Mes turime 332 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5252
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15439
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91469
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tautos dvasios beieškant

2018 m. gruodžio 12 d., trečiadienis Nr.92 (1816)

Šiemet mūsų tauta švenčia valstybės atkūrimo šimtmetį. Ta proga Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras paskelbė respublikinį kraštotyrinį konkursą „Tautos dvasios beieškant“. Literatų būrelio vadovė Laimutė Stūglienė mus supažindino su šio konkurso nuostatais. Sužinojome, kad jame gali dalyvauti įvairaus amžiaus mokiniai (kūrybinėje grupėje gali būti ne daugiau kaip 10 asmenų). Dalyviai pasiskirsto pareigomis: vadovas, medžiagos rinkėjai, apipavidalintojai, filmuotojai ir t.t. Mokytojai gali būti tik konsultantai. 2018 metų temų prioritetai – piliakalniai, pilkapiai, papročiai ir tradicijos, tarmės, amatai ir verslai. Mus sudomino būtent amatai. Būrelio vadovė mums pasiūlė užmegzti ryšį su senųjų amatų atstovais – Lilia ir Pavelu Puzyriovais, gyvenančiais Švenčionių mieste, Strūnaičio gatvėje. Nustebome sužinoję, kad šie žmonės turi vilnų karšyklą. Anksčiau karšyklų buvo daug: Švenčionėliuose, Pabradėje, Adutiškyje. O dabar? Dabar rajone likusi tik Puzyriovų vilnų karšykla. Tuomet ir gimė idėja, kad būtent apie šių žmonių amatą reikia sukurti filmuką. Jaudinomės, ar sutiks su mumis labai užsiėmę žmonės bendrauti ir bendradarbiauti. Nedrąsiai įėjome į Puzyriovų sodybą. Šeimininkai mus labai šiltai sutiko, pakvietė į vilnų karšyklą, nuoširdžiai ir nuodugniai aiškino šio amato paslaptis. Iki šiol nebuvome matę karšimo mašinos. Lilia ir Pavelas mums leido patiems pabandyti karšti vilnas. Šeimininkai ne tik parodė, kaip veikia vilnų karšimo mašina, bet ir pademonstravo visą veltinių gamybos technologiją. Suvokėm, kad šis amatas nelengvas, reikalaujantis daug fizinės jėgos, ištvermės. Ponia Lilia mums parodė daug gaminių iš vilnos: veltinukų, šlepečių, skrybėlių, paltų, kilimėlių ir t.t. Žavėjomės jų natūraliu grožiu, naudingumu šaltu metų laikotarpiu. Panorom ir patys išmokti ką nors gražaus pasigaminti iš vilnos.

Tiesą pasakius, filmukui kurti neturėjome patirties. Aš pabandžiau parašyti scenarijų, su bendraklase Skaiste Černiauskaite paruošėme klausimų ciklą apie vilnų karšimą, kad nepasimestume, kai mūsų pokalbį su amatininkais filmuos Edgaras Gvozdovas, SD17 gr. moksleivis. Jam teko operatoriaus pareigos. Iš pradžių ir aš, ir Skaistė labai jaudinomės, bet mums padėjo Lilios ir jos vyro Pavelo nuoširdumas, gebėjimas vaizdžiai pasakoti, mokėjimas bendrauti, atskleisti amato paslaptis.

Nufilmuotos medžiagos turėjome daug, bet ją reikėjo sumontuoti. Šio darbo ėmėsi SD17 gr. moksleivė Natalija Maslianikienė. Iš daugelio nufilmuotų kadrų ji išrinko pačius svarbiausius ir reikalingiausius, parinko muziką ir t.t., taip buvo sukurtas 25 minučių filmukas „Kelionė į vilnų karšyklą“. Filmuką, su jį sukūrusių mokinių anketa, išsiuntėme į Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrą. Nekantriai laukėme atsakymo. Gera žinia mus pasiekė lapkričio viduryje – gavome kvietimą į konkurso „Tautos dvasios beieškant“ darbų aptarimą. Š.m. lapkričio 27 d. dalyvavome baigiamajame šio konkurso renginyje, kuris vyko Lietuvių literatūros ir tautosakos institute. Jame dalyvavo 80 mokinių iš įvairių Lietuvos rajonų. Mus pasveikino ir sėkmingo darbų aptarimo palinkėjo instituto vadovė, profesorė Aušra Martišiūtė-Linartienė. Vertinimo komisijos pirmininkė Gražina Kadžytė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto etnologė, Arvydas Ščiukaitis, konkurso koordinatorius, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Turizmo ir etnokultūrinio ugdymo skyriaus metodininkas, aptarė visus konkursinius darbus ir trečiąją vietą skyrė Raseinių rajono S.Stanevičiaus gimnazijos, Kėdainių „Atžalyno“ gimnazijos, Šiaulių rajono Daugėlių pagrindinės mokyklos mokiniams; antrąją vietą – Jurbarko rajono Seredžiaus mokyklos-daugiafunkcinio centro, Šakių rajono Sintautų pagrindinės mokyklos mokiniams, o mums, Švenčionių profesinio rengimo centro mokiniams – pirmąją.

Mums įteikė diplomus, dovanų gavome kuprines ir knygų. Po to visi laureatai buvo pakviesti paskanauti pyragaičių, atsigaivinti arbata, nusifotografuoti.

Į namus grįžome labai patenkinti ir laimingi.

Aurelija ASTIKAITĖ

PBG18 gr. mokinė

literatų būrelio narė

 
Reklaminis skydelis