Mes turime 404 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5112
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21313
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97343
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žmoniųsu negale draugija veiklos trisdešimtmetį pažymėjo dideliu koncertu

2018 m. gruodžio 8 d., šeštadienis Nr.91 (1815)

Kultūriečių kvietimu trečiadienį teko lankytis žmonių su negale šventėje. Proga buvo labai reikšminga – žmonių su negale draugijos veiklos trisdešimtmetis. Šilta šventė prasidėjo dideliu koncertu, į kurį atvyko ir likimo draugai iš aplinkinių rajonų. Svečių, ko gero, buvo net daugiau negu šeimininkų. Visi šventiškai pasipuošę, kai kurie kolektyvai su tautiniais kostiumais, pasirengę eiti į sceną. Vieni kitus palinksminę smagiais pasirodymais, vėliau visi bendravo neformalioje aplinkoje prie vaišių stalo. Tik matant, kaip žmonėms reikia tokio bendravimo, galima įvertinti žmonių su negale draugijos, jų meno kolektyvų didžiulę svarbą jų gyvenime ir atliekamo darbo vertę.

Renginyje dalyvavusi Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkė Jelena Ivančenko sveikino narius ir įvertino draugijos 30-metį. Pasak jos, buvo labai daug išgyvenimų, labai daug žmonių, kurių šiandieną jau nėra. Toks gyvenimas. Išėjusius draugus prisimename, o su esančiais šalia dalinamės džiaugsmais ir rūpesčiais. J.Ivančenko kvietė visus kreiptis į draugiją visais klausimais, skambinti – juos visada išklausys ir stengsis padėti. Galima skambinti net tada, jeigu tiesiog užplūs liūdesys ir norėsis širdį atverti.

Visiems žmonėms su negale ir jų kolektyvų vadovams šviesių gyvenimo akimirkų linkėjo skyriaus pirmininkė Teresa Špakova, šiose pareigose pakeitusi ilgametį vadovą Tadeušą Šimkovičių, kuris pažėrė poniai Teresai daug gražių komplimentų. Tiesa, čia paaiškėjo vienas didelis netikėtumas. Nustebau, kai suteikusi žodį buvusiam pirmininkui, o dabar aktyviam neįgaliųjų tarybos nariui T.Šimkovičiui, renginio vedėja pasiūlė paduoti mikrofoną į salę. Pasirodo, atnaujintame Švenčionių miesto kultūros centre žmogui su neįgaliojo vežimėliu nėra kito būdo patekti į sceną, kaip… ant kitų neįgaliųjų rankų. Tokį kvapą gniaužiantį vaizdą teko stebėti: keli vyrai iš salės savo kolegą užkėlė su vežimėliu į sceną. Žmonės pas mus kuklūs, nepratę reikalauti savo teisių, tad nežinau, ar kam nors tai užkliuvo, ar bent jau merui su naująja vicemere ausys paraudo nuo tokio absurdo. Senosios valdžios beveik padarytą kultūros centro remontą naujoji valdžia vargais negalais užbaigė tik keliskart paraginta įsisavinti skirtas lėšas dar tuo metu buvusio kultūros ministro Šarūno Biručio. Gerai žinau, kad buvo suprojektuotas keltuvas į sceną. Kur jis ir kaip galima buvo priduoti pastatą su tokiu trūkumu? O gal pastatas, kaip ir dabar klojamos vandentiekio trasos, nepriduotas? Daug klausimų, o gražią šventę apkartino „šaukštas deguto“...

Vis dėlto norisi grįžti prie dvasingos Tadeušo Šimkovičiaus kalbos, kuri verta skambėti tik scenoje, o ne kažkur po ja. Ponas Tadeušas dabar dirba Pabradės socialinės globos namuose. Kaip jis sakė, kiekvienam iš mūsų būna situacijų, kai reikia daryti pasirinkimą. Taip nutiko ir jam, kai gavo pasiūlymą dirbi Pabradės socialinės globos namuose. Metus bandė suspėti ir dirbti, ir vadovauti skyriui. Labai sunku. Sunku ir pasirinkti – čia, skyriuje, draugai, ten laukia vaikai. Ir tada, sako, pavedė sprendimą Dievui. „Tada nutariau, kad jeigu atsiras žmogus, kuriam ramia širdimi galėsiu perduoti vadovavimą skyriui, perduosiu“, - sakė T.Šimkovičius. „Ir Dievas sutvarkė taip, kad atsirado nauja puiki vadovė - Teresa, kuri sutiko vadovauti, - džiaugėsi ponas Tadeušas. - Ji visada buvo su mumis – aktyviai dalyvavo sporto varžybose, dainavo, mezgė, siūlė idėjas.“ Tadeušas Šimkovičius išliko aktyvus skyriaus narys, jis yra ir tarybos narys. „Svarbius pasirinkimus darykite su Dievu“, - nuoširdžiai patarė jis visiems.

Renginyje buvo ir rajono valdžios atstovų, bet juos palikau pabaigai. Jau gana to, kad jie pirmieji užėmė sceną ir pareikalavo pirmųjų aplodismentų, o padėkas suskubo įteikti, kaip pats meras prisipažino, „avansu“, t.y., nelaukus kolektyvų pasirodymo. Visus labai pagyrė, bet koncertu nesusidomėjo – paliko salę.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis