pakuočių kiekio, todėl vienas gyventojas per metus turėtų išrūšiuoti > 30 kg.

 

Kampanija „Rūšiuoji – vadinasi galvoji“

VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“, norėdama priminti rūšiavimo svarbą, įgyvendino kampaniją „Rūšiuoji – vadinasi galvoji“ su šūkiu „Mes galvojam, todėl rūšiuojam“. Siekiant sukurti gražią, tvarią ateitį būsimoms kartoms – apie tai pagalvoti reikia jau šiandien. Tad šių metų švietimo kampanija buvo orientuota į galvojančią, todėl rūšiuojančią šeimą. Juk vertybės ir įpročiai formuojami šeimoje nuo vaikystės!

Kampanija per keturis šių metų mėnesius aplankė Vilnių, Kauną, Šventąją ir Palangą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Rokiškį, Jurbarką, Ukmergę, Raseinius, Kėdainius ir Uteną. 

 

 

 
Reklaminis skydelis