Mes turime 378 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2207
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18408
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94438
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Iš didelio debesies mažas lietus: nei ekologinės bombos, nei pavojaus žmonėms, tik rajonui purvo kliuvo

2018 m. gruodžio 1 d., šeštadienis Nr.89 (1813)

Gamybinėje teritorijoje seniai užkastos atliekos paverstos ko ne įtempto siužeto filmu. Akivaizdu, kad jo „kūrėjams“ rūpėjo ne gamta, o skandalas. Kad atliekos būtų sutvarkytos, būtų užtekę vietinių gamtosaugininkų pajėgų. Dabar gi laukusiems sensacijos tenka nusivilti – nieko ypatingo neįvyko, tokių „radinių“ apstu daugelyje buvusių gamybinių teritorijų ir ne tik.

 

Liaudis sako: „Blogas tas paukštis, kuris savo lizdą dergia“. Rajonas tą patyrė ne kartą – būdavo iš musės dramblį padaro, kad tik atrodytų, kad rajone kažkas blogai. Tie patys „blogi paukščiai“ ir toliau savo daro. Net patys būdami valdžioje. Dar iki tol bent žmogiškai galima buvo suprasti: dvidešimt metų beviltiškai kovoję dėl valdžios ir niekaip negalėję į ją prasimušti, nervai pakrikę, nieko keisto, jeigu nuo pykčio ir protai būtų aptemę, tai vis ieškojo progų apdergti rajoną manydami, kad blogai rajonui – blogai Vigeliui (tuometiniam merui). O dabar? Pamiršo savo pačių moto – gėda rajonui – gėda merui, dabar jau R.Klipčiui, JŲ kumyrui? Žodžiu, purvo drabstymas ant rajono iš įpratimo tęsiasi ir dar su gera doze „prieskonių“.

Pritrūkę peno ant žemės, šįkart kasėsi gilyn ir prisikasė iki senų, dar, kaip manoma, buvusio valdiško autobusų parko nuolaužų atliekų, užkastų gamybinėje teritorijoje, kuri dabar priklauso „Svirkai“. Gamybinė teritorija turi apsauginę zoną ir gyventojams negali kelti pavojaus, nereikia žmonių gąsdinti. Apie galimus ar prasimanytus pavojus atsakys vykdomas tyrimas, o kol kas čia – gryna politika.

Žinant, kad ši teritorija dabar priklauso tarybos nario ir opozicijos lyderio Vytauto Bulkos vadovaujamai įmonei, viskas tampa aišku. Visus ketverius metus, per kuriuos Klipčiai sėkmingai prisigaudė dėl masės nestabilių politikų, kurie už eurą, kaip liaudis sako, motiną parduotų, galimai..., o štai V.Bulka visą tą laiką buvo jų košmaru, apkartinusiu valdžios džiaugsmą. Pareiškimais skaudžiai gelia, rėždamas tiesą, jo akylumas verčia rajoną tvarkančią „kompaniją“ nuolat krūpčioti, kartais net naktimis galvoti, ką daryti... Trejus metus savivaldybė nesugebėjo patvarkyti keleivių vežimo pagal savo norus per V.Bulką - arba teismai panaikindavo konkursų rezultatus, arba pati savivaldybė nutraukinėjo, atšaukinėjo. O keliais vis važiavo „Svirkos“ autobusai, badydami akis valdžiai. Trejus su puse metų atsikankinę savivaldybės vadai vežėją vis dėlto pakeitė, nors užfiksuota tiek pažeidimų, kad ateitis skendi migloje. Miglai išsisklaidžius, kažkam gali aptemti rytojus... Kol migla sklaidysis, pakalbėkime apie „archeologus-atliekų ieškotojus“.

Prieš gerą savaitę televizijoje buvo rodomas reportažas iš rajono – kaip čia baisu, kaip atrandamos užkastos pavojingos (?) atliekos, kurios kelia kone mirtiną pavojų – gali užteršti mūsų gyvybės šaltinį – vandenį. Įdomu kaip, jeigu vandenvietė yra Vidžių gatvėje? Žmonėms, kurie nežino, kas ir kaip čia rajone „verda smalą“, kyla noras iš toli aplenkti tokį baisų rajoną, juolab nedaryti investicijų. Už tokį rajono įvaizdį turime dėkoti TV nusifilmavusiems „artistams“. Siužetas labai primityvus: atseit, į tarybos narę kreipėsi traktorininkas, kurį sąžinė užgraužė, kad, kaip jis teigė, prieš porą metų „Svirkos“ teritorijoje traktoriuku užkasė išardytų autobusų atliekų. Porą metų tylėjo, sąžinės graužiamas, kol neištvėrė tokios naštos... Didi politikė J.Deveikienė ėmėsi „gelbėti pasaulį“ nuo „ekologinės bombos“, kaip tai buvo pavadinta šiame „trileryje“. TV ekranuose pasirodė ir tarybos narė, ir meras – jam prieš rinkimus tai tapo galimybe nemokamai pasirodyti televizijoje, todėl net per rajono tarybos posėdį su dideliu patosu padarė laidos anonsą. Viešųjų ryšių specialistai teigia, kad nesvarbu, kokiame kontekste, svarbu rodytis...

„Svirkos“ direktorius Vytautas Bulka laiko tai eiline nevykusia provokacija, kuri padaryta pasitelkus žiniasklaidą. Suprantama, žurnalistams reikia sensacijų, tai jie ir pučia burbulą. V. Bulka pasakoja, kad dėl aptiktų atliekų su gamtosaugininkais bendradarbiauja, atliekos bus sutvarkytos. Neaišku, nuo kada jos ten gulėjo. Įmonei įsigijus šią teritoriją 2006 m., jis, sako, apie tai net nežinojęs, tik spėja, kad buvęs valdiškas autobusų parkas galėjo užkasti. „Svirkos“ atliekų ten galėtų būti nebent tuo atveju, jeigu prieš porą metų UAB „Svirka“ direktoriaus pavaduotoju dirbęs ir buvęs atsakingas už garažo veiklą Kazimieras Džiaukštas būtų su darbininku tą padaręs ir nuslėpęs nuo vadovo. Pasak įmonės direktoriaus V. Bulkos, nei jis su traktoriumi važinėja, nei atliekas užkasinėja. O štai buvęs jo pavaduotojas, kurį, kaip sako pats V.Bulka, teko atleisti iš pareigų dėl absoliučios nekompetencijos, tokios ydingos patirties turi. Prisimenate, kaip prieš keletą metų, dar K.Džiaukštui vadovaujant „Švenčionių švarai“, buvo kilęs labai panašus skandalas dėl užkasinėjamų atliekų netoli Strūnaičio kaimo? Taip pat rodė televizija, šmėsčiojo panašūs veidai...

Ar turi bendrą vardiklį šie du labai panašūs skandalai, parodys laikas. Jeigu neištiko pasaulio pabaiga ar ekologinė katastrofa po pirmojo skandalo, būkit ramūs, nieko nenutiks ir šįkart.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis